Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte

 • Pe 30 iunie la Chișinău are loc adunarea generală anuală a acționarilor Moldindconbank S.A.
 • Washington, SUA
  Pe 14 octombrie are loc reuniunea Consiliului de Guvernare a Fondului Monetar Internațional, la care participă și o delegație a Republicii Moldova.
 • Washington, SUA
  În perioada 13-15 octombrie 2017 are lor reuniunea anuală a Fondului Monetar Internațional și Grupului Băncii Mondiale.
 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.

Atacul raider la Moldovagaz. Compania a achitat unui offshore peste 101 de milioane lei

1
 • Peste o sută de milioane lei bani acumulaţi din plata gazelor sau dus în offshore
  Foto: mold-street.com
Miercuri, 14.06.2017 10:32   4614

Compania Fera Management LLC a reuşit să încaseze încă în septembrie 2015 peste 101 milioane lei de la Moldovagaz. Banii au fost încasaţi sub formă de răspundere subsidiară pentru o presupusă datorie de 5,25 de milioane de dolari pe care o avea Completgaz SRL. Ultima este o subsidiară a Moldovagaz, aflată în proces de insolvabilitate.

Cel puţin aceasta rezultă din materialele unui proces de judecată ce durează deja de circa şapte ani.

Astfel potrivit ultimei decizii luate de Curtea Supremă de Justiţie, care a respins un recurs al Moldovagaz de anulare a unei decizii luate de Curtea de Apel şi instanţa de fond.

Atac raider sau litigiu comercial?

În motivarea cererii Moldovagaz a indicat că încă pe 23 februarie 2012, au fost validate creanțele companiei americane Fera Management LLC față de Completgaz în proces de insolvabilitate. În urma cererii companiei americane, prin încheierea Curții de Apel Economice din 1 martie 2012, a fost dispusă încasarea din contul Moldovagaz în beneficiul Fera Management LLC suma de 5.247.000 dolari SUA. 

În baza acestei încheieri a fost emis titlul executoriu 2e-11/2012, iar prin încheierea executorului judecătoresc Maxim Romaliischi din 1 martie 2012, a fost inițiată procedura de executare a acestui document executoriu.

Decizia a provocat atunci un scandal mediatic, iar Moldovagaz a acuzat compania americană de atac raiderşi a cerut intervenţia autorităţilor susţinând că este pusă în pericol securitatea energetică a ţării.

În consecinţă Curtea de Apel Economică a suspendat procedura de executare a încheierii sale prin care dispunea încasarea a 5,247 milioane de dolari de pe conturile companiei Moldovagaz în beneficiul firmei americane Fera Management LLC.

Atacul însă a fost reluat în scurt timp, iar Moldovagaz deja nu a mai apelat la mass media sau la autorităţi pentru a se apăra.

Cum 101 milioane lei au fost încasaţi de la Moldovagaz

Astfel prin decizia Curții Supreme de Justiție din 20 februarie 2013, acțiunile de executare silită a titlului executoriu nr.2e-11/2012 au fost reluate.

"Pe 10 iunie 2015, procedura de executare a fost strămutată către executorul judecătoresc Nicolai Cîlcic, cu sediul în or. Comrat, iar pe 11 iunie 2015, în adresa Moldovagaz a parvenit notificarea acestuia cu privire la preluarea procedurii de executare a titlulu

Acest articol este doar pentru abonați.

print Imprima in format A4
Teme: Energetica și industria   Companii servicii și branduri   Litigii comerciale   Corupția  
pentru a vedea articolul intreg gratis pentru a vedea toate articolele
Urmariti-ne pe retelele sociale
la nunta

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.