Criza gunoiului din Chișinău se extinde

shadow
Duminică, 04.06.2017 08:15   1916
De câteva zile în municipiul Chișinău nu se mai evacuează gunoiul și capitala riscă să fie inundată de gunoi. Deșeurile nu pot fi evacuate, după ce zeci de locuitori ai comunei Bubuieci au blocat pentru a doua zi consecutiv accesul camioanelor regiei Autosalubritate spre groapa de gunoi din vecinătate.

Locuitorii comunei s-au organizat în pichete și păzesc zi și noapte drumul de acces spre gunoiște, astfel încât încolo să nu mai treacă nici un camion, potrivit postului național de televiziune TRM

Gunoiul rămâne în oraș

Oamenii spun că mirosul care vine de la groapa de gunoi este insuportabil, în special pentru cei care locuiesc cel mai aproape, ori deșeurile sunt descărcate deja la 400 de metri de casele oamenilor. Așa că nu au o altă soluție decât să blocheze accesul autospecialelor.

„Este o bombă ecologică! Vrem ca problema în cauză să fie pusă pe ordinea zilei la Guvern, să se reia depozitarea la alt poligon, care ar putea să preia astfel de deșeuri. Afară s-a încălzit și e imposibil să respiri aer curat în localitate. Ei au avut limite 45 zile, dar au trecut 90 de zile și nu s-a rezolvat nimic, așa că noi suntem gata să stăm până la urmă fără probleme”, susțins protestatarii.

Citiți și:

Chișinăul caută teren pentru o nouă gunoiște. Aceasta ar putea fi la Ciocana sau în Lunca Bîcului

Între timp, conducerea Regiei Autosalubritate spune că gunoiul din Chișinău nu va putea fi evacuat atâta timp cât locuitorii din Bubuieci blochează accesul autospecialelor.

Advertisement

Potrivit lor, o altă locație va fi identificată nu mai devreme decât în câteva luni.

„Deja autoritățile de nivel mai mare trebuie să ia o decizie oarecare ca să putem să lucrăm mai departe, dar nu este corect ce se întâmplă în prezent. Eu înțeleg că îi afectează și pe ei, că sunt aproape de sat, dar totuși este necesar să fie primită o măsură oarecare ca să nu rămână gunoiul în oraș. Afectând o unitate de sat, afectăm alta încă mai tare”, a declarat vicedirectorul Regiei Autosalubritate, Alexandru Bajura, citat de TRM.

Poligonul Ţânțăreni, utilitate publică

În ultima perioadă conducerea capitalei a anunțat că este în căutarea unei noi locații pentru depozitarea gunoiului. Una dinte soluțiile examinate era și reluarea din luna iulie a transportării deșeurilor la Ţânțăreni, Anenii Noi, o decizie care urma să fie coordonată însă cu autoritățile centrale. Gunoiștea din Tânțăreni a fost închisă în anul 2011, tot în urma unui protest al localnicilor care s-au plâns că nu mai suportă mirosul și că viața le este pusă în pericol.

Autoritățile susțin că aceasta ar putea fi utilizată și în următorii 10 ani, dacă se fac investiții în întârirea barajului, care altfel poate să nu reziste.

Totodată primăria cu Ministerul Mediului a examinat alte opt locații pentru depozitarea gunoiului, din care au fost selectate ca acceptabile doar trei: terenul stației de epurare biologică a apelor menajere din strada Lunca Bîcului 24; terenul din preajma uzinei de computere din sectorul Ciocana și terenul actual de depozitare temporară (strada Uzinelor și comuna Bubuieci n.r.).

Pentru începerea lucrărilor de depozitare este necesară aprobarea deciziei Consiliului Municipal Chișinău. 

Mai adăugăm că anterior Ministerul Mediuluii a anunțat că nu va mai autoriza crearea de noi poligoane pentru depozitarea gunoiului, până când nu va fi reglementată activitatea celor opt gunoiști regionale.

Citiți și:

Avem circa 2.400 de gunoiști! Ministerul Mediului nu va mai autoriza crearea de noi gunoiștiOportunitati