Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Curtea Supremă de Justiție
  Pe 24 ianuarie se decide admisibilitatea unui recurs înaintat de Efes Vitanta Moldova Brewery SA împotriva Guvernului Republicii Moldova.
 • Pe 24 ianuarie Curtea Supremă de Justiție examinează recursul Interacces-M SRL împotriva Consiliului Concurentei.
 • Curtea Supremă de Justiție
  Pe 24 ianuarie este examinată admisibilitatea unui recurs depus de Drancor SRL împotriva Ministerului Economiei și Infrastructurii.
 • Curtea Supremă de Justiție
  Pe 24 ianuarie se decide admisibilitatea recursului Inspectoratului General de Politie al MAI vs Inspecția Financiară din cadrul Ministerului Finanţelor.
 • Curtea Supremă de Justiție
  Pe 24 ianuarie se decide admisibilitatea recursului Eximbank-Gruppo Veneto Bancă SA împotriva SA Poliproiect, Andronic Arcadie, Andronic Mariana si SRL Poliproject Exhibitions.
 • Curtea de Apel Chișinău
  S.A. Termoelectrica se judecă cu Consiliul Municipal Chișinău, pe 2 februarie.
 • Moldexpo
  În perioada 31 ianuarie - 4 februarie 2018 are loc expoziţia naţională de servicii şi mărfuri autohtone, ”Made in Moldova”.
 • Pe 17 februarie în orașul subteran Cricova are loc festivalul vinurilor ”Underland”.
 • La Chișinău are loc concursul de vinuri și băutiru tari ”Black Sea Region Wines and Spirits”, pe 21-22 februarie 2018.
 • În perioada 21-23 februarie 2017 Poliproject Exhibitions organizează expoziţia specializată de vinuri ”ExpoVin Moldova”.
 • Pe 14-17 martie la Moldexpo se desfășoară expoziția de primăvară a tehnicii, produselor și serviciilor agricole ”Moldagroteh 2018”.
 • Pe 22-25 martie la Moldexpo este organizată expoziția de echipamente, tehnologii și servicii de construcție ”Moldconstruct 2018”.
 • În perioada 25-28 martie la Moldexpo se desfășoară expoziţia în domeniul energeticii ”MoldEnergy 2018”.
 • Pe 29-31 martie vinificatorii moldoveni participă la Campionatul Euroasiatic al Vinurilor și Băuturilor Tari, la Rostov (Rusia).
 • În perioada 29 martie - 1 aprilie la Chișinău are loc expoziția de produse și servicii de călătorii ”Turism. Agrement. Hoteluri”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Circa 71.000 de persoane au dispărut din lista plătitorilor de contribuții sociale

1 2 3 4
 • Fostul Colegiu de vinificaţie din Stăuceni este cel mai mare datornic la bugetul asigurărilor sociale
  Foto: wikimapia.org
 • Numărul de plătitori de contribuţii este în scădere
  Foto: ccrm.md
 • Şedinţa Curţii de Conturi nu a fost una publică
  Foto: ccrm.md
 • Restanţele la BASS
  Foto: ccrm.md
Vineri, 19.05.2017 05:31   3721
Curtea de Conturi constată în Raportul auditului financiar privind executarea bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS) pe anul 2016 o scădere cu circa 13% (71.000) a numărului de plătitori de contribuții.

Potrivit datelor prezentate de auditorii de la Curtea de Conturi, la începutul acestui an în registrele plătitorilor de contribuții la BASS, au mai rămas doar 484.334 de persoane, cu 71.049 mai puțin decât erau la începutul anului precedent.

Auditorii nu au oferit o explicație a acestei scăderi abrupte, dar precizează că aceasta a avut loc din contul plătitorilor de contribuții care nu au obligațiunea prezentării de declarații la BASS. 

Zeci de mii de firme nu achită contribuții sociale

În același timp numărul de plătitori care au obligațiunea prezentării Declarației BASS s-a majorat nesemnificativ în 2016 și a ajuns la nivelul de 156.246, fiind vorba de agenții economici și instituții.

Creșterea numărului celor ce au obligația de a prezenta declarații este o tendință pozitivă, dar din raport rezultă că din aceștia doar 55% prezintă documentele, în timp ce aproape 47.000, adică aproximativ o treime nu au prezentat declarațiile deja de trei ani. și respectiv nu achită contribuții sociale.

Potrivit auditorilor aceste evoluții au un impact negativ asupra veniturilor BASS. Totodată ei au constatat că autoritățile implicate nu asigură evidența completă a plătitorilor la nivel național.

"Datele sistemului informațional aferente numărului de plătitori înregistrați și statutelor acestora nu corespund celor prezentate de CNAS pentru 24 de raioane (58,5%), ceea ce nu oferă o bază exactă pentru evaluarea veniturilor. În plus excluderea din evidență a unor plătitori la BASS și a obligațiunilor acestora s-a efectuat, în unele cazuri, fără temei sau fără indicarea, ori cu indicarea eronată în sistemul informațional a datelor reale, ceea ce a determinat raportarea neveridică a indicatorilor", susține echipa de audit.

Potrivit Curții, măsurile de disciplinare a plătitorilor care nu s-au înregistrat la BASS au fost insuficiente, astfel încât 24 de subdiviziuni teritoriale ale CNAS nici  nu au constatat contravenții pentru asemenea neconformități.

Datorii de peste un miliard

Auditorii au constatat că pentru anul 2016 valoarea restanțelor la bugetul asigurărilor sociale constituie 358,8 milioane de lei.

În consecință la începutul acestui an valoarea datoriilor la BASS a ajuns la 1,19 miliarde de lei, cele mai mari fiind în muncipiul Chișinău: circa 162 milioane de lei reveneau sectorului Râșcani, 110 milioane - sectorului Botanica și circa 105 milioane - sectorului Buiucani.

Taraclia, raiul datornicilor

Pe raioane "lider" incontestabil este Taraclia, plătitorii de acolo având o restanță de circa 48 de milioane lei, dublu față de Soroca sau Fălești, de patru ori mai mare decât la Criuleni și Ştefan Vodă, și de opt ori mai mult comparativ cu Ocnița.

Totodată Curtea de Conturi menționează că Taraclia, care este unul dintre cele mai mici raioane din Moldova, este lider în sens negativ și la alt capitol: 86% din datoria atestată este luată la evidența specială.

Datele prezentate de auditori mai relevă că din cei peste 34.000 de restanțieri la bugetul asigurărilor sociale, unul are o datorie mai mare de 40 milioane lei, doi între 10 și 40 de milioane lei, iar 35 între un milion și 10 milioane lei.

Citiți și:

Cine sunt cei mai mari datornici la Fondul de Pensii: Companiile și instituțiile statului


print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Infracțiuni economice   Piața muncii   Protecția consumatorilor   Corupția   Gestionarea banilor publici  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close