Încă un fost procuror general a fost reținut

shadow
Marţi, 13.06.2017 05:50   4039
Fostul procuror general al Republicii Moldova (în perioada 2003-2007), Valeriu Balaban, a fost reținut pentru o achiziție imobiliară de acum 12 ani prin care statul ar fi fost păgubit cu multe milioane de lei.

Potrivit Procuraturii Generale, împreună cu Balaban, procurorii și ofițerii anticorupție au reținut și alte șase persoane, foști angajați ai procuraturii.

Funcționarii sunt bănuiți de depășirea atribuțiilor de serviciu, exprimată prin achiziționarea pentru sediul Procuraturii Generale a unui imobil la un preț supra evaluat și contractarea lucrărilor de reconstrucție a acestuia cu grave abateri de la legislația în vigoare.

A decis cumpărarea unui imobil la un preț de câteva ori mai mare

Potrivit datelor anchetei, ex-Procurorul General ar fi dispus în 2005 cumpărarea unei clădiri nefinisate de strada Alexandru cel Bun, 100 din Chișinău, la un preț de nouă milioane de lei, în timp ce prețul acesteia conform ultimei evaluări constituia puțin peste 2,5 milioane lei. 

Documentele cadastrale relevă că  la momentul achiziției proprietar al imobilului era SA Construcții Sociale și Civile CONSOCIVIL, la care statul deține peste 17% din acțiuni.

"Achiziționarea s-a produs în lipsa unei licitații publice și în lipsa documentației de proiect, verificate și autorizate în modul corespunzător. Ulterior,dispunând de concluziile experților, care atestau vicii grave a construcției procurate, în lipsa unui proiect de reconstrucție autorizat și a actului de evaluare a lucrărilor necesare, membrii grupului pentru licitație, constituit prin ordinul ex-Procurorului General, au desemnat un agent economic în calitate de antreprenor general pentru lucrările de reconstrucție. Totodată, ex-Procurorul General a semnat cu acesta contractul de antrepriză, ignorând prevederile legale", se precizează în comunicatul Procuraturii.

Procuratura dată în judecată de companie

În total, din bugetul de stat au fost achitate peste 18,8 milioane lei, dar blocul nu a fost finalizat nici până astăzi.

"Mai mult ca atât, Procuratura Generală a fost atrasă de către agentul economic într-un litigiu civil, care pretinde încasarea din contul instituției a peste 6 milioane lei, pentru pretinse lucrări efectuate dar neachitate", susține instituția.

De fapt, circumstanțele legate de acest litigiu civil au servit temei pentru inițierea investigațiilor și pornirea urmăririi penale pe caz.

De notat că un raport de audit pe anul 2009 și privind utilizarea mijloacelor financiare publice în anii 2007-2008 la Procuratura Generală, realizat de Curtea de Conturi în 2010 a scos la iveală mai multe ilegalități comise în acea perioadă.

Advertisement

Din document rezultă că "procurarea clădirii nefinalizate cu suprafața totală de 5.600 mp a avut loc pe 15 martie 2005, prin semnarea contractului nr.64-7 între Procuratura Generală (reprezentată de Procurorul General Valeriu Balaban) și SA Consocivil” (reprezentată de președintele societății A.Untilov)". Prețul de achiziție - 9 milioane lei, cu nivelul de finalizare de 73,7% (conform Actului de inspectare și Raportului de expertiză nr.819/03 din 20.06.03).

A cumpărat un bloc ce trebuia demolat

Peste un an "pentru îndeplinirea lucrărilor de reconstrucție și a lucrărilor de construcție și montaj la clădirea nefinalizată, a fost organizată licitația publică nr.521/06 din 28 aprilie 2006, în rezultatul căreia între Procuratura Generală (reprezentată de Balaban) și SRL „Biox-Comerț” (reprezentată de Ion Balan, director și asociat) a fost încheiat contractul de antrepriză nr.31/297 din 10.05.2006, în valoare de 17.048.100 lei (inclusiv TVA), termenul de executare fiind stabilit de 24 de luni de la semnarea contractului, cu transferarea avansului de 30% din costul total al lucrărilor contractate".

Controlorii au constatat că procedura de licitație publică privind achiziționarea lucrărilor de reconstrucție s-a efectuat cu încălcări ale legislației, în baza caietului de sarcini, în lipsa documentației de proiect, însoțită de calcule de deviz.

"Achiziționarea lucrărilor de proiectare ... s-a efectuat doar după contractarea lucrărilor de reconstrucție și a lucrărilor de construcție și montaj la clădirea nefinalizată, proiectele de execuție a lucrărilor de proiectare fiind transmise beneficiarului prin Actele de predare-recepție nr.386 din 15.12.2006 și nr. 31/367 din 25.12.2006", se arată în raport

În plus abia după procurarea imobilului, fosta Direcție Verificare și Expertizare a Proiectelor de Construcție (actualmente – Serviciul de Stat pentru Verificarea și Expertizarea Proiectelor și Construcțiilor) a fost efectuată o expertiză a clădirii, și a constatat necesitatea demolării unui bloc, datorită stării proaste.

"Auditul a constatat că valoarea cheltuielilor efectuate real pentru demolare constituie 1.992,5 mii lei, iar valoarea cheltuielilor pentru consolidare (inclusiv TVA) – 3.783,3 mii lei. În total, pentru lucrările de demolare și consolidare, antreprenorului i s-au achitat 5.775,8 mii lei, fără a se efectua ajustarea contractului de antrepriză în modul stabilit", se constată în raport.

Compania Biox-Comerț a dat în judecată Procuratura încă patru ani în urmă, iar următoarea ședină este planificată pentru luna august 2017.

Cine sunt cei reținuți

Toate persoanele au fost escortate la sediul procuraturii Anticorupție, audiate în calitate de bănuit și reținute. 

Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiții riscă o pedeapsă cu închisoare de până la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.
Urmărirea penală este exercitată de către Procuratura Anticorupție.

Potrivit deschide.md, printre cei reținuți se regăsește și fostul procuror Boris Crigan din secția conducere a urmăririi penale în organele centrale ale MAI și SV din cadrul Direcției conducere a urmăririi penale a Procuraturii Generale. Acesta s-ar fi ocupat în ultimii ani de activitate și cu distribuirea apartamentelor pentru angajații Procuraturii.

Un alt reținut este Mihai Potoran, care în 2005 era șeful direcției administrativ–economice a PG. De asemenea au fost reținuți pentru 72 de ore contabilul-șef al PG - Tudor Savca, Constantin Nicolaev și Nina Bâtcă - angajați la acea vreme în cadrul Procuraturii Generale, membri ai comisiei de licitație.

Citiți și:

Un fost procuror general a fost reținut pentru mită de circa un milion de lei



Oportunitati