Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Pe 22 august la Curtea de Apel Chișinău are loc o ședință de judecată pe cauza civilă Aroma SA și Euro Alco SRL.
 • Pe 23 august Curtea Supremă de Justiție examinează un litigiu civil intre StarNet Soluţii SRL și ANRCETI.
 • Pe 24 august la Curtea de Apel Chișinău este preconizată o ședință de judecată pe cauza penală intentată lui Veaceslav Platon.
 • Pe 30 august Curtea Supremă de Justiție examinează un litigiu civil intre Retelele Electrice de Distributie Nord Bălti și Inspectia Financiară a Ministerului Finanțelor.
 • Pe 6 septembrie la Curtea de Apel Chișinău se judecă cauza civilă între Antarius Com SRL și Calea Ferata din Moldova.
 • Pe 6 septembrie Curtea de Apel Chișinău examinează un litigiu civil intre Asociația Drepturi de Autor și Conexe și Metro Cash and Carry Moldova SRL.
 • Pe 6 septembrie la Curtea Supremă de Justiție se judecă cauza civilă între Partidul Naţional Liberal, Partidul Popular, Partidul Liberal Reformator și Comisia Electorală Centrală.
 • Pe 6 septembrie la Curtea Supremă de Justiție este examinat dosarul civil ANRCETI vs Casa Naţională de Asigurări Sociale.
 • Pe 6 septembrie la Curtea Supremă de Justiție este examinat dosarul civil Procurorul General vs ÎS Moldtranselectrica.
 • Pe 7 septembrie expiră termenul ofertei de vânzare a peste 3.860.000 de acțiuni emise de compania Asito S.A., la preț de 14,79 lei bucata.
 • Pe 13 septembrie la Curtea de Apel Chișinău este examinat dosarul civil Casa de Odihnă Nistru SRL vs Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova și Rețelele Nistrului SRL.
 • Pe 13 septembrie la Curtea de Apel Chișinău are loc o ședință de judecată pe cauza Victoriabank vs Fabrica de Conserve din Călărași.
 • Pe 13 septembrie Curtea Supremă de Justiție examinează un litigiu civil intre Basvinex SA și Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, intervrenient Buket Moldavii SA.
 • Pe 15 septembrie Curtea de Apel Chișinău examinează cauza penală împotriva businessmanului Viorel Țopa - spălare de bani.
 • Pe 13-16 septembrie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de echipamente medicale, preparate farmaceutice şi stomatologie MoldMedizin & MoldDent.
 • Pe 21-24 septembrie Moldexpo găzduiește expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Construct & Interior Expo”.
 • Pe 21-24 septembrie Moldexpo găzduiește expoziţia internaţională de tehnologii, mijloace de protecţie şi securitate ”Security”.
 • Moldexpo
  În perioada 21-24 septembrie are loc târgul specializat de servicii imobiliare, impotecă și construcția de locuințe ”Imobil Moldova”.
 • La Moldexpo are loc târgul ofertelor turistice pentru odihna de iarnă ”Winter Travel Fair”, în perioada 29 septembrie - 1 octombrie.
 • În perioada 29 septembrie - 1 octombrie la Moldexxpo se desfășoară Festivalul Vinurilor Tinere ”Tulburel”.
 • Radisson Blu Leogrand Hotel
  Are loc forumul de afaceri Moldova Business Week 2017, în perioada 3-6 octombrie.
 • Moldexpo
  Expoziția internaţională de mobilă, utilaje, scule, materiale şi accesorii pentru fabricarea mobilei ”Expo Mobilă” are loc pe 5-8 octombrie.
 • Washington, SUA
  Pe 14 octombrie are loc reuniunea Consiliului de Guvernare a Fondului Monetar Internațional, la care participă și o delegație a Republicii Moldova.
 • Pe 11-14 octombrie la Chișinău are loc expoziția dedicată mobilei și designului de interior ”Das Interior Show”.
 • Washington, SUA
  În perioada 13-15 octombrie 2017 are lor reuniunea anuală a Fondului Monetar Internațional și Grupului Băncii Mondiale.
 • Pe 18-21 octombrie la Chișinău are loc expoziția de produse, utilaje, tehnologii agricole şi meşteşuguri ”Farmer”.
 • Moldexpo găzduiește pe 18-21 octombrie expoziția de maşini, echipamente şi tehnologii pentru sectorul agroindustrial ”Moldagroteh”.
 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
 • Moldexpo
  Pe 29 martie - 1 aprilie are loc expoziția specializată de turism, agrement şi hoteluri ”Tourism. Leizure. Hotels”.

Cine pregăteşte o nouă „afacere” de milioane pe banii bugetului

1 2 3
 • O mare parte din ambalajele PET nu ajung a fi reciclate
  Foto: green-report.ro
 • Multe proiecte de legi votate de deputaţi conţin prevederi dubioase
  Foto: mold-street.com
 • Analiza comparativă a taxelor pe ambalaj în unele țări europene
  Foto: amcham.md
Joi, 15.06.2017 08:11   3162
Mai multe modificări la Legea privind taxa de poluare, promovate și adoptate de deputații din partidul de la guvernare ar putea provoca pierderi de zeci de milioane lei la Bugetul de stat.

Astfel chiar dacă o serie de ajustări a legii sunt necesare pentru că versiunea în vigoare a fost adoptată în grabă şi fără o discuţie cu agenţii economici, în document s-au strecurat şi „inovaţii legislative” ce vor afecta producătorii locali şi favorizează importatorii.

În plus estimările prezentate de Preşedinţie în baza datelor Ministerului Finanţelor arătă că pierderile bugetului de stat de la implementarea versiunii adoptate de Parlament ar putea ajunge la circa 140 de milioane lei în anul 2017.

Derapaje de la legislaţie

La sfârşitul anului trecut în cadrul pachetului de legi ce stabilea politica fiscală şi vamală pentru anul 2017 Parlamentul a aprobat şi o serie de modificări la modul de aplicare a taxei pentru poluarea mediului.

Modificările au fost făcute ca de obicei sub lozinca racordării legislaţiei naţionale la cerinţele celei din Uniunea Europeană. Astfel administrarea taxei pentru poluarea mediului a fost transmisă de la Vamă la Fisc, iar termenul de plată a fost modificat până la data de 25 a lunii următoare după luna gestionară, față de data importului cum era prevăzut anterior.

Legea stabilește că taxa pentru poluarea mediului (ecologică) urmează a fi achitată de către agenţi economicii și de către persoanele fizice care desfășoară activitate de întreprinzător și care produc, importă și/sau procură de la companiile de pe teritoriul Republicii Moldova, care nu au relații fiscale cu sistemul ei bugetar, mărfuri, sau produse în ambalaj din materiale, sau în ambalaj din carton neondulat, cu sau fără folie de aluminiu și/sau polietilenă.

Nu a trecut nicio două săptămâni ca să se constate că noile prevederi în loc să faciliteze activitatea economică crează mari dificultăţi companiilor. Principala fiind intrepretarea duală a prevederilor şi taxele mai mari.

Astfel prin noile prevederi autorităţile au mers până la uniformizarea taxei ecologică la cota de 2%, fără careva diferenţiere. În timp ce până la intrarea în vigoare a modificărilor, cota taxei ecologice varia de la 0,5 pînă la 3%.

Fabricile şi importatorii de lactate au aflat peste noapte că trebuie să achite o taxă de un leu pentru o cutie de iaurt, în timp ce anterior nu plăteau deloc. Respectiv, mulți agenți economici s-au pomenit în situația în care trebuiau să-și regândească planurile de afaceri şi politica de preţuri.

„În loc să investim în modernizarea producţiei ne-am pomenit că trebuie să achităm lunar circa două milioane lei sub formă de taxă de poluare în bugetul de stat. În plus nu este clar de acolo unde se duc aceşti bani", explică Carolina Linte, preşedinta Asociaţiei Producătorilor și Procesatorilor de Lapte.

Ulterior Camera de Comerț Americană din Moldova (Amcham) avea să califice situaţia creată ca pe un „derapaj de la respectarea principiilor previzibilității, sustenabilității și transparenței în procesul decizional, inclusiv lipsa analizelor impactului de reglementare ex-ante”, rigori consfințite în legislaţia în vigoare şi care servesx „drept exemplu elocvent ce justifică necesitatea derulării consultărilor publice la toate etapele de promovare a proiectelor de acte normative”.

Lege cu aplicare retroactivă

Ministerul Finanțelor a organizat împreună cu Ministerul Economiei şi Ministerul Mediului două mese rotunde cu o serie de organizații din business pentru a identifica găsirea unor soluții și ajustarea de urgență a legislației pentru a elimina prevederile ce creau probleme. 

Mai departe lucrurile au mers foarte operativ. Deja pe 22 februarie 2017, Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de modificare a legislației, iar peste o săptămână, pe 1 martie, documentul era aprobat de Guvern.

Peste două săptămâni documentul în regim prioritar este pus pe agenda Parlamentului și votat în prima lecutură.

Viceministrul Finanţelor Veronica Vragaleva a declarat în şedinţa Parlamentului că prin modificările la legea cu privire la taxe de poluare, "s-a concretizat modalitatea de aplicare a taxei ecologice asupra ambalajelor multiple".

"Problema era că atunci când urma a fi aplicată taxa ecologică la determinarea obiectului impunerii au apărut probleme vizavi de ambalajele multiple. Proiectul de lege propune o soluție care este, de fapt, în linie cu directiva Uniunii Europene cu privire la taxele de poluare a mediului și anume aplicarea taxei ecologice numai asupra ambalajului primar.  Acum, prin modificările care sunt propuse, se propune ca taxa ecologică de asemenea să revină de la 0,5 pînă la 3%", a spus Vragaleva.

Un alt aspect important inclus în proiect viza scutirea de taxă a ambalajului la medicamente, precum și unor mărfuri folosite ca materie primă pentru fabricarea altor produse.

Una din inovaţiile ce a provocat discuţii în Parlament a fost prevederea potrivit căreia legea intră în vigoare la 1 ianuarie 2017. Adică se va aplica retroactiv.

"Există Hotărîrea Curții Constituționale prin care s-a consfințit principiul neretroactivității tuturor legilor. Dar, în același timp, există și alte hotărîri ale Curții Constituționale care ar admite interpretări că sînt posibile cazuri în care legea să fie aplicată cu efect retroactiv și poziția Ministerului Justiției care sper că reflectă exact poziția Curții Constituționale", a explicat Nicolae Eşanu.

Ministerul Finanțelor și Fiscul "au intrat în incapacitate de a activa" 

Cu toate acestea deputaţii au votat în prima lectură, dar votul în a doua lectură a fost amânat pentru o săptămână.

Pe 24 martie 2017, după o serie de modificări destul de însemnate documentul a fost adoptat cu votul majorităţii democrate.

Unul din argumentele principale de urgentare a fost faptul că Ministerul Finanțelor și Serviciul Fiscal de Stat, "au intrat în incapacitatea de a activa", cum s-a exprimat Violeta Ivanov, preşedinta Comisiei administrație publică, dezvoltare regională, mediu și schimbări climatice.

În schimb Ștefan Creangă, preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe şi-a exprimat dezacordul faţă de graba în care este promovat documentul.

"Astăzi suntem deja în data de 24, nu se va fi reuși publicarea pe data de 27 (martie n.r.) și intrarea în vigoare, așa cum s-a gîndit autorul. Considerați în continuare dumneavoastră că este necesar să-l promovăm acum acest proiect de lege?", se întreba legiuitorul.

Aceeaşi poluare, dar taxarea e diferenţiată

Deputatul comunist Oleg Reidman a cerut amânarea adoptării documentului, susţinând că în el ar exista mai multe prevederi dubioase privitor la taxarea ambalajelor pentru lichide şi scutirea a celor din carton.

La aceasta preşedintele Parlamentului Andrian Candu a reacţionat cu acuzaţii că Reidman ar face lobby. "Ştim foarte mult lobby care vine din toate părțile ... ca acest proiect de lege să stea în Parlament".

De fapt noile valori propuse şi adoptate de Legislativ pentru taxele de ambalaj nu reflectă impactul negativ asupra poluării mediului de către ambalajele respective, deoarece ar fi echitabil să fie încasate taxe echivalente pentru ambalaje care poluează mediul în aceeaşi măsură.

În joc sunt circa 140 de milioane lei

Cu toate că deputaţii au votat documentul, acesta încă nu a fost promulgat de preşedintele ţării. Motivul invocat de preşedinţie care a întors proiectul, este faptul că inovaţiile legislative vor afecta producătorii locali şi favorizează importatorii.

În plus acesta ar putea duce la o reducere substanţială a veniturilor bugetare, ca urmare a faptului că persoanele fizice şi companiile se scutesc de "obligaţia de calculare şi achitare la buget a taxei pentru mărfurile care în procesul utilizării, cauzează poluarea mediului (ambalaj din plastic şi compozit ... pentru perioada de la 1 ianuarie 2017 şi până la data intrării în vigoare a acestei legi".

Estimările prezentate de Preşedinţie în baza datelor Ministerului Finanţelor arătau că pierderile bugetului de stat ar putea ajunge la circa 140 de milioane lei în anul 2017.

Incertitudinea din jurul acestei legi a creat şi condiţii pentru abuzuri din partea unor agenţi economici, care importă în mod deliberat mărfuri în ambalaj poluant, cu scopul de a beneficia de scutirea de plata taxei ecologice până la intrarea în vigoare a Legii.

În plus sunt afectaţi şi producătorii autohtoni, care exportă o parte din produsele lor şi, respectiv, nu aduc prejudicii mediului înconjurător din Moldova.

Citiţi şi:

Inovații fiscale. Magazinele ar urma să achite TVA pentru pungile oferite gratuit cumpărătorilor

* * *

Acest articol a fost publicat cu susținerea fundației Național Endowment for Democracy în cadrul proiectului ”Promovarea responsabilității guvernării” și poate fi preluat pentru distribuire, publicare și citare fără careva limitări. Referința la sursă este obligatorie.

This article has been published thanks to the support of the National Endowment for Democracy as part of the Promoting Government Accountability Project and may be shared, republished or quoted without limitations. Reference to the source is mandatory.


print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Taguri: Infracțiuni economice   Legislația și reglementările   Protecția consumatorilor   Corupția   Gestionarea banilor publici  
Urmariti-ne pe retelele sociale
la nunta

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.