Cine pregătește o nouă „afacere” de milioane pe banii bugetului

shadow
Joi, 15.06.2017 08:11   4415
Mai multe modificări la Legea privind taxa de poluare, promovate și adoptate de deputații din partidul de la guvernare ar putea provoca pierderi de zeci de milioane lei la Bugetul de stat.

Astfel chiar dacă o serie de ajustări a legii sunt necesare pentru că versiunea în vigoare a fost adoptată în grabă și fără o discuție cu agenții economici, în document s-au strecurat și „inovații legislative” ce vor afecta producătorii locali și favorizează importatorii.

În plus estimările prezentate de Președinție în baza datelor Ministerului Finanțelor arătă că pierderile bugetului de stat de la implementarea versiunii adoptate de Parlament ar putea ajunge la circa 140 de milioane lei în anul 2017.

Derapaje de la legislație

La sfârșitul anului trecut în cadrul pachetului de legi ce stabilea politica fiscală și vamală pentru anul 2017 Parlamentul a aprobat și o serie de modificări la modul de aplicare a taxei pentru poluarea mediului.

Modificările au fost făcute ca de obicei sub lozinca racordării legislației naționale la cerințele celei din Uniunea Europeană. Astfel administrarea taxei pentru poluarea mediului a fost transmisă de la Vamă la Fisc, iar termenul de plată a fost modificat până la data de 25 a lunii următoare după luna gestionară, față de data importului cum era prevăzut anterior.

Legea stabilește că taxa pentru poluarea mediului (ecologică) urmează a fi achitată de către agenți economicii și de către persoanele fizice care desfășoară activitate de întreprinzător și care produc, importă și/sau procură de la companiile de pe teritoriul Republicii Moldova, care nu au relații fiscale cu sistemul ei bugetar, mărfuri, sau produse în ambalaj din materiale, sau în ambalaj din carton neondulat, cu sau fără folie de aluminiu și/sau polietilenă.

Nu a trecut nicio două săptămâni ca să se constate că noile prevederi în loc să faciliteze activitatea economică crează mari dificultăți companiilor. Principala fiind intrepretarea duală a prevederilor și taxele mai mari.

Astfel prin noile prevederi autoritățile au mers până la uniformizarea taxei ecologică la cota de 2%, fără careva diferențiere. În timp ce până la intrarea în vigoare a modificărilor, cota taxei ecologice varia de la 0,5 pînă la 3%.

Fabricile și importatorii de lactate au aflat peste noapte că trebuie să achite o taxă de un leu pentru o cutie de iaurt, în timp ce anterior nu plăteau deloc. Respectiv, mulți agenți economici s-au pomenit în situația în care trebuiau să-și regândească planurile de afaceri și politica de prețuri.

„În loc să investim în modernizarea producției ne-am pomenit că trebuie să achităm lunar circa două milioane lei sub formă de taxă de poluare în bugetul de stat. În plus nu este clar de acolo unde se duc acești bani", explică Carolina Linte, președinta Asociației Producătorilor și Procesatorilor de Lapte.

Ulterior Camera de Comerț Americană din Moldova (Amcham) avea să califice situația creată ca pe un „derapaj de la respectarea principiilor previzibilității, sustenabilității și transparenței în procesul decizional, inclusiv lipsa analizelor impactului de reglementare ex-ante”, rigori consfințite în legislația în vigoare și care servesx „drept exemplu elocvent ce justifică necesitatea derulării consultărilor publice la toate etapele de promovare a proiectelor de acte normative”.

Advertisement

Lege cu aplicare retroactivă

Ministerul Finanțelor a organizat împreună cu Ministerul Economiei și Ministerul Mediului două mese rotunde cu o serie de organizații din business pentru a identifica găsirea unor soluții și ajustarea de urgență a legislației pentru a elimina prevederile ce creau probleme. 

Mai departe lucrurile au mers foarte operativ. Deja pe 22 februarie 2017, Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de modificare a legislației, iar peste o săptămână, pe 1 martie, documentul era aprobat de Guvern.

Peste două săptămâni documentul în regim prioritar este pus pe agenda Parlamentului și votat în prima lecutură.

Viceministrul Finanțelor Veronica Vragaleva a declarat în ședința Parlamentului că prin modificările la legea cu privire la taxe de poluare, "s-a concretizat modalitatea de aplicare a taxei ecologice asupra ambalajelor multiple".

"Problema era că atunci când urma a fi aplicată taxa ecologică la determinarea obiectului impunerii au apărut probleme vizavi de ambalajele multiple. Proiectul de lege propune o soluție care este, de fapt, în linie cu directiva Uniunii Europene cu privire la taxele de poluare a mediului și anume aplicarea taxei ecologice numai asupra ambalajului primar.  Acum, prin modificările care sunt propuse, se propune ca taxa ecologică de asemenea să revină de la 0,5 pînă la 3%", a spus Vragaleva.

Un alt aspect important inclus în proiect viza scutirea de taxă a ambalajului la medicamente, precum și unor mărfuri folosite ca materie primă pentru fabricarea altor produse.

Una din inovațiile ce a provocat discuții în Parlament a fost prevederea potrivit căreia legea intră în vigoare la 1 ianuarie 2017. Adică se va aplica retroactiv.

"Există Hotărîrea Curții Constituționale prin care s-a consfințit principiul neretroactivității tuturor legilor. Dar, în același timp, există și alte hotărîri ale Curții Constituționale care ar admite interpretări că sînt posibile cazuri în care legea să fie aplicată cu efect retroactiv și poziția Ministerului Justiției care sper că reflectă exact poziția Curții Constituționale", a explicat Nicolae Eșanu.

Ministerul Finanțelor și Fiscul "au intrat în incapacitate de a activa" 

Cu toate acestea deputații au votat în prima lectură, dar votul în a doua lectură a fost amânat pentru o săptămână.

Pe 24 martie 2017, după o serie de modificări destul de însemnate documentul a fost adoptat cu votul majorității democrate.

Unul din argumentele principale de urgentare a fost faptul că Ministerul Finanțelor și Serviciul Fiscal de Stat, "au intrat în incapacitatea de a activa", cum s-a exprimat Violeta Ivanov, președinta Comisiei administrație publică, dezvoltare regională, mediu și schimbări climatice.

În schimb Ștefan Creangă, președintele Comisiei economie, buget și finanțe și-a exprimat dezacordul față de graba în care este promovat documentul.

"Astăzi suntem deja în data de 24, nu se va fi reuși publicarea pe data de 27 (martie n.r.) și intrarea în vigoare, așa cum s-a gîndit autorul. Considerați în continuare dumneavoastră că este necesar să-l promovăm acum acest proiect de lege?", se întreba legiuitorul.

Aceeași poluare, dar taxarea e diferențiată

Deputatul comunist Oleg Reidman a cerut amânarea adoptării documentului, susținând că în el ar exista mai multe prevederi dubioase privitor la taxarea ambalajelor pentru lichide și scutirea a celor din carton.

La aceasta președintele Parlamentului Andrian Candu a reacționat cu acuzații că Reidman ar face lobby. "Ştim foarte mult lobby care vine din toate părțile ... ca acest proiect de lege să stea în Parlament".

De fapt noile valori propuse și adoptate de Legislativ pentru taxele de ambalaj nu reflectă impactul negativ asupra poluării mediului de către ambalajele respective, deoarece ar fi echitabil să fie încasate taxe echivalente pentru ambalaje care poluează mediul în aceeași măsură.

În joc sunt circa 140 de milioane lei

Cu toate că deputații au votat documentul, acesta încă nu a fost promulgat de președintele țării. Motivul invocat de președinție care a întors proiectul, este faptul că inovațiile legislative vor afecta producătorii locali și favorizează importatorii.

În plus acesta ar putea duce la o reducere substanțială a veniturilor bugetare, ca urmare a faptului că persoanele fizice și companiile se scutesc de "obligația de calculare și achitare la buget a taxei pentru mărfurile care în procesul utilizării, cauzează poluarea mediului (ambalaj din plastic și compozit ... pentru perioada de la 1 ianuarie 2017 și până la data intrării în vigoare a acestei legi".

Estimările prezentate de Președinție în baza datelor Ministerului Finanțelor arătau că pierderile bugetului de stat ar putea ajunge la circa 140 de milioane lei în anul 2017.

Incertitudinea din jurul acestei legi a creat și condiții pentru abuzuri din partea unor agenți economici, care importă în mod deliberat mărfuri în ambalaj poluant, cu scopul de a beneficia de scutirea de plata taxei ecologice până la intrarea în vigoare a Legii.

În plus sunt afectați și producătorii autohtoni, care exportă o parte din produsele lor și, respectiv, nu aduc prejudicii mediului înconjurător din Moldova.

Citiți și:

Inovații fiscale. Magazinele ar urma să achite TVA pentru pungile oferite gratuit cumpărătorilor

* * *

Acest articol a fost publicat cu susținerea fundației Național Endowment for Democracy în cadrul proiectului ”Promovarea responsabilității guvernării” și poate fi preluat pentru distribuire, publicare și citare fără careva limitări. Referința la sursă este obligatorie.

This article has been published thanks to the support of the National Endowment for Democracy as part of the Promoting Government Accountability Project and may be shared, republished or quoted without limitations. Reference to the source is mandatory.Oportunitati