Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • În perioada 12-26 decembrie MAIB vinde la licitații peste 426.000 de acțiuni nominative de clasa 1, prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
 • Moldexpo
  Pe 29 martie - 1 aprilie are loc expoziția specializată de turism, agrement şi hoteluri ”Tourism. Leizure. Hotels”.
 • În perioada 25-28 aprilie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Moldconstruct”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Zăpada din aprilie “a spulberat” peste un miliard din buget și aproape 10% din producția industrială

1
 • Frigul şi zăpada din aprilie a afectat economia
  Foto: mold-street.com
Miercuri, 14.06.2017 06:02   2488
Chiar dacă demnitarii de stat continuă să se laude la toate colțurile cu rezultate remarcabile în economie, datele statistice arată o înrăutățire bruscă a situației economice în luna aprilie.

"Încasările la bugetul de stat în primele patru luni ale anului curent au însumat aproximativ 16 miliarde de lei, cu 16 la sută mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut, fapt ce a permis majorarea cheltuielilor bugetare", a declarat ieri, 13 iunie, vicepremierul Octavian Calmâc, ministru al Economiei, în cadrul unei conferințe de presă, organizate de liderii Partidului Democrat.

De fapt valoarea reală a încasărilor la bugetul de stat a fost de 10,12 miliarde lei, iar cifra anunțată de vicepremier este mai aproape de veniturile de 15,85 miliarde lei acumulate la bugetul public național.

Datele Ministerului Finanțelor confirmă avansul veniturilor cu 16% în primele patru luni, dar la o analiză mai detaliată rezultă că după creșterea semnificativă cu circa 21% a veniturilor în luna martie, în aprilie 2017 s-a atestat o prăbușire a încasărilor la bugetul public cu aproape 1,3 miliarde de lei. 

Comparativ cu luna aprilie din 2016, totuși a fost o creștere de aproape 7%, dar dacă ținem cont de majorările de taxe și accize, apoi se vede cu ochiul liber că lucrurile din economie nu stau chiar bine.

Citiți și: 

Prin ce se explică nivelul record de încasări la buget

Acest lucru este confirmat și de scăderea cu peste 27% a exporturile de mărfuri realizate în luna aprilie 2017, față de luna martie și cu 13,6% - comparativ cu luna aprilie 2016.

Scăderea atât de semnificativă a exporturilor este un semnal destul de prost și cred că autoritățile ar trebui să caute și să oferă o explicație a fenomenului.

Posibil că de vină să fie zăpada abundentă din 20-21 aprilie, care a cauzat numeroase pagube și a creat dificultăți în activitatea economiei.

Dat veștile proaste nu se termină aici.

Biroul Național de Statistică anunță că și industria nu a huzurit în luna aprilie. Astfel producția industrială s-a diminuat în aprilie 2017 față de luna corespunzătoare din anul precedent ca serie brută cu 9,3%, iar ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate – cu 3,4%.

Cel mai mult a scăzut producția în industria prelucrătoare (-11,2%). Totodată, s-au înregistrat creșteri în industria extractivă (+6,7%) și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat cu 1,5%. Per total în primele patru luni producția industrială s-a diminuat cu 1,3%.

Însăși Ministerul Economiei raportează că în trimestrul I al acestui an și investițiile s-au diminuat cu 1,2% (în prețuri comparabile) față de perioada similară a anului 2016.

"E un ritm mai lent, comparativ cu anul trecut", constată Ministerul Economiei, întro informație operativă cu privire la evoluția social - economică a Republicii Moldova. 


print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Taguri: Comerț extern și datoriile   Reforme și politica economică   Gestionarea banilor publici  
Urmariti-ne pe retelele sociale
la nunta

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.