Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Pe 30 iunie la Chișinău are loc adunarea generală anuală a acționarilor Moldindconbank S.A.
 • Washington, SUA
  Pe 14 octombrie are loc reuniunea Consiliului de Guvernare a Fondului Monetar Internațional, la care participă și o delegație a Republicii Moldova.
 • Washington, SUA
  În perioada 13-15 octombrie 2017 are lor reuniunea anuală a Fondului Monetar Internațional și Grupului Băncii Mondiale.
 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.

Fostul premier Leancă acuzat de minciună. Banca Mondială spune că nu ştia de garanţia de miliarde

1
 • Septembrie 2014: Premierul Iurie Leancă şi Laura Tusk, vicepreşedintă a Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală
  Foto: gov.md
Joi, 15.06.2017 05:20   2507
Oficiul Băncii Mondiale din Moldova infirmă declarațiile postate recent, de fostul premier Iurie Leancă, precum că instituția a fost consultată și că ar fi dat recomandări în ceea ce privește acordarea garanțiilor de stat în noiembrie 2014, în sumă de peste 9,5 miliarde de lei.

"Cu privire la o declarație recent circulată în rețelele de socializare. Garanția Guvernului pentru Banca Națională a Moldovei în noiembrie 2014 pentru pierderile suportate din cauza fraudei bancare, nu a fost o urmare a consultărilor/recomandărilor Băncii Mondiale.

Mai mult ca atât, Banca Mondială nu știa despre intențiile Guvernului în ceea ce priveste garanția, până la momentul intrării acesteia în vigoare”, se arată într-un comunicat a oficiului Băncii Mondiale în Moldova.

Leancă: Am semnat garanția la recomandarea Băncii Mondiale și FMI!

Amintim că proaspătul vicepreședinte al Parlamentului, Iurie Leancă, liderul Partidului Popular European a postat pe 9 iunie pe pagina sa de Facebook declaraţia "Politica moldovenească - ostatica populismului primitiv!", în care în acuza de populism şi îi critica pe cei care spun că anume dânsul ar fi principalul vinovat de "furtul miliardului din sistemul bancar".

"Este simplu să devii un politician populist în Moldova: învinuiești, critici la stânga și la dreapta şi îi bagi pe toți la puşcărie. Voronin a promis - nu a făcut nimic, Filat a promis că îl încătuşează pe Voronin - nu a făcut nimic. Este modelul clasic după care astăzi se conduc mulți lideri politici din Moldova ...

Țin să menționez: la pușcărie vor sta toți cei care au fost implicați în furtul din sistemul bancar. Compania Kroll, care apropo, a fost adusă la insistența mea, sunt sigur că va face lumină în cazul BEM, deoarece în timp ce noi lucram 24/24 pentru Acordul de Asociere, liberalizarea regimului de vize, autobuze școlare, investiții, .., alții furau banii agonisiți de oamenii simpli", scrie în postarea lui Leancă.

Totodată el menţionează că garanţia ar fi fost o salvare pentru deponenţii de la cele trei bănci fraudate şi că decizia a fost adoptată după consultarea instituţiilor financiare internaţionale. 

"Toți au înțeles că acea garanție a fost acordată pentru ca oamenii să nu rămână fără depunerile de o viață. Am semnat garanția doar după consultarea/recomandarea instituțiilor financiare internaționale: Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional", afirmă fostul premier.

Cine a profitat de garanţia lui Leancă

Aminitim că garanția de stat nr. 807 în sumă de 9,5 miliarde de lei a fost acordată pe 17 noiembrie 2014, adică la patru zile de la Hotărârea de Guvern nr.

938 din 13 noiembrie 2014 "cu privire la asigurarea stabilității macroeconomice în contextul conjuncturii regionale", semnată de premierul Iurie Leancă, şi contrasemnată de vicepremierul Andrian Candu, ministrul Finanțelor Anatol Arapu și ministrul Justiției Oleg Efrim.

Decizia care a fost secretizată și publicată abia peste cinci luni. Coincidență sau nu, dar în aceași zi în care a fost semnată Hotărârea de Guvern pe 13 noiembrie 2014 s-a vândut pachetul de 38,2% de la Victoriabank către firma Insidown din Cipru.

Totodată începând cu a doua zi și până pe 24 noiembrie 2014, patru bănci din Moldova (Victoriabank, Eurocreditbank, Moldindconbank și Moldova-Agroindbank) au început să "pompeze" parcă la comandă sute de milioane de lei în Banca de Economii și doar în câteva zile suma a urcat de la 193 de milioane de lei la 2,26 miliarde de lei.

Fostul premier Iurie Leancă a spus ulterior că decizia de a obliga BNM să acorde credite de urgență celor trei bănci: Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială a fost una comună a liderilor Alianței de la guvernare.

”Hotărârea Strict Secretă a fost aprobată de Guvern printr-o decizie comună a liderilor Alianței. Ei toți au susținut-o, iar secretizarea a fost acceptată la insistența BNM. În ceea ce privește votul Cabinetului de Miniștri, din câte îmi amintesc a fost unanim. Nu a existat nicio anexă, însă Hotărârea a fost semnată cu încrederea că în foarte scurt timp va fi elaborat un plan de asanare a situației”, a declarat fostul premier pentru Deschide.md.

Citiţi şi:

Fost șef la CNA: După Filat și Shor, urmează Leancă și alții

Guvernul știa încă în septembrie 2014 că va trebui să dea bani pentru a salva Banca de Economii


print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Taguri: Infracțiuni economice   Sistemul bancar și asigurările   Comerț extern și datoriile   Corupția   Gestionarea banilor publici  
Urmariti-ne pe retelele sociale
la nunta

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.