Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte

 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • În perioada 12-26 decembrie MAIB vinde la licitații peste 426.000 de acțiuni nominative de clasa 1, prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
 • Moldexpo
  Pe 29 martie - 1 aprilie are loc expoziția specializată de turism, agrement şi hoteluri ”Tourism. Leizure. Hotels”.
 • În perioada 25-28 aprilie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Moldconstruct”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Atacul raider la Moldovagaz. Compania a achitat unui offshore peste 101 de milioane lei

1
 • Peste o sută de milioane lei bani acumulaţi din plata gazelor sau dus în offshore
  Foto: mold-street.com
Miercuri, 14.06.2017 10:32   5930

Compania Fera Management LLC a reușit să încaseze încă în septembrie 2015 peste 101 milioane lei de la Moldovagaz. Banii au fost încasați sub formă de răspundere subsidiară pentru o presupusă datorie de 5,25 de milioane de dolari pe care o avea Completgaz SRL. Ultima este o subsidiară a Moldovagaz, aflată în proces de insolvabilitate.

Cel puțin aceasta rezultă din materialele unui proces de judecată ce durează deja de circa șapte ani.

Astfel potrivit ultimei decizii luate de Curtea Supremă de Justiție, care a respins un recurs al Moldovagaz de anulare a unei decizii luate de Curtea de Apel și instanța de fond.

Atac raider sau litigiu comercial?

În motivarea cererii Moldovagaz a indicat că încă pe 23 februarie 2012, au fost validate creanțele companiei americane Fera Management LLC față de Completgaz în proces de insolvabilitate. În urma cererii companiei americane, prin încheierea Curții de Apel Economice din 1 martie 2012, a fost dispusă încasarea din contul Moldovagaz în beneficiul Fera Management LLC suma de 5.247.000 dolari SUA. 

În baza acestei încheieri a fost emis titlul executoriu 2e-11/2012, iar prin încheierea executorului judecătoresc Maxim Romaliischi din 1 martie 2012, a fost inițiată procedura de executare a acestui document executoriu.

Decizia a provocat atunci un scandal mediatic, iar Moldovagaz a acuzat compania americană de atac raiderși a cerut intervenția autorităților susținând că este pusă în pericol securitatea energetică a țării.

În consecință Curtea de Apel Economică a suspendat procedura de executare a încheierii sale prin care dispunea încasarea a 5,247 milioane de dolari de pe conturile companiei Moldovagaz în beneficiul firmei americane Fera Management LLC.

Atacul însă a fost reluat în scurt timp, iar Moldovagaz deja nu a mai apelat la mass media sau la autorități pentru a se apăra.

Cum 101 milioane lei au fost încasați de la Moldovagaz

Astfel prin decizia Curții Supreme de Justiție din 20 februarie 2013, acțiunile de executare silită a titlului executoriu nr.2e-11/2012 au fost reluate.

"Pe 10 iunie 2015, procedura de executare a fost strămutată către executorul judecătoresc Nicolai Cîlcic, cu sediul în or. Comrat, iar pe 11 iunie 2015, în adresa Moldovagaz a parvenit notificarea acestuia cu privire la preluarea procedurii de executare a titlului executoriu nr.2e-11/2012 din 1 martie 2012, precum și despre faptul aplicării măsurii de asigurare a executării documentului executoriu, fiind aplicate sechestru pe conturile bancare ale Moldovagaz în sumă de 5.247.000 dolari în Banca de Economii, Moldindconbank, Moldova Agroindbank și Victoriabank", se arată în verdictul CSJ.


Acest articol este doar pentru abonați.

print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Energetica și industria   Companii servicii și branduri   Litigii comerciale   Corupția  
pentru a vedea articolul intreg gratis pentru a vedea toate articolele
Urmariti-ne pe retelele sociale
la nunta

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.