În loc de liberalizare, Guvernul a creat un nou monopol pe piața energiei

shadow
Joi, 08.06.2017 06:26   3084
Secretariatul Comunității Energetice, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova și Înaltul Consilier UE în politici energetice se arată contrariați de felul cum Ministerul Economiei respectă angajamentele privind organizarea de licitații transparente la achiziția de curent electric.

În două scrisori comune adresate la distanță de doar două zile, ministrului Economiei Octavian Calmâc, Secretariatul Comunității Energetice, Delegația UE în Republica Moldova și Înaltul Consilier UE în politici energetice au solicitat explicații urgente cu privire la situația aprovizionării cu energie în Moldova.

"Faptul că Energocom a decis să cumpere energie de la Centrala Electrică de la Cuciurgan (MGRES), care nu a câștigat licitația anuală este îngrijorător, pentru că aceste evoluții compromit obiectivul de a stabili proceduri corecte și transparente în acest sens", se arată în prima scrisoare adresată pe 5 iunie, de Secretariatul Comunității Energetice, Delegația UE în Republica Moldova și Înaltul Consilier UE în politici energetice.

Rezultatul licitației a fost decis de Ministerul Economiei

Pe 7 iunie, Comunitatea Energetică Europeană (CEE) a emis și un comunicat de presă și a făcut public și un raport privind procedura de achiziții publice, în care se arată cum de fapt a fost trucată licitația din martie 2017, prin tot soiul de amânări.

"La sfârșitul lunii martie, Energocom, o societate comercială de stat, a câștigat o procedură de achiziții publice organizată de companiile de furnizare din Moldova. Procedura a fost monitorizată de un grup de observatori, dintre care reprezentanți ai Secretariatului Comunității Energiei, ai Delegației UE în Moldova și Înaltul Consilier UE în politici energetice. Procedura a fost reglementată de instrucțiunile elaborate de Secretariatul Comunității Energiei și aprobate de Ministerul Economiei", se arată în comunicat.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Energetica și industria   Legislația și reglementările   Reforme și politica economică   Corupția   Achiziții publice și licitații  

Advertisement

Oportunitati