La Punct rom
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.
 • Arovin Bulboaca SA convoacă adunarea anuală a acționarilor pe 27 iunie curent.
 • Întreprinderea mixtă Alimcom SA convoacă adunarea anuală a acționarilor pe 28 iunie, la Chișinău.
 • Pe 29 iunie are loc adunarea extraordinară a acționarilor Floarea Soarelui SA, la Bălți.
 • Pe 30 iunie la Rîșcova, Criuleni, începe competiția ideilor inovative pentru schimbările climatice - Climate Launchpad Moldova 2018.
 • Pe 2 iulie compania Tarom lansează zboruri directe Chișinău - Timișoara.
 • Pe 4 iulie are loc adunarea anuală a acționarilor Mărculești-Combi SA.
 • Lactis S.A. convoacă adunarea generală extraordinară a acționarilor pe 5 iulie curent.
 • Pe 1 august urmează să-și înceapă activitatea Depozitarul Central Unic al Moldovei.
 • Călărași
  Pe 7 august are loc adunarea anuală repetată a Fabricii de Produse Lactate din Călărași.
 • Tutun-CTC SA urmează să achite dividendele pentru anul 2017 până la data de 16 august curent.
 • Pe 20-22 septembrie 2018 la Chișinău are loc forumul economic moldo-rus.
 • Pentru anul 2018 Banca Națională a Moldovei a prognozat o creștere economică de 3,5% și o inflație de 3,7%.
 • La 1 ianuarie 2019 intră în vigoare Convenţia între Moldova şi Georgia pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit.
 • Până la sfârșitul anului 2018 Guvernul urmează să instituie o structură responsabilă de cooperarea cu societatea civilă.
 • Guvernul și-a asumat obligația de a elabora un studiu legat de aplicarea Legii cu privire la sponsorizare și filantropie, până la sfârșitul 2018.
 • În august 2019 se încheie campania de informare și assitență privind activitățile sub incidența DCFTA în Republica Moldova.
 • Guvernul și-a asumat să unifice toate reglementările privind impozitul pe venit al ONG-urilor într-un capitol distinct al Codului Fiscal, până la sfârșitul 2020.

Guvernul se laudă că 59% din miliardul furat a fost găsit de procurorii și ofițerii anticorupție

1 2
 • Potrivit estimărilor oficiale valoarea fraudei bancare se ridică la circa un miliard de dolari
  Foto: mold-street.com
 • Pavel Filip prezentând în Parlament raportul Guvernului
  Foto: gov.md
Luni, 29.05.2017 06:40   7900
Până în septembrie 2016, Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție a reușit să stabilească responsabilitatea penală și să înainteze învinuiri pentru aproximativ 7,7 miliarde de lei (sau 59% din miliardul de dolari), se arată în Raportul privind implementarea Programului de activitate a Guvernului Republicii Moldova pentru anul 2016.

Documentul a fost prezentat de Prim-ministrul Pavel Filip în ședința Parlamentului din 26 mai 2017. 

Șeful Executivului a vorbit chiar de la început despre măsurile pentru combaterea corupției și îmbunătățirea activității justiției, menționînd aprobarea mai multor acte legislative care au permis sporirea eficienței organelor de procuratură, dar și crearea Autorității Naționale de Integritate și înființarea a două procuraturi specializate în domeniul anticorupției și, respectiv, pentru combaterea criminalității organizate.

Corupția din mediul politic a favorizat frauda bancară

Pavel Filip a subliniat că anume progresele pe acest segment au fost determinante pentru recâștigarea încrederii partenerilor de dezvoltare și a remarcat că semnarea Acordului cu Fondul Monetar Internațional este un succes important al Republicii Moldova în plan extern.

"Cu siguranță este un semnal foarte puternic pentru mediul justiției, pentru eforturile de reducere a corupției în acest sector. De asemenea, au avut loc investigații și condamnări inclusiv în mediul politic. Moldova a demonstrat că o justiție reformată devine, pas cu pas, o justiție mai eficientă. M-am bucurat să văd și că încrederea oamenilor în justiție a crescut; e un semnal puternic că suntem pe calea cea bună", a declarat Pavel Filip.

Potrivit raportului în privința corupției din mediul politic, "cele mai răsunătoare sunt dosarele ce vizează devalizarea sistemului bancar de 13 miliarde de lei, sau aproximativ un miliard de dolari în perioada de până la 2014, cu implicarea demnitarilor de stat și a persoanelor afiliate lor din mediul de afaceri".

"Până în septembrie 2016, Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție a reușit să stabilească responsabilitatea penală și să înainteze învinuiri pentru aproximativ 7,7 miliarde de lei (sau 59% din miliardul de dolari). Astfel dosarele penale în privința a 17 persoane au fost transmise în judecată, pe unele dintre ele fiind pronunțate sentințe de condamnare", se arată în raportul Guvernului.

CNA susține că investighează doar fraude de circa patru miliarde

În același timp în raportul anual pentru 2016, CNA menționează o cifră de aproape două ori mai mică.

Astfel suma totală a creditelor investigate în dosarele BEM se ridică la circa trei miliarde de lei: 1,81 miliarde de lei, 23,55 milioane de dolari (circa 462 de milioane lei) și 32,4 milioane euro (peste 712 milioane lei).

În cazul Băncii Sociale, suma împrumuturilor acordate cu încălcarea regulilor de creditare se ridică la circa un miliard de lei, inclusiv 459,9 milioane lei, 12,8 milioane euro (282 milioane lei) și 11,4 milioane de dolari (223,4 milioane lei). Despre implicarea Unibank în frauda bancară CNA nu pomenește deloc.

Aceleași cifre au fost prezentate încă un an în urmă într-o notă informativă de CNA. Rezultă că până la finele anului 2016 CNA nu a mai găsit nimic?

În plus nu este clar de unde a luat Guvernul cifra de 7,7 miliarde de lei.

Miliardul a ajuns în 47 de jurisdicții și la aeroportul Chișinău

De notat că la finele anului 2015, șeful CNA, Viorel Chetraru a declarat în plenul Legislativului, că până la acel moment Centrul a pornit 44 de dosare penale, dintre care 20 au fost expediate în judecată.

„În total, în gestiunea CNA sunt 24 de dosare penale, din acestea 11 sunt pentru obținerea creditelor prin înșelăciune, un dosar pentru abuz în serviciu, 4 dosare privind gestionarea frauduloasă a BEM, care vizează factorii de decizii ai BEM, dar și altele. Valoarea totală a prejudiciului, așa cum a apreciat-o și procurorul general este de 13,5 miliarde de lei”, a menționat Chetraru.

Şeful CNA a declarat că s-a stabilit circuitul a circa 200 de milioane de dolari din toți banii sustrași din băncile moldovenești.

Întrebat dacă există șanse ca să fie recuperați banii sustrași de la cele trei bănci, Viorel Chetraru a menționat: “Dacă vom obține confirmările pe bunurile identificate, pe activele care au fost cumpărate în afara țării, există posibilitatea recuperării a unei bune părți din banii scoși”.

În context, Chetraru a precizat că își menține în continuare poziția, potrivit căreia o parte din bani s-au întors în țară. „O bună parte din bani s-au întors în tară, inclusiv în aeroport. Investițiile care au fost făcute în diferite domenii”, susținea în decembrie 2015, Viorel Chetraru. 

În prezent de căutarea banilor dispăruți în dosarul fraudelor se ocupă și firma Kroll.

Citiți și: 

Guvernul a favorizat jaful de miliarde ignorând 119 ședințe ale Consiliului BEM

* * *

Acest articol a fost publicat cu susținerea fundației Național Endowment for Democracy în cadrul proiectului ”Promovarea responsabilității guvernării” și poate fi preluat pentru distribuire, publicare și citare fără careva limitări. Referința la sursă este obligatorie.

 

This article has been published thanks to the support of the National Endowment for Democracy as part of the Promoting Government Accountability Project and may be shared, republished or quoted without limitations. Reference to the source is mandatory.print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Infracțiuni economice   Sistemul bancar și asigurările   Corupția  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close