Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Pe 30 iunie la Chișinău are loc adunarea generală anuală a acționarilor Moldindconbank S.A.
 • Washington, SUA
  Pe 14 octombrie are loc reuniunea Consiliului de Guvernare a Fondului Monetar Internațional, la care participă și o delegație a Republicii Moldova.
 • Washington, SUA
  În perioada 13-15 octombrie 2017 are lor reuniunea anuală a Fondului Monetar Internațional și Grupului Băncii Mondiale.
 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.

Încă o tentativă de a legaliza banii proveniți din „jaful secolului”?

1
 • Ministrul Finanţelor Octavian Armașu
  Foto: moldova.org
Sâmbătă, 10.06.2017 08:00   1248

În Republica Moldova se menţine riscul legalizării, prin diferite metode, a unor capitaluri de provenienţă dubioasă.

Declaraţiile recente ale ministrului Finanţelor, Octavian Armaşu, cu privire la o eventuală cedare de către Banca Naţională (BNM) a unei părţi din datoria internă, urmare a convertirii garanţiilor, în favoarea unui potenţial investitor trebuie examinată cu atenţie şi prudenţă.

Acţiunea ar putea fi o modalitate de legalizare a unor fonduri fraudate anterior în Republica Moldova. Semnalul de alarmă este tras de „Transparency International - Moldova”.

În decembrie 2016, un grup de deputaţi, inclusiv Andrian Candu, preşedinte al Parlamentului, a venit cu o iniţiativă legislativă privind liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală, cunoscută sub denumirea ”amnistia capitalurilor obţinute ilegal”. Reprezentanţii societăţii civile au condamnat iniţiativa de adoptare a acestei legi, considerând că aceasta ar legaliza banii obţinuţi fraudulos şi ar compromite lupta anticorupţie în Republica Moldova. Printr-un efort comun al societăţii civile, mediului de experţi şi partenerilor de dezvoltare, acest proiect a fost blocat, iar în februarie 2017 – retras din Parlament , chiar dacă a fost votat în prima lectură.

Recent, într-un interviu, ministrul Armaşu a admis situaţia în care Banca Naţională a Moldovei (BNM), deţinătoare a valorilor mobiliare emise de Ministerul Finanţelor, pentru a converti în datorie internă de stat garanţiile emise de Guvern în noiembrie 2014 şi martie 2015 (13,2 miliarde lei), ar putea ceda o parte din titluri (până la 40%) către un investitor.

Transparency International - Moldova atenționează că că Legea nr. 235/2016 de convertire în datorie de stat internă a garanţiilor, asumată de Guvernul Filip, a fost una cu abateri. Prin această lege s-a încercat legalizarea deciziilor ilegale ale guvernelor anterioare de alocare a creditelor de urgenţă de la BNM către trei bănci implicate în fraudele bancare, cunoscându-se din start despre incapacitatea rambursării acestor mijloace şi utilizarea lor în alte scopuri decât cele declarate – compensarea depozitelor persoanelor fizice.

Continuarea articolului pe Report.md.

print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Taguri: Sistemul bancar și asigurările   Corupția  
Urmariti-ne pe retelele sociale
la nunta

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.