Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte

 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • În perioada 12-26 decembrie MAIB vinde la licitații peste 426.000 de acțiuni nominative de clasa 1, prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
 • Moldexpo
  Pe 29 martie - 1 aprilie are loc expoziția specializată de turism, agrement şi hoteluri ”Tourism. Leizure. Hotels”.
 • În perioada 25-28 aprilie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Moldconstruct”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Finpar învingătorul! Motivul pentru care instanța a decis rejudecarea dosarului „Guguță”

1 2
 • Fosta cafenea Guguţă nu mai funcţionează de aproape un deceniu
  Foto: mold-street.com
 • Planul Urbanistic de amplasare a viitorului complex hotelier
  Foto: chisinau.md
Joi, 15.06.2017 07:06   3042

Colegiul Civil, Comercial și Contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție (CSJ) a casat pe 14 iunie, decizia instanței de apel în dosarul Finpar Invest împotriva Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor și a Consiliului municipal Chișinău.

Magistrații au admis astfel recursul firmei Finpar Invest SRL, afiliată liderului PD, Vlad Plahotniuc și care cere dreptul să ridice un hotel cu 13 etaje, de cinci stele pe locul fostei cafenele Guguță din Grădina Publică „Ştefan cel Mare și Sfânt”. Ei au dispus restituirea cauzei spre rejudecare la Curtea de Apel.

CSJ: Decizia instanței de apel este una arbitrară!

Magistrații CSJ au argumentat verdictul prin faptul că decizia instanței de apel "a fost adoptată arbitrar, fără o apreciere a argumentelor și probelor invocate de apelanți, iar faptul dat indică incontestabil la încălcarea de către instanța de apel a normelor de drept procedural, precum și la examinarea superficială și evazivă atât a apelurilor, cât și a cauzei deduse judecării, fără a fi verificată, în condițiile legii, legalitatea hotărârii contestate".

Totodată Colegiul CSJ "consideră necesar a menționa că, instanța de apel nu a reținut și nu a dat o apreciere faptului că, decizia Consiliului mun. Chișinău nr. 6/28 din 27 iunie 2013, prin care s-au stabilit suprafețele și hotarele Grădinii Publice „Ştefan cel Mare și Sfânt” a fost contestată, iar din materialele cauzei nu se denotă faptul dacă această deciziei este în vigoare sau nu, în cazul în care decizia nominalizată a stat la baza emiterii deciziei Consiliului mun. Chișinău nr. 11/35 din 23 decembrie 2014".

"Mai mult ca atât, instanțele motivându-și soluțiile în vederea respingerii acțiunii au reținut spre examinare argumentele reprezentantului Consiliului mun. Chișinău cu referire la Planul urbanistic general al or. Chișinău, precum și Planul urbanistic zonal, pe când materialele cauzei nu denotă existența Planului urbanistic zonal, astfel fiind imposibil de combătut argumentul recurentului SRL „Finpar Invest” prin care indică că un Plan urbanistic zonal de fapt nu există, și nu a fost aprobat de Consiliul mun. Chișinău", se menționează în decisia CSJ din 14 iunie 2017. 

Totodată instanța supremă constată că în atare condiții, "instanța inferioară avea obligația rezultând din prevederile art. 373, alin. (2) Cod de procedură civilă, de a da un răspuns cert referitor la pertinența unui înscris sau altuia. Or, instanța de judecată este obligată să reflecte în hotărâre motivele concluziilor sale privind admiterea unor probe și respingerea altor probe, precum și argumentarea preferinței unor probe față de altele, rezultând din prevederile art. 130 alin. (4) Cod de procedură civilă".

Citiți și:

Finpar planifică construcția unui hotel de lux de 20 milioane de euro

Amintim că în aprilie 2016, Cur­tea de Apel Chi­și­nău a anu­lat deci­zia Jude­că­to­riei sectorului Cen­tru prin care fir­ma Fin­par Invest putea să con­stru­iască hotelul. Totodată, atunci instanța a menți­nut interdicția de privatizare a terenului afe­rent.

Decizia prin care Fin­par Invest putea ridica un hotel cu 13 etaje în centrul Chișinăului a fost emisă de Judecătoria sectorului Centru pe 30 decem­brie 2015.


Acest articol este doar pentru abonați.

print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Litigii comerciale   Piața funciară   Corupția  
pentru a vedea articolul intreg gratis pentru a vedea toate articolele
Urmariti-ne pe retelele sociale
la nunta

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.