Agenția Moldsilva acuzată de nimicirea albinelor

shadow
Vineri, 05.05.2017 17:53   1411
Asociația Națională a Apicultorilor (ANP) din Republica Moldova constată că Agenția Moldsilva încalcă grav legislația apicolă și poate aduce mari prejudicii apicultorilor din Republica Moldova.

Apicultorii susțin că desfășurarea combaterii aeriene în fondul forestier anunțată de agenția Moldsilva are loc cu depășirea termenilor prevăzuți în Legea Apiculturii care stipulează că "în scopul protecției albinelor se interzice utilizarea pesticidelor și insecticidelor pentru prelucrarea cîmpurilor, fîșiilor forestiere și a plantațiilor de arbuști în perioada înfloririi plantelor nectaro-polenifere".

Potrivit apicultorilor la începutul lunii mai sunt înflorite o serie de plante nectaro-polenifere: rapița, taraxacum officinale, mărul, părul, cireșul, vișinul, gutuiul, care deseori sunt amplasate pe terenurile agricole fondului forestier.

Totodată Asociația Apicultorilor susține că nu sunt respectate condițiile cu referire la prezentarea „din timp primăriilor a graficului de tratare a terenurilor și să le înștiințeze cu cel puțin 7 zile înainte de a începe tratarea, indicînd concret data și ora începerii și sfîrșitului, metoda tratării, denumirea preparatului și concentrația administrării acestuia, precum și gradul lui de nocivitate”.

Advertisement

Potrivit Asociației, un mic sondaj realizat de asociație la nivel de primării din zonele vizate constată că ele nu au recepționat nici un fel de informație în acest sens și nici comunicatul Moldsilva nu face nici o referință la preparatele utilizate, concentrația și gradul de nocivitate.

"Atenționarea apicultorilor ca familiile de albine să fie închise în ziua respectivă, dar și 4 zile după efectuarea prelucrării chimice este o recomandare eronată și lipsită de orice suport științific, deoarece, în contextul temperaturilor înalte care se înregistrează în perioada respectivă și al lipsei sursei de apă, există pericolul real al sufocării în perioada apogeului dezvoltării familiilor de albine", susține Asociația Apicultorilor.

În consecință apicultorii recomandă Moldsilva sistarea tuturor lucrărilor de combatere aeriană în fondul forestier până la informarea prezentarea unei informații exhaustive vis-a-vis de preparatele utilizate, concentrația, gradul de nocivitate și graficului de tratare etc.

Pe 3 mai, Moldsilva a anunțat că pe o zonă de peste 6.000 de hectare de pădure de la Orhei se desfășoară combaterea aeriană a dăunătorilor defoliatori. Totodată Agenția preciza că, din cauza condițiilor meteorologice de la sfârșitul lunii aprilie, procesul de combatere aeriană a fost amânat pentru luna mai.

Autoritatea susținea că preparatele chimice folosite nu sunt dăunătoare nici periculoase omului, iar proprietarii de prisăci erau avertizați ca să țină închise familiile de albine în ziua respectivă, dar și 4 zile după efectuarea prelucrării chimice. În plus era interzisă și aflarea animalelor domestice în fond forestier supus procedurii, iar populației i se recomanda să se abțină de la colectarea ciupercilor sau aflarea în pădure în scop de odihnă în această perioadă.Oportunitati