Guvernul a decis cum vor fi împărțite 900 milioane lei. 360 de milioane sunt pentru plata datoriilor

shadow
Joi, 18.05.2017 06:50   1469
Guvernul a aprobat în sfârșit Regulamentul privind condițiile, ordinea și procedura de acordare a mijloacelor Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, care stabilește condițiile de acordare a subvențiilor pentru agricultori în următorii 5 ani.

Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAI), domeniile de sprijin financiar au fost racordate la prevederile Legii cu privire la principiile subvenționării în agricultură.

Totodată s-a ținut cont de necesitatea realizării obiectivelor de guvernare asumate în cadrul Programului de activitate a Guvernului pentru anii 2016-2018 și a altor documente de politici strategice din sector, ce vizează eficientizarea procesului de acordare a subvențiilor prin direcționarea acestora spre domenii cu un potențial de producție cu valoare adăugată înaltă și pentru a spori productivitatea și competitivitatea.

De unde vin banii

Mijloacele Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural (FNDAMR) pentru anul 2017 constituie 900 milioane lei, inclusiv 231 milioane lei din contul Programului ENPARD Moldova - Suport pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală.

Deși suma totală pare mare, circa 40% din bani se vor duce pentru plata datoriilor pentru anul 2016, care constituie circa 360 de milioane lei. Alocarea acestora se va face în continuare după cerințele stabilite un an în urmă.

Domenii prioritare

Potrivit MAIA, sursele fondului vor fi valorificate conform măsurilor de sprijin aprobate și vor facilita susținerea modernizării sectorului agroindustrial și dezvoltării rurale prin realizarea următoarele obiective: Creșterea competitivității sectorului agroindustrial prin restructurare și modernizare;  Asigurarea gestionării durabile a resurselor; Sporirea investițiilor în infrastructura fizică și cea a serviciilor din mediul rural și în infrastructura aferentă întreprinderilor agricole.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Legislația și reglementările   Agricultura și vinificația   Gestionarea banilor publici  

Advertisement

Oportunitati