Black Box, sau Cutia Neagră, noua metodă de spart bancomate ce a speriat Europa

shadow
Marţi, 23.05.2017 12:58   3098
În ultimii doi ani una dintre cele mai eficiente metode de spargere a bancomatelor s-a dovedit a fi așa zisa Black Box, anunță Europol, care a ajuns la concluzia că printre cei care o folosesc sunt și infractori din Moldova.

În cadrul unei operațiuni internaționale sub controlul Europol, ce a cuprins mai multe țări UE, dar și SUA sau Norvegia  s-a reușit identificarea și arestarea a 27 de persoane implicate în atacurile de tip Black Box.

Printre persoanele implicate în atacurile menționate sunt cetățeni din România, Republica Moldova, Federația Rusă și Ucraina, aceștea fiind reținuți pe teritoriul țărilor membre UE, anunță Inspectoratul General de Poliție.

Potrivit Europol, fenomenul Black Box a apărut pentru prima dată în Europa de Vest în 2015, dar majoritatea arestărilor au avut loc în 2016 și 2017, iar cel mai recent în Spania în această lună.

Cutia neagră este un fel de atac logic la ATM prin conectarea unui dispozitiv neautorizat (de obicei, cutie sau laptop necunoscut) care trimite comenzi de distribuție direct la bancomat pentru a retrage banii.

Conform acestora, noua metodă presupune spargerea carcasei ATM-ului în zona tastaturii, pentru ca apoi să se realizeze, printr-un laptop, conexiunea la sistemul de operare al aparatului.

Advertisement

Cel mai probabil, cu ajutorul calculatorului, sistemul este virusat, iar bancomatul golit instantaneu. Infractorii au maximum trei minute să adune banii.  Prin urmare, pierderile pot fi semnificative și ajung la sute de mii de euro. Acest nou Modus Operandi demonstrează, de asemenea, legăturile dintre retragerile ilegale datorate tehnicilor legate de cibernetică utilizate în fundal.

Polițiștii spun că ar fi vorba de adevărate rețele criminale structurate ierarhic, iar virușii sunt dezvoltați de hackeri în funcție de tipul de bancomat. Şi fiecare costă în jur de 5.000 de euro.

Criminalii obțin acces la ATM Top Box, de obicei prin găurirea sau topirea suprafeței pentru a conecta fizic un astfel de dispozitiv. Dispozitivul poate trimite comenzi de releu care determină ATM-ul să dispenseze toate banii.

Centrul european pentru criminalitatea informatică din cadrul Europol a organizat patru reuniuni operaționale în 2016 și 2017 la sediul său din Haga pentru a aborda în mod corespunzător această amenințare în creștere.

Un raport recent publicat de Echipa Europeană de Securitate a ATM-urilor (EAST) dezvăluie că infractorii au efectuat atacuri ATM Black Box în 10 țări raportoare în 2016. Potrivit Raportului privind Criminalitatea pierderile generate de fraudele legate de ATM au crescut în 2016 cu 2% față de 2015 (de la 327 milioane euro la 332 milioane euro).

"Eforturile noastre comune de a aborda acest nou fenomen criminal au condus la arestări semnificative în întreaga Europă, însă arestarea infractorilor reprezintă doar o parte a stopării acestei forme de criminalitate. În strânsă colaborare cu industria ATM, pentru a depista vulnerabilitățile la sursă și pentru a preveni producerea infracțiunii. Această cooperare în domeniul industriei și al aplicării legii, combinată cu activitatea cu băncile și procurorii, poate face o diferență majoră în stoparea acestei forme în creștere a criminalității", susține Steven Wilson, șeful Centrului european pentru criminalitatea informatică al Europol.



Oportunitati