Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Curtea Supremă de Justiție
  Pe 24 ianuarie se decide admisibilitatea unui recurs înaintat de Efes Vitanta Moldova Brewery SA împotriva Guvernului Republicii Moldova.
 • Pe 24 ianuarie Curtea Supremă de Justiție examinează recursul Interacces-M SRL împotriva Consiliului Concurentei.
 • Curtea Supremă de Justiție
  Pe 24 ianuarie este examinată admisibilitatea unui recurs depus de Drancor SRL împotriva Ministerului Economiei și Infrastructurii.
 • Curtea Supremă de Justiție
  Pe 24 ianuarie se decide admisibilitatea recursului Inspectoratului General de Politie al MAI vs Inspecția Financiară din cadrul Ministerului Finanţelor.
 • Curtea Supremă de Justiție
  Pe 24 ianuarie se decide admisibilitatea recursului Eximbank-Gruppo Veneto Bancă SA împotriva SA Poliproiect, Andronic Arcadie, Andronic Mariana si SRL Poliproject Exhibitions.
 • Curtea de Apel Chișinău
  S.A. Termoelectrica se judecă cu Consiliul Municipal Chișinău, pe 2 februarie.
 • Moldexpo
  În perioada 31 ianuarie - 4 februarie 2018 are loc expoziţia naţională de servicii şi mărfuri autohtone, ”Made in Moldova”.
 • Pe 17 februarie în orașul subteran Cricova are loc festivalul vinurilor ”Underland”.
 • La Chișinău are loc concursul de vinuri și băutiru tari ”Black Sea Region Wines and Spirits”, pe 21-22 februarie 2018.
 • În perioada 21-23 februarie 2017 Poliproject Exhibitions organizează expoziţia specializată de vinuri ”ExpoVin Moldova”.
 • Pe 14-17 martie la Moldexpo se desfășoară expoziția de primăvară a tehnicii, produselor și serviciilor agricole ”Moldagroteh 2018”.
 • Pe 22-25 martie la Moldexpo este organizată expoziția de echipamente, tehnologii și servicii de construcție ”Moldconstruct 2018”.
 • În perioada 25-28 martie la Moldexpo se desfășoară expoziţia în domeniul energeticii ”MoldEnergy 2018”.
 • Pe 29-31 martie vinificatorii moldoveni participă la Campionatul Euroasiatic al Vinurilor și Băuturilor Tari, la Rostov (Rusia).
 • În perioada 29 martie - 1 aprilie la Chișinău are loc expoziția de produse și servicii de călătorii ”Turism. Agrement. Hoteluri”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Ce condiții va trebui să îndeplinească Moldova ca să primească cele 100 milioane de euro de la UE

1
 • Foto: euobserver.com
Joi, 15.06.2017 12:39   1786
Ambasadorii UE au aprobat pe 15 iunie un acord cu Parlamentul European privind asistența macrofinanciară de circa 100 milioane euro ce va fi acordată Republicii Moldova.

Suma este prevăzute ca asistență UE în baza unui acord la care au ajuns președinții și reprezentanții Parlamentului European pe 6 iunie 2017. Din acestea, s-au convenit 60 de milioane de euro în împrumuturi și 40 de milioane de euro sub formă de granturi. Aceasta va completa resursele furnizate Moldovei de FMI și alte instituții multilaterale.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Europei asistențava viza susținerea agendei de stabilizare economică și de reformă structurală a țării, contribuind la acoperirea nevoilor sale de finanțare externă în perioada 2017-2018.

Asistența UE va fi supusă unui memorandum de înțelegere, care să includă condiții precise și specifice, care vor fi convenite de către Republica Moldova cu Comisia Europeană.

Trei tranșe și condiții

O condiție prealabilă pentru acordarea asistenței macrofinanciare UE și pentru plata fiecăreia dintre cele trei tranșe este respectarea mecanismelor democratice eficiente, inclusiv a unui sistem parlamentar multipartit și a statului de drept, precum și garantarea drepturilor omului reprezintă o condiție prealabilă pentru primirea de asistență.

"În plus, obiectivele specifice ale asistenței macrofinanciare a Uniunii ar trebui să consolideze eficiența, transparența și responsabilitatea gestionării finanțelor publice, prevenirea eficientă a corupției și a spălării banilor și guvernanța și supravegherea sectorului financiar și bancar în Republica Moldova, îmbunătățirea guvernanței sectorului energetic și promovarea reformelor structurale menite să sprijine creșterea durabilă și favorabilă incluziunii, crearea de locuri de muncă, un climat de afaceri bun și consolidarea fiscală", se arată într-o declarație a Parlamentului, Consiliului și Comisiei UE.

Totodată se mai susține că asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova ar trebui să includă, de asemenea, măsuri de sprijinire a punerii în aplicare a acordului de asociere, inclusiv a ZLSAC.

"Pentru a asigura că obiectivele specifice pot fi evaluate în mod corespunzător, acestea trebuie să fie stabilite într-o manieră verificabilă și măsurabilă. Atât îndeplinirea precondiției, cât și îndeplinirea acestor obiective ar trebui monitorizate în mod regulat de către Comisie și Serviciul European de Acțiune Externă. În cazul în care condițiile preliminare și obiectivele nu sunt îndeplinite sau dacă scopurile și principiile acordului de asociere sunt, în general, ignorate, Comisia ar trebui să suspende sau să anuleze temporar acordarea de asistență macrofinanciară a Uniunii", potrivit declarației.

La începutul lunii mai 2017, Parlamentul European a amânat cu o lună de zile aprobarea finală a ajutorului macro-financiar de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova, după ce democrații și socialiștii au votat în prima lectură modificarea legislației electorale și introducerea sistemului mixt.


print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Comerț extern și datoriile   Reforme și politica economică   Corupția  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close