Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • În perioada 12-26 decembrie MAIB vinde la licitații peste 426.000 de acțiuni nominative de clasa 1, prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
 • Moldexpo
  Pe 29 martie - 1 aprilie are loc expoziția specializată de turism, agrement şi hoteluri ”Tourism. Leizure. Hotels”.
 • În perioada 25-28 aprilie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Moldconstruct”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Ce condiții va trebui să îndeplinească Moldova ca să primească cele 100 milioane de euro de la UE

1
 • Foto: euobserver.com
Joi, 15.06.2017 12:39   1743
Ambasadorii UE au aprobat pe 15 iunie un acord cu Parlamentul European privind asistența macrofinanciară de circa 100 milioane euro ce va fi acordată Republicii Moldova.

Suma este prevăzute ca asistență UE în baza unui acord la care au ajuns președinții și reprezentanții Parlamentului European pe 6 iunie 2017. Din acestea, s-au convenit 60 de milioane de euro în împrumuturi și 40 de milioane de euro sub formă de granturi. Aceasta va completa resursele furnizate Moldovei de FMI și alte instituții multilaterale.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Europei asistențava viza susținerea agendei de stabilizare economică și de reformă structurală a țării, contribuind la acoperirea nevoilor sale de finanțare externă în perioada 2017-2018.

Asistența UE va fi supusă unui memorandum de înțelegere, care să includă condiții precise și specifice, care vor fi convenite de către Republica Moldova cu Comisia Europeană.

Trei tranșe și condiții

O condiție prealabilă pentru acordarea asistenței macrofinanciare UE și pentru plata fiecăreia dintre cele trei tranșe este respectarea mecanismelor democratice eficiente, inclusiv a unui sistem parlamentar multipartit și a statului de drept, precum și garantarea drepturilor omului reprezintă o condiție prealabilă pentru primirea de asistență.

"În plus, obiectivele specifice ale asistenței macrofinanciare a Uniunii ar trebui să consolideze eficiența, transparența și responsabilitatea gestionării finanțelor publice, prevenirea eficientă a corupției și a spălării banilor și guvernanța și supravegherea sectorului financiar și bancar în Republica Moldova, îmbunătățirea guvernanței sectorului energetic și promovarea reformelor structurale menite să sprijine creșterea durabilă și favorabilă incluziunii, crearea de locuri de muncă, un climat de afaceri bun și consolidarea fiscală", se arată într-o declarație a Parlamentului, Consiliului și Comisiei UE.

Totodată se mai susține că asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova ar trebui să includă, de asemenea, măsuri de sprijinire a punerii în aplicare a acordului de asociere, inclusiv a ZLSAC.

"Pentru a asigura că obiectivele specifice pot fi evaluate în mod corespunzător, acestea trebuie să fie stabilite într-o manieră verificabilă și măsurabilă. Atât îndeplinirea precondiției, cât și îndeplinirea acestor obiective ar trebui monitorizate în mod regulat de către Comisie și Serviciul European de Acțiune Externă. În cazul în care condițiile preliminare și obiectivele nu sunt îndeplinite sau dacă scopurile și principiile acordului de asociere sunt, în general, ignorate, Comisia ar trebui să suspende sau să anuleze temporar acordarea de asistență macrofinanciară a Uniunii", potrivit declarației.

La începutul lunii mai 2017, Parlamentul European a amânat cu o lună de zile aprobarea finală a ajutorului macro-financiar de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova, după ce democrații și socialiștii au votat în prima lectură modificarea legislației electorale și introducerea sistemului mixt.


print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Taguri: Comerț extern și datoriile   Reforme și politica economică   Corupția  
Urmariti-ne pe retelele sociale
la nunta

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.