Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Pe 22 august la Curtea de Apel Chișinău are loc o ședință de judecată pe cauza civilă Aroma SA și Euro Alco SRL.
 • Pe 23 august Curtea Supremă de Justiție examinează un litigiu civil intre StarNet Soluţii SRL și ANRCETI.
 • Pe 24 august la Curtea de Apel Chișinău este preconizată o ședință de judecată pe cauza penală intentată lui Veaceslav Platon.
 • Pe 30 august Curtea Supremă de Justiție examinează un litigiu civil intre Retelele Electrice de Distributie Nord Bălti și Inspectia Financiară a Ministerului Finanțelor.
 • Pe 6 septembrie la Curtea de Apel Chișinău se judecă cauza civilă între Antarius Com SRL și Calea Ferata din Moldova.
 • Pe 6 septembrie Curtea de Apel Chișinău examinează un litigiu civil intre Asociația Drepturi de Autor și Conexe și Metro Cash and Carry Moldova SRL.
 • Pe 6 septembrie la Curtea Supremă de Justiție se judecă cauza civilă între Partidul Naţional Liberal, Partidul Popular, Partidul Liberal Reformator și Comisia Electorală Centrală.
 • Pe 6 septembrie la Curtea Supremă de Justiție este examinat dosarul civil ANRCETI vs Casa Naţională de Asigurări Sociale.
 • Pe 6 septembrie la Curtea Supremă de Justiție este examinat dosarul civil Procurorul General vs ÎS Moldtranselectrica.
 • Pe 7 septembrie expiră termenul ofertei de vânzare a peste 3.860.000 de acțiuni emise de compania Asito S.A., la preț de 14,79 lei bucata.
 • Pe 13 septembrie la Curtea de Apel Chișinău este examinat dosarul civil Casa de Odihnă Nistru SRL vs Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova și Rețelele Nistrului SRL.
 • Pe 13 septembrie la Curtea de Apel Chișinău are loc o ședință de judecată pe cauza Victoriabank vs Fabrica de Conserve din Călărași.
 • Pe 13 septembrie Curtea Supremă de Justiție examinează un litigiu civil intre Basvinex SA și Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, intervrenient Buket Moldavii SA.
 • Pe 15 septembrie Curtea de Apel Chișinău examinează cauza penală împotriva businessmanului Viorel Țopa - spălare de bani.
 • Pe 13-16 septembrie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de echipamente medicale, preparate farmaceutice şi stomatologie MoldMedizin & MoldDent.
 • Pe 21-24 septembrie Moldexpo găzduiește expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Construct & Interior Expo”.
 • Pe 21-24 septembrie Moldexpo găzduiește expoziţia internaţională de tehnologii, mijloace de protecţie şi securitate ”Security”.
 • Moldexpo
  În perioada 21-24 septembrie are loc târgul specializat de servicii imobiliare, impotecă și construcția de locuințe ”Imobil Moldova”.
 • La Moldexpo are loc târgul ofertelor turistice pentru odihna de iarnă ”Winter Travel Fair”, în perioada 29 septembrie - 1 octombrie.
 • În perioada 29 septembrie - 1 octombrie la Moldexxpo se desfășoară Festivalul Vinurilor Tinere ”Tulburel”.
 • Radisson Blu Leogrand Hotel
  Are loc forumul de afaceri Moldova Business Week 2017, în perioada 3-6 octombrie.
 • Moldexpo
  Expoziția internaţională de mobilă, utilaje, scule, materiale şi accesorii pentru fabricarea mobilei ”Expo Mobilă” are loc pe 5-8 octombrie.
 • Washington, SUA
  Pe 14 octombrie are loc reuniunea Consiliului de Guvernare a Fondului Monetar Internațional, la care participă și o delegație a Republicii Moldova.
 • Pe 11-14 octombrie la Chișinău are loc expoziția dedicată mobilei și designului de interior ”Das Interior Show”.
 • Washington, SUA
  În perioada 13-15 octombrie 2017 are lor reuniunea anuală a Fondului Monetar Internațional și Grupului Băncii Mondiale.
 • Pe 18-21 octombrie la Chișinău are loc expoziția de produse, utilaje, tehnologii agricole şi meşteşuguri ”Farmer”.
 • Moldexpo găzduiește pe 18-21 octombrie expoziția de maşini, echipamente şi tehnologii pentru sectorul agroindustrial ”Moldagroteh”.
 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
 • Moldexpo
  Pe 29 martie - 1 aprilie are loc expoziția specializată de turism, agrement şi hoteluri ”Tourism. Leizure. Hotels”.

Guvernul se laudă că 59% din miliardul furat a fost găsit de procurorii şi ofiţerii anticorupţie

1 2
 • Potrivit estimărilor oficiale valoarea fraudei bancare se ridică la circa un miliard de dolari
  Foto: mold-street.com
 • Pavel Filip prezentând în Parlament raportul Guvernului
  Foto: gov.md
Luni, 29.05.2017 06:40   7627
Până în septembrie 2016, Procuratura Anticorupţie şi Centrul Naţional Anticorupţie a reuşit să stabilească responsabilitatea penală şi să înainteze învinuiri pentru aproximativ 7,7 miliarde de lei (sau 59% din miliardul de dolari), se arată în Raportul privind implementarea Programului de activitate a Guvernului Republicii Moldova pentru anul 2016.

Documentul a fost prezentat de Prim-ministrul Pavel Filip în şedinţa Parlamentului din 26 mai 2017. 

Șeful Executivului a vorbit chiar de la început despre măsurile pentru combaterea corupției și îmbunătățirea activității justiției, menționînd aprobarea mai multor acte legislative care au permis sporirea eficienței organelor de procuratură, dar și crearea Autorității Naționale de Integritate și înființarea a două procuraturi specializate în domeniul anticorupției și, respectiv, pentru combaterea criminalității organizate.

Corupţia din mediul politic a favorizat frauda bancară

Pavel Filip a subliniat că anume progresele pe acest segment au fost determinante pentru recâștigarea încrederii partenerilor de dezvoltare și a remarcat că semnarea Acordului cu Fondul Monetar Internațional este un succes important al Republicii Moldova în plan extern.

"Cu siguranță este un semnal foarte puternic pentru mediul justiției, pentru eforturile de reducere a corupției în acest sector. De asemenea, au avut loc investigații și condamnări inclusiv în mediul politic. Moldova a demonstrat că o justiție reformată devine, pas cu pas, o justiție mai eficientă. M-am bucurat să văd și că încrederea oamenilor în justiție a crescut; e un semnal puternic că suntem pe calea cea bună", a declarat Pavel Filip.

Potrivit raportului în privinţa corupţiei din mediul politic, "cele mai răsunătoare sunt dosarele ce vizează devalizarea sistemului bancar de 13 miliarde de lei, sau aproximativ un miliard de dolari în perioada de până la 2014, cu implicarea demnitarilor de stat şi a persoanelor afiliate lor din mediul de afaceri".

"Până în septembrie 2016, Procuratura Anticorupţie şi Centrul Naţional Anticorupţie a reuşit să stabilească responsabilitatea penală şi să înainteze învinuiri pentru aproximativ 7,7 miliarde de lei (sau 59% din miliardul de dolari). Astfel dosarele penale în privinţa a 17 persoane au fost transmise în judecată, pe unele dintre ele fiind pronunţate sentinţe de condamnare", se arată în raportul Guvernului.

CNA susţine că investighează doar fraude de circa patru miliarde

În acelaşi timp în raportul anual pentru 2016, CNA menţionează o cifră de aproape două ori mai mică.

Astfel suma totală a creditelor investigate în dosarele BEM se ridică la circa trei miliarde de lei: 1,81 miliarde de lei, 23,55 milioane de dolari (circa 462 de milioane lei) și 32,4 milioane euro (peste 712 milioane lei).

În cazul Băncii Sociale, suma împrumuturilor acordate cu încălcarea regulilor de creditare se ridică la circa un miliard de lei, inclusiv 459,9 milioane lei, 12,8 milioane euro (282 milioane lei) și 11,4 milioane de dolari (223,4 milioane lei). Despre implicarea Unibank în frauda bancară CNA nu pomeneşte deloc.

Aceleaşi cifre au fost prezentate încă un an în urmă într-o notă informativă de CNA. Rezultă că până la finele anului 2016 CNA nu a mai găsit nimic?

În plus nu este clar de unde a luat Guvernul cifra de 7,7 miliarde de lei.

Miliardul a ajuns în 47 de jurisdicții şi la aeroportul Chişinău

De notat că la finele anului 2015, șeful CNA, Viorel Chetraru a declarat în plenul Legislativului, că până la acel moment Centrul a pornit 44 de dosare penale, dintre care 20 au fost expediate în judecată.

„În total, în gestiunea CNA sunt 24 de dosare penale, din acestea 11 sunt pentru obținerea creditelor prin înșelăciune, un dosar pentru abuz în serviciu, 4 dosare privind gestionarea frauduloasă a BEM, care vizează factorii de decizii ai BEM, dar și altele. Valoarea totală a prejudiciului, așa cum a apreciat-o și procurorul general este de 13,5 miliarde de lei”, a menționat Chetraru.

Şeful CNA a declarat că s-a stabilit circuitul a circa 200 de milioane de dolari din toți banii sustrași din băncile moldovenești.

Întrebat dacă există șanse ca să fie recuperați banii sustrași de la cele trei bănci, Viorel Chetraru a menționat: “Dacă vom obține confirmările pe bunurile identificate, pe activele care au fost cumpărate în afara țării, există posibilitatea recuperării a unei bune părți din banii scoși”.

În context, Chetraru a precizat că își menține în continuare poziția, potrivit căreia o parte din bani s-au întors în țară. „O bună parte din bani s-au întors în tară, inclusiv în aeroport. Investițiile care au fost făcute în diferite domenii”, susţinea în decembrie 2015, Viorel Chetraru. 

În prezent de căutarea banilor dispăruți în dosarul fraudelor se ocupă și firma Kroll.

Citiţi şi: 

Guvernul a favorizat jaful de miliarde ignorând 119 ședințe ale Consiliului BEM

* * *

Acest articol a fost publicat cu susținerea fundației Național Endowment for Democracy în cadrul proiectului ”Promovarea responsabilității guvernării” și poate fi preluat pentru distribuire, publicare și citare fără careva limitări. Referința la sursă este obligatorie.

 

This article has been published thanks to the support of the National Endowment for Democracy as part of the Promoting Government Accountability Project and may be shared, republished or quoted without limitations. Reference to the source is mandatory.


print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Taguri: Infracțiuni economice   Sistemul bancar și asigurările   Corupția  
Urmariti-ne pe retelele sociale
la nunta

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.