Eșec pentru Guvernul de la Chișinău: UE ar putea amâna acordarea asistenței de 100 milioane de euro

shadow
Vineri, 12.05.2017 06:35   4376
Surse din Parlamentul European spun că aprobarea finală a ajutorului macro-financiar de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova a fost amânată, anunță Europa Liberă.

Decizia finală ar urma să fie luată pe 18 mai, dar Parlamentul European a decis să ia o pauză de cel puțin o lună. Un anunț oficial al amânării este așteptat luni, pe 15 mai.

Potrivit Europa Liberă, Europarlamentarii, ar vrea să condiționeze debursarea banilor de respectarea normelor democratice la adoptarea reformei electorale promovate de Partidul Democrat de guvernământ și Partidul Socialiștilor apropiat președintelui Igor Dodon.

O asistență condiționată de îndeplinirea unui riguros program de reforme 

Pachetul de 100 milioane euro ca ajutoare macro-financiare pentru Moldova a fost aprobat de țările membre ale Uniunii Europene, la nivel de ambasadori, pe 12 aprilie. O precondiție formulată încă atunci a fost și angajamentul guvernului moldovean de a respecta „sistemul parlamentar pluripartit”.

În aceeași zi, Guvernul de la Chișinău a aprobat o hotărâre pentru inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și UE privind asistența de 100 de milioane de euro.

„Trebuie însă să înțelegem că există și condiționalități pentru primirea asistenței. Aceste condiții ne fac să fim mai organizați și să ne mobilizăm”, declara atunci premierul Pavel Filip.

Ulterior, pe 4 mai. Comisia de Comerț Internațional (INTA) din cadrul Parlamentului European a aprobat, cu o largă majoritate, propunerea raportorului pe acest dosar, europarlamentarul român Sorin Moisă, de a susține acordarea ajutorului de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Legislația și reglementările   Comerț extern și datoriile   Reforme și politica economică  

Advertisement

Oportunitati