Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Pe 30 iunie la Chișinău are loc adunarea generală anuală a acționarilor Moldindconbank S.A.
 • Washington, SUA
  Pe 14 octombrie are loc reuniunea Consiliului de Guvernare a Fondului Monetar Internațional, la care participă și o delegație a Republicii Moldova.
 • Washington, SUA
  În perioada 13-15 octombrie 2017 are lor reuniunea anuală a Fondului Monetar Internațional și Grupului Băncii Mondiale.
 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.

Visul lui Filat devine realitate pe timpul Guvernului Filip

1
 • Premierul va avea un Corp de Control
  Foto: gov.md
Vineri, 09.06.2017 06:30   6089
Cabinetul de miniștri a aprobat, în cadrul ședinței din 8 iunie, o nouă Lege cu privire la Guvern. Documentul nu include noua structură a Guvernului, dar îi acordă premierului dreptul de a modifica lista acestora printr-o procedură simplificată.

De asemenea, proiectul delimitează clar funcțiile politice de cele administrative. Urmează să fie exclusă funcția de viceministru, iar atribuțiile administrative privind activitatea ministerelor vor fi asigurate de Secretarii de Stat, care vor asigura și interimatul funcției de ministru, la necesitate.

Simplificare şi eficientizare

În plus, documentul asigură o expunere clară a funcțiilor, împuternicirilor și domeniile de activitate ale Guvernului și asigură o reglementare detaliată a exercitării interimatului funcției de prim-ministru, prim-vice-priministru, vice-priministru și ministru.

„Din start vreau să vă spun că nu este vorba de schimbarea numărului de ministere sau agenţii, aşa cum se încearcă să se vină cu o abordare foarte simplă în societate de către unele forţe politice sau unii critici. Important este că acest proiect de lege ne deschide oportunitatea să fortificăm instituţiile statului, în primul rând ministerele”, a declarat premierul Pavel Filip.

În context, premierul a spus că după votarea legii în Parlament, în decursul unei luni va fi prezentată noua structură a Guvernului.

Anterior, premierul Pavel Filip a declarat că în noul Guvern vor rămâne mai puțini angajați, dar vor fi plătiți mai bine ca în prezent.

Cât va costa reforma

Reforma va avea implicații financiare asupra bugetului de stat. Astfel doar suprimarea celor 38 de funcții de viceministru (funcție de demnitate publică), va necesita alocări de circa 1,2 milioane lei, pentru plata îndemnizaţiei unice la expirarea mandatului egală cu două salarii ale funcţiei. Asta dacă legea specială ce reglementează activitatea acestei persoane nu prevede un alt cuantum al indemnizației.

Pe de altă parte, suprimarea funcției de viceministru va asigura și optimizarea cheltuielilor bugetare anuale cu circa 7,4 milioane lei, din care 1,5 milioane lei contribuții de asigurări sociale și prime de asigurări medicale obligatorii, din contul reducerii cheltuielilor pentru retribuirea muncii.

Potrivit Centrului de Implementare a Reformelor, pentru implementarea Strategiei de reformă a administrației publice sunt planificate mijloace financiare în sumă de 40 milioane lei.

Cheltuielile bugetare ale viitorului Guvern, cu un număr de ministere și agenții mai mic, urmează a fi stabilite în decursul următoarele luni.

Visul lui Filat devine realitate

O altă componentă a reformei este crearea Corpului de Control al Prim-ministrului, o idee ma veche. Cinci ani în urmă fostul premier Vlad Filat a încercat să creeze un Corp de Control, dar iniţiativa sa a fost blocată în Parlament de liberalii lui Mihai Ghimpu, care au cerut că această structură să fie subordonată Guvernului, dar nu premierului.

Iată că "visul" lui Filat poate deveni realitate pe timpul Guvernului Filip.

Potrivit proiectului Corpul de control este o structură fără personalitate juridică, organizată în cadrul Cancelariei de Stat, care se subordonează direct Prim-ministrului. Astfel şeful noii structuri va fi numit și eliberat din funcție de premier, iar modul de organizare și funcționare a Corpului de control se stabilește de şeful Executivului.

Corpul de control va fi abilitat cu dreptul de a efectua "controlul realizării de către Cancelaria de Stat, ministere, alte autorități administrative centrale și structurile organizaționale din sfera de competență ale acestora, a atribuțiilor prevăzute de cadrul normativ și a sarcinilor stabilite în actele Guvernului, în Programul de activitate al Guvernului și alte documente de politici publice, precum și în indicațiile Prim-ministrului".

Constituirea Corpului de Control va impune şi cheltuieli bugetare însemnate, care însă încă nu au fost estimate, dar se prevede că activitatea lui se finanțează prin intermediul Cancelariei de Stat.

Responsabil de implementarea noii Legi a Guvernului este Centrul de Implementare a Reformelor.

Reamintim că, în urma reformei publice centrale, Guvernul Republicii Moldova, care include 16 ministere, va rămâne doar cu nouă ministere. De asemenea, va scădea numărul agenţiilor subordonate Executivului, multe din acestea vor fi comasate.


print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Taguri: Legislația și reglementările   Reforme și politica economică  
Urmariti-ne pe retelele sociale
la nunta

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.