Rușii ne dau energie mai ieftină. Cu cât poate scădea tariful

shadow
Marţi, 06.06.2017 09:33   3227
Compania Energocom (100% statul) anunță că din 5 iunie 2017 a fost revizuit contractul de achiziție a energiei electrice, iar rușii care controlează Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan au acceptat să livreze curent la un preț cu 10% mai mic.

"Compania ЗАО «Молдавская ГРЭС» (Centrala de la Cuciurgan n.r.) a prezentat o nouă ofertă la un preț mai avantajos față de oferta inițială (din martie 2017 n.r.) respectiv cu circa 10% mai mic decât prețul achitat de SA Energocom în prezent", se arată într-un comunicat al companiei.

Administrația Energocom susține că în aceste condiții noi, datorită cărora Republica Moldova ar putea beneficia de un preț mai mic la energia electrică procurată, dar și reieșind din dorința de a securiza cât mai mult furnizările de energie, au fost purtate negocieri suplimentare cu ambii furnizorii, adică cu DTEK Trading din Ucraina și cu Centrala de la Cuciurgan.

După aceasta s-a decis de a încheia un contract de furnizare a energiei electrice și cu Centrala de la Cuciurgan, controlată de gigantul rus Inter RAO EES, care a intrat în vigoare începând cu 5 iunie 2017.

Advertisement

"Ambele contracte sunt valabile până la 31 martie 2018 și garantează asigurarea integrală a Republicii Moldova cu energie electrică din ambele surse în proporție de 30% din Sistemul Energetic Unit al Ucrainei și 70% de la ЗАО «Молдавская ГРЭС». Acest lucru va permite consumatorilor Republicii Moldova să beneficieze de cele mai avantajoase și sigure condiții de furnizare a energiei electrice pe toată perioada contractuală", susține Energocom.

Amintim că de la 1 aprilie 2017, Energocom cumpăra energie electrică de la DTEK Trading la un preț de 50,2 dolari pentru un MWh, care era cu două procente și ceva mai mare decât cel vechi de 48,99 dolari pentru un MWh, din perioada 1 aprilie 2016-31 martie 2017.

Respectiv de la 5 iunie, datorită reducerii cu 10%, prețul nou de achiziție este de circa 45 de dolari pentru un MWh.  

Citiți și:

Chișinăul revine în „brațele energetice” ale Moscovei

Deocamdată nu este clar dacă reducerea prețului de achiziție va duce și la o reducerea a tarifelor finale pentru consumatori.

Aminitim că la mijlocul lunii martie, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat la pachet majorarea cu 4-24% a tarifelor la serviciile de producere, furnizare și distribuție a energiei electrice și a energiei termice. 

Citiți și:

Frauda bancară ne-a majorat cu 4-24% tarifele la energia electrică și termică



Oportunitati