Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Pe 30 iunie la Chișinău are loc adunarea generală anuală a acționarilor Moldindconbank S.A.
 • Washington, SUA
  Pe 14 octombrie are loc reuniunea Consiliului de Guvernare a Fondului Monetar Internațional, la care participă și o delegație a Republicii Moldova.
 • Washington, SUA
  În perioada 13-15 octombrie 2017 are lor reuniunea anuală a Fondului Monetar Internațional și Grupului Băncii Mondiale.
 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.

Top 50 de companii cu datorii de milioane la bugetul asigurărilor sociale

1
 • Datoriile Regiei Transport Electric din Chișinău cresc cu un milion pe lună
  Foto: mold-street.com
Marţi, 30.05.2017 05:25   2825
Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) a totalizat informaţiile pentru perioada ianuarie-mai ale anului 2017 aferente contribuţiilor calculate şi declarate, precum şi achitate de plătitori de contribuţii la bugetul asigurărilor sociale de stat (BASS).

Astfel la situaţia din 26 mai 2017, datoria plătitorilor de contribuţii faţă de bugetul asigurărilor sociale de stat constituia 426,5 milioane lei.

Totodată CNAS publică şi lista cu 470 de companii şi instituţii publice, inclusiv spitale, teatre sau instituţii de învăţământ, ce au datorii mai mari de 100.000 de lei la BASS, restanţa lor fiind de 298,1 milioane lei, adică 69% din datoria totală.

Din acestea, trei au datorii mai mari de 10 milioane, iar 54 - mai mari de un milion de lei.

Lideri incontestabil al „clasamentului“ rămâne deja de câțiva ani Colegiul național de viticutură și vinificație (CNVV), care a acumulat datorii de 42 milioane lei, cu aproape trei milioane de lei mai mult decât jumătate de an în urmă.

Altfel spus datoriile la fondul de pensii ale acestei instituţii cresc cu o viteză de câteva sute de mii de lei pe lună. Instituția de stat se află într-o stare financiară gravă ca urmare a unui management defectuos.

Colegiul este urmat la distanță mare cu o datorie de 12 milioane lei de Colegiul Mondostud-Art, o prezență permanentă a acestei "liste negre".

Pe trei se află Regia Transport Electric din Chișinău, cu datorii de 11,3 milioane lei, în creştere cu aproape cinci milioane faţă de situaţia din decembrie 2016.

Pe locul a urcat Calea Ferată din Moldova cu o restanţă de 8,3 milioane lei, iar Top 5 este încheiat de cel mai mare producătorf de lactate - Incomlac SA (controlat de milionarul Vladimir Jardan) cu restanţe de 6,3 milioane lei.

Datoriile Incomlac s-au majorat de circa patru ori în ultima jumătate de an.

De notat că în afară de Calea Ferată, printre restanţieri se numără şi alte companii importante ale statului, dar şi ale unor milionari, subisdiare ale companii străine etc. La fel găsim Universităţi, spitale raioanale, instituţii de stat şi chiar Judecătoria Chişinău care are o restanţă de circa un milion de lei.

Casa Naţională de Asigurări Sociale susţine că netransferarea, transferarea tardivă sau transferarea incompletă a contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii, pentru toate temeiurile şi felurile de plăţi la care, conform legislaţiei, se calculează contribuţiile menţionate, potrivit Codului Contravenţional se sancţionează cu amendă de la 30 la 50 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.

Totodată CNAS aminteşte că, în conformitate cu prevederile Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017, neplata în termen a contribuţiei de asigurări sociale de stat obligatorii atrage calcularea unei majorări de întârziere de 0,1% din suma datoriei pentru fiecare zi de întârziere, inclusiv ziua de transfer al sumei datorate.


print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Taguri: Infracțiuni economice   Piața muncii   Gestionarea banilor publici  
Urmariti-ne pe retelele sociale
la nunta

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.