Chișinăul revine în „brațele energetice” ale Moscovei

shadow
Marţi, 06.06.2017 05:39   7391
Gigantul Inter RAO EES, care deține Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan, din regiunea separatistă a recâștigat dreptul de a asigura circa 70% din livrările de energie electrică în Moldova.

Cotidianul rus Kommersant anunță că, duminică, 4 iunie, Chișinăul a modificat termenii acordului încheiat pe 31 martie cu grupul ucrainean DTEK Holding, care prevedea că doar furnizorul ucrainean va asigura necesarul de energie din import.

În urma acestei revizuiri a contractului, grupul DTEK va asigura 30% din achizițiile externe de curent electric, iar restul 70% le va asigura Centrala de la Cuciurgan.

Publicația rusă citează surse din cadrul Inter RAO EES, care însă nu au dezvăluit prețul de achiziție.

Despre o posibilă revenire a furnizorului de la Cuciurgan se vehicula de mult, doar că nimeni nu se avânta să spună când. Or, chestiunea respectivă se negocia în altă parte, decât Guvernul țării.

De exemplu, ieri nimeni din conducerea Direcției Generale Energetică a Ministerului Economiei nu a putut să spună dacă se duc negocieri cu Inter RAO EES și cu Centrala de la Cuciurgan privind reluarea livrărilor de energie.

Advertisement

Cică despre negocieri știa doar ministrul Economiei, care e la Minsk. Chiar și conducerea ANRE nu este la curent cu revizuirea contractului.

Amintim că la începutul lunii aprilie, SA Energocom (100% - Guvernul) a semnat cu compania DTEK Trading din Ucraina un contract de furnizare a energiei electrice pentru perioada 1 aprilie 2017 – 31 martie 2018.

Ministerul Economiei nu a anunțat prețul de achiziție, dar a declarat că Energocom va livra operatorilor reglementați energie la un preț de 50,2 dolari pentru un MWh, care ce este cu două procente și ceva mai mare decât cel vechi de 48,99 dolari pentru un MWh.

De notat că după ce pe 1 aprilie 2017, Republica Moldova a renunțat la achizițiile de energie electrică de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, în favoarea importurilor de la compania DTEK Trading din Ucraina, situația din sistemul energetic al Moldovei s-a înrăutățit brusc.

De vină sunt o serie de acțiuni de sabotaj puse în aplicare de autoritățile separatiste de la Tiraspol, supărate, probabil în legătură cu refuzul Chișinăului de a mai procura energie electrică din regiunea transnistreană, susțin specialiștii din domeniu.

În plus a fost inițiată o veritabilă ofensivă politică, iar unul din promotorii acesteia a fost chiar președintele Igor Dodon, care a promis liderului separatist Vadim Krasnoselischi reluarea achizițiilor de energie.

Citiți și:

Transnistria, supărată, clatină sistemul energetic al Republicii MoldovaOportunitati