Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • În perioada 12-26 decembrie MAIB vinde la licitații peste 426.000 de acțiuni nominative de clasa 1, prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
 • Moldexpo
  Pe 29 martie - 1 aprilie are loc expoziția specializată de turism, agrement şi hoteluri ”Tourism. Leizure. Hotels”.
 • În perioada 25-28 aprilie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Moldconstruct”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Încă o tentativă de a legaliza banii proveniți din „jaful secolului”?

1
 • Ministrul Finanţelor Octavian Armașu
  Foto: moldova.org
Sâmbătă, 10.06.2017 08:00   2218

În Republica Moldova se menține riscul legalizării, prin diferite metode, a unor capitaluri de proveniență dubioasă.

Declarațiile recente ale ministrului Finanțelor, Octavian Armașu, cu privire la o eventuală cedare de către Banca Națională (BNM) a unei părți din datoria internă, urmare a convertirii garanțiilor, în favoarea unui potențial investitor trebuie examinată cu atenție și prudență.

Acțiunea ar putea fi o modalitate de legalizare a unor fonduri fraudate anterior în Republica Moldova. Semnalul de alarmă este tras de „Transparency International - Moldova”.

În decembrie 2016, un grup de deputați, inclusiv Andrian Candu, președinte al Parlamentului, a venit cu o inițiativă legislativă privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală, cunoscută sub denumirea ”amnistia capitalurilor obținute ilegal”. Reprezentanții societății civile au condamnat inițiativa de adoptare a acestei legi, considerând că aceasta ar legaliza banii obținuți fraudulos și ar compromite lupta anticorupție în Republica Moldova. Printr-un efort comun al societății civile, mediului de experți și partenerilor de dezvoltare, acest proiect a fost blocat, iar în februarie 2017 – retras din Parlament , chiar dacă a fost votat în prima lectură.

Recent, într-un interviu, ministrul Armașu a admis situația în care Banca Națională a Moldovei (BNM), deținătoare a valorilor mobiliare emise de Ministerul Finanțelor, pentru a converti în datorie internă de stat garanțiile emise de Guvern în noiembrie 2014 și martie 2015 (13,2 miliarde lei), ar putea ceda o parte din titluri (până la 40%) către un investitor.

Transparency International - Moldova atenționează că că Legea nr. 235/2016 de convertire în datorie de stat internă a garanțiilor, asumată de Guvernul Filip, a fost una cu abateri. Prin această lege s-a încercat legalizarea deciziilor ilegale ale guvernelor anterioare de alocare a creditelor de urgență de la BNM către trei bănci implicate în fraudele bancare, cunoscându-se din start despre incapacitatea rambursării acestor mijloace și utilizarea lor în alte scopuri decât cele declarate – compensarea depozitelor persoanelor fizice.

Continuarea articolului pe Report.md.

print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Taguri: Sistemul bancar și asigurările   Corupția  
Urmariti-ne pe retelele sociale
la nunta

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.