Moldova va găzdui Forumul Producătorilor și Furnizorilor de Componente Auto

shadow
Vineri, 09.06.2017 12:52   1417
Autoritățile de la Chișinău au invitat producătorii și furnizorii de componente auto la un forum internațional pentru a le prezenta oportunitățile investiționale și potențialul de export al țării, în cadrul Zilelor Automotive din Moldova 2017.

Organizatorul principal al evenimentului, Organizația pentru Promovarea Investițiilor și Exporturilor din Moldova (MIEPO), notează într-un comunicat că până în prezent la forum și-au confirmat participarea 5 de investitori și 72 de companii locale. Printre aceștia sunt manageri de subdiviziuni regionale ale producătorilor de componente auto, șefi de proiecte, directori de companii, reprezentanți ai asociațiilor și băncilor, precum și oficialități ai Guvernului. 

Nemții vorbesc și fac

Printre speakerii evenimentului va fi șeful diviziei de vânzări globale Gebauer & Griller, Martin Zwotzl, care va vorbi despre planurile de viitor ale unuia dintre cei mai importanți producători de cabluri pentru industria de automobile din Germania și Moldova.

Sesiunile vor fi moderate de Thomas Moser, președintele Asociației Businessului European din Moldova și al consiliului de administrație al companiei Danube Logistics, și Ronny Bechmann, managerul de program în cadrul Agenției Germane pentru Dezvoltare Economică Durabilă (GIZ). Potrivit comunicatului, cei mai mulți dintre participanții străini vor fi oameni de afaceri din Germania, în special membrii asociațiilor din domeniile industriei, bancar, asigurări, comerț extern și altele. 

În încercarea de a atrage investitori din industria automotivă, autoritățile mizează pe zonele economice libere (ZEL) și parcurile industriale, unde condițiile de desfășurare a afacerilor sunt mai atractive, dar și pe piața locală a muncii, care este relativ ieftină în comparație cu alte țări din regiune.

Advertisement

În cadrul forumului vor fi prezentate informații despre legislația și reglementările Republicii Moldova în domeniul investițiilor și exporturilor, facilitățile oferite și potențialul forței de muncă. Pentru cea de-a doua zi a forumului este planificată o vizită la ZEL Bălți și compania Sumitomo Electric Bornetze din Orhei. 

De asemenea, gazdele au invitat absolvenții facultăților cu profil tehnico-ingineresc să participe la un târg al carierelor care va avea loc în cadrul forumului. 

Creșteri robuste și planuri ambițioase

În anul 2016 ZELurile din Moldova au atras investiții în valoare de 55.2 milioane de dolari, ceea ce este cu 24% mai mult în comparație cu anul precedent. Conform datelor oficiale, la 1 ianuarie 2017 în cele șapte ZELuri erau înregistrați 181 de rezidenți cu peste 8.000 de angajați. Cei mai importanți investitori, care au tangență cu industria auto, sunt Draexlmaier Automotive (Germania) și Gebauer & Griller (Austria).

Până în prezent, în sectorul de automotive din Republica Moldova au investit 15 companii din Germania, SUA, Japonia, Austria, Italia, care au generat peste 12.500 locuri de muncă în (inclusiv în ZELuri). Datele MIEPO arată că valoarea exporturilor de componente auto a constituit peste 400 milioane euro.

În martie 2016 reprezentanții Bundestagului și Cancelariei din Germania au anunțat că sunt gata să susțină un plan de re-industrializare a Republicii Moldova, proiectul fiind estimat la 100 milioane de euro. 

De notat că reprezentanții Partidului Democrat, care se află la guvernare, au lansat recent o reformă a zonelor economice libere, care a stârnit controverse în legătură cu teamă că acestea ar putea să-și piardă autonomia operațională și libertatea de luare a deciziilor în probleme de dezvoltare internă. 

Forumul Producătorilor și Furnizorilor de Componente Auto este organizat de MIEPO în colaborare cu GIZ și Asociația Businessului European (EBA) și va avea loc în perioada 13-14 iunie 2017. 

Citiși și:

Sectorul care a atras în 2016 investiții de peste un miliard de lei

O nouă fabrică de producere a cablajelor la Bălți

Cel mai mare investitor german dă startul unei investiții de 30 milioane euro în Moldova

Cum pot ajunge administratorii ZEL-urilor marionete ale Ministerului EconomieiOportunitati