Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte

 • Pe 30 iunie la Chișinău are loc adunarea generală anuală a acționarilor Moldindconbank S.A.
 • Washington, SUA
  Pe 14 octombrie are loc reuniunea Consiliului de Guvernare a Fondului Monetar Internațional, la care participă și o delegație a Republicii Moldova.
 • Washington, SUA
  În perioada 13-15 octombrie 2017 are lor reuniunea anuală a Fondului Monetar Internațional și Grupului Băncii Mondiale.
 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.

Două mari companii ale statului vor fuziona pentru a fi privatizate

1
 • După fuzionarea RED-urilor acestea ar putea fi mai atractive pentru privatizare
  Foto: mold-street.com
Vineri, 16.06.2017 05:50   3639

Ministerul Economiei propune fuzionarea celor două rețele electrice de distribuție RED Nord din Bălţi și RED Nord-Vest din Donduşeni, care va avea un impact pozitiv asupra tarifului achitat de cetățenii din nordul țării, dar este și un pas spre privatizarea lor.

"Prin fuzionarea întreprinderilor RED Nord” și RED Nord Vest dorim nu doar să reducem costurile operaționale sau de alt gen, dar, în mod special, să reducem tariful pentru consumatorii finali", a declarat viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, la Rezina în cadrul unei întrevederi cu colectivul Filialei RED Nord Rezina.

Potrivit ministrului Economiei, fuzionarea celor două companii se include în programul autorităților de reformarea și modernizare a sectorului energetic, asigurarea cetățenilor cu servicii de calitate, etc.

În context, vicepremierul Octavian Calmîc a vorbit despre acțiunile întreprinse de Guvern în direcția creșterii securității energetice a țării, inclusiv prin implementarea proiectelor de interconexiune cu sistemul comunitar prin intermediul României, derularea proiectelor de dezvoltare a infrastructurii în domeniul energetic, etc.

Amânare după amânare în programul privatizare

De notat că despre fuzionarea celor două RED-uri de stat se vorbeşte de un deceniu şi ceva, iar această acţiune era şi este privită ca un pas spre privatizarea celor două întreprinderi, care figurează pe lista de vânzare deja de 20 de ani.

Cele două întreprinderi au fost expuse de câteva ori la privatizare, dar procedura aşa şi nu a fost dusă până la capăt. De exemplu pe 13 noiembrie 2013, Guvernul a decis să scoată la privatizare în 2014 13 mari companii ale statului, în baza unor proiecte individuale, elaborate cu susţinerea consultanţilor străini independenţi.

Printre întreprinderile ce urmau a fi privatizate pe această cale se numărau giganţi precum Moldtelecom, Air Moldova, Tutun-CTC sau Glass Container Company, dar şi firme mai mici ca Aroma, Fabrica de sticlă din Chişinău, Circul şi Combinatul de Produse Cerealiere din Chişinău. De asemenea, în listă erau incluse Barza Albă, RED Nord şi CET Nord din Bălţi, RED Nord-Vest din Donduşeni şi Nodul Hidroenergetic Costeşti.

Întreprinderile au fost împărţite în opt loturi, în funcţie de ramură, autorităţile urmând să atragă pentru fiecare câte o companie de consultanţă care va acorda asistenţă la elaborarea proiectelor individuale d

Acest articol este doar pentru abonați.

print Imprima in format A4
Teme: Energetica și industria   Achiziții publice și licitații  
pentru a vedea articolul intreg gratis pentru a vedea toate articolele
Urmariti-ne pe retelele sociale
la nunta

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.