Radiografia Guvernului Filip: Afacerile, averile și interesele viceminiștrilor (II)

shadow
Joi, 04.05.2017 06:03   6572
Guvernul condus de Pavel Filip are o pleadă de viceminiștri bogați, cu afaceri prospere, cu trecut mai mult sau mai puțin curat.

În cea mai săracă (și coruptă) țară din Europa există o categorie de persoane care au reușit, într-un final, să învingă sărăcia fără a fi deranjați de faptul că se află în conflict de interese sau incompatibilitate de funcție. Este vorba despre clasa politică a Moldovei. Mai jos este continuarea articolului despre viceminiștrii cabinetului Filip.

Ion Parea – firmă nedeclarată

Viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a fost numit în funcție la sfârșitul lunii octombrie 2016. Anterior, timp de aproape șase ani a fost președintele raionului Râșcani și apoi câteva luni șef al Stației Tehnice Experimentale din Bălți.

Despre unele rezultate ale activității sale la conducerea raionului vorbește un raport al Curții de Conturi din 2015. Astfel auditorii au constatat că administrația raională condusă de Ion Parea nu a asigurat o monitorizare și administrare conformă a încăperilor neutilizate în procesul de activitate, ca urmare în anii 2013-2015, nefiind încasate venituri de circa 300 mii lei din locațiune. Totodată raionul Rîșcani a primit în 2012 de la Fondul Ecologic Național, 2,56 milioane lei pentru pentru procurarea a 3 linii de brichetare, dar în 2015 nici una nu funcționa.

În ultima declarație de avere depusă la ANI, cea din 2015, demnitarul raportează venituri de 187.000 lei împreună cu soția sa, un teren agricol cu o valoare cadastrală de 70 mii de lei, o casă de locuit și un garaj, estimate total la aproape 100 de mii.

Ion Parea a mai declarat și un automobil de model Scoda Superb, procurat în 2016 cu 240.000 de lei. Oficialul a uitat însă să treacă în declarația de venit calitatea de asociat unic și administrator al unei întreprinderi individuale, pe care a fondat-o încă în 1994 – ÎI Denis-Parea.

Denumirea acesteia coincide cu numele feciorului, care este fondator la trei firme.

Patenta lui Vitalie Rapcea

Este viceministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor din august 2015, după ce anterior a fost consilierul ministrului Transporturilor, Iurie Chirinciuc.

În declarația de avere pentru anul 2015, Rapcea raporta venituri de 220 de mii de lei din salariul de viceministru, activitatea de reprezentant al statului în Administrația de Stat a Drumurilor, MoldATSA, Portul Fluvial Ungheni, dar și de la Institutul European de Studii Politice, activitatea didactică la ASEM și cea de la Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare, precum și din patenta de întreprinzător.

Alte venituri de 307 mii de lei proveneau din vânzarea unui apartament cu suprafața de 61,3 metri pătrați din strada Grenoble. Pe de altă parte, viceministrul declară un apartament în același bloc de locuit ca și cel pe care l-ar fi vândut, doar cu o suprafață mai mare, de circa 99 de metri pătrați, estimat cadastral la jumătate de milion de lei și înregistrat pe numele lui Iurie și al Ecaterinei Matveev.

"Prima mea declarație de avere a fost depusă la numirea în funcție, la acea dată nu aveam in proprietate apartamentul, iar conform legii 133 din 17.06.17, articolul 4 (1) am declarat veniturile înregistrate în anul fiscal precedent. În cea de-a doua declarație pentru întreg anul 2015 am declarat venitul din vânzarea acestui imobil pe care îl dețin încă din 2008", a precizat Vitalie Rapcea.

Advertisement

Viceministrul mai deține un spațiu comercial de 163 de metri pătrați, cu o valoare de 485 de mii de lei, un automobil de model Renaul Megane și un tractor, iar în conturile bancare are 4,5 mii de dolari, 58 de mii de lei și 6 mii de RON.

În 2005, oficialul a fondat SRL-ul Vox Dei, care are ca obiective de activitate cele mai variate domenii – de la activități ale birourilor și serviciilor de consultații juridice, până la comerț, activități sportive, de cercetare a pieței și chiar cultura fructelor și strugurilor.

Afacerea este înregistrată într-un apartament din strada Onisifor Ghibu din Capitală, înregistrat anterior pe numele lui Vitalie Rapcea și al mamei acestuia. Imobilul a fost vândut abia în aprilie 2017, respectiv, în momentul completării declarației cu privire la venituri și proprietate pentru 2015, acesta încă era în proprietatea viceministrului.

Demnitarul spune că a aflat abia după decesul mamei sale că era coproprietar al apartamentului și din aceste motive acesta nu a apărut în declarația pentru anul 2015.

Victor Morgoci – afaceri în curtea casei

A fost numit viceministrul Mediului în august 2015. În declarația de venit pentru 2015, Victor Morgoci raporta 122 de mii de lei din salariul său și al soției, precum și îndemnizație, și alte 100 de mii de lei din înstrăinarea unor bunuri.

Demnitarul a declarat că are în proprietate două terenuri, unul dintre care este evaluat la 220 de mii de lei, un automobil de model Hyundai, pe care l-a cumpărat în 2014 cu 400 de mii de lei și o casă la Durlești, de 151,3 metri pătrați, cu o valoare cadastrală de peste jumătate de milion de lei. Anterior, portalul Anticorupție.md scria că locuința lui Morgoci se pare că nu servește doar ca spațiu de trai.

Deși nu a fost înregistrată vreo anexă la Cadastru, pe teritoriul casei a fost deschisă o alimentară cu terasă, de firma Agatva SRL, fondată și administrată de Ana Morgoci, la care Victor Morgoci a fost anterior director comercial. Compania are ca obiective de activitate mai multe domenii, nu și comerțul cu alimente.

Igor Șarov – afaceri cu statul

Este viceministrul Culturii din septembrie 2013. Potrivit declarației de venit pentru 2015, Șarov a înregistrat împreună cu soția venituri de 234 de mii de lei, din salarii, activitatea didactică și cea științifică, precum și dividende de peste jumătate de million de lei din afacerea pe care a fondat-o. Oficialul mai are un teren, două apartamente și două automobile, dintre care unul evaluat la 320 de mii de lei.

Viceministrul are și o afacere în domeniul în care activează. El este cofondatorul companiei Cardidact, specializată în editarea cărților și a broșurilor, dar și în producerea mobilierului. În această companie actualmente activează soția viceministrului. Firma, după cum arată datele Agenției de Achiziții Publice, are lipici la banii statului - numai în ultimul an a obținut contracte de 2,4 milioane de lei, dintre care două, în valoare de 875 de mii de lei, cu Ministerul Culturii.

Liliana Iașan – imobil de milioane

A devenit adjuncta Ruxandei Glavan în februarie 2016. Anterior, pe parcursul a 16 ani, a activat la AMT Buiucani.

Este unul dintre cei mai înstăriți viceminiștri din Guvernul Filip. În 2015 bunăoară, a adunat venituri de peste 670 de mii de lei din salarii, dividende, dobânzi și vânzări de imobile. Liliana Iașan are în proprietate două terenuri, unul intravilan, cumpărat în 2007 cu aproape 450 de mii de lei, iar celălalt – agricol, de 4,5 hectare, primit prin donație în 2006.

Potrivit declarației de avere, demnitara mai deține și o casă de 275 metri pătrați, estimată cadastral la 1,7 milioane de lei. Prețul de piață al imobilului este însă mult mai mare. În același timp, în 2010 funcționara a dat 231 de mii de lei pentru un automobil de model Peugeot produs doar un an mai devreme. 

Adjuncta de la Sănătate mai are și 1.600 de acțiuni la Corporația de Finanțare Rurală, valoarea cărora este de 120 de mii de lei și care îi aduc dividende. Și soțul viceministrei este implicat în afaceri. Acesta a fondat Întreprinderea Individuală Iașan Valeriu, care oferă servicii de consultanță economico-financiară și îi aduce venituri de sute de mii de lei. 

Datele de mai sus au fost colectate din surse deschise și informații oficiale, iar valoarea reală a averilor și veniturile ar putea fi mult mai mare, dat fiind practica profund înrădăcinată în bomondul politic moldovenesc de a ascunde banii în offshoruri și a scrie proprietățile pe numele soacrelor-pensionare. Și dacă viceminiștrii se pot lăuda cu câștiguri anuale de milioane, rămâne la discreția cititorilor să-și imagineze cu ce sume ”se joacă” șefii acestora. 

* * *

Acest material este publicat în cadrul Proiectului „Investigative reporting for transparency in public finance management and government integrity (Jurnalismul de investigație pentru transparența în managementul finanțelor publice și integritatea guvernului), implementat de Mold-Street.com. Preluarea și diseminarea, integrală sau parțială, a acestui material se poate face în mod gratui și nu necesită acordul Mold-Street.com.

Elaborarea acestui material a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările și concluziile din articol aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția Departamentului de Stat al SUA sau a Guvernului SUA.   

  

 Oportunitati