Radiografia Guvernului Filip: Afacerile, averile și interesele viceminiștrilor (I)

shadow
Marţi, 02.05.2017 08:38   6631
În cea mai săracă (și coruptă) țară din Europa există o categorie de persoane care au reușit, într-un final, să învingă sărăcia fără a fi deranjați de faptul că se află în conflict de interese sau incompatibilitate de funcție. Este vorba despre clasa politică a Moldovei.

Guvernul condus de Pavel Filip are o pleadă de viceminiștri bogați, cu afaceri prospere, cu trecut mai mult sau mai puțin curat.

Chiar dacă noua funcție publică este incompatibilă cu oricare altă funcție retribuită, unii dintre viceminiștri continuă să admistreze propriile afaceri, unele chiar în domeniile în care activează. Contrar legislației în vigoare, alți viceminiștri ”au uitat” să-și declare firmele sau imobilele pe care le dețin. 

Reporterii Mold-Street au radiografiat declarațiile cu privire la venituri și proprietate și cele de interese ale oficialilor din eșalonul doi al ministerelor, și vă propun să vedeți ce averi și ce interese au o parte din viceminiștrii din Guvernul Filip.

Deși suntem la sfârșitul lunii martie 2017, pe site-ul Autorității Naționale de Integritate cele mai proaspete declarații de avere și interese sunt pentru 2015. În cazul unor demnitari lipsesc până și acestea.

Vitalie Iurcu, și viceministru, și administrator al propriei firme

Vitalie Iurcu a devenit viceministrul Economiei în august 2015. Potrivit declarației pe venit din 2015, Iurcu a ridicat, timp de un an, un salariu de 460 de mii de lei de la SA Moldtelecom și alte 52 de mii de la Ministerul Economiei. El a mai incasat, împreună cu soția, venituri din depuneri bancare de circa 2.500 de dolari, dar și depozite în valoare totală de circa 41 de mii de dolari și 30 de mii de euro.

Iurcu are în proprietate șapte terenuri cu suprafața totală de peste 40 de hectare, un apartament cu suprafața de 94 metri pătrați, în valoare de peste 600 de mii de lei, două case de locuit estimate la circa 2,3 milioane de lei și o construcție sportivă de circa 635 de metri pătrați, achiziționată în 2014, valoarea căreia însă nu o indică în declarația cu privire la venituri și proprietate. Viceministrul Economiei mai deține în comodat un automobil de model Porshe Cayenne. 

În declarația sa de avere, Vitalie Iurcu a raportat mai multe companii la care el sau soția sa apar în lista fondatorilor. Prima din ele, ÎI Iurcu Vitalie, specializată în oferirea consultațiilor pentru afaceri și management, a fost înregistrată în apartamentul soților Iurcu din str. Petru Rareș.

Casa lui Vitalie Iurcu: Victor Moșneag ZDG.md

Potrivit datelor Camerei Înregistrării de Stat, actualmente, la distanță de aproape doi ani de când a devenit funcționar public, Iurcu este în continuare administrator al fimei. Aceasta în situația în care funcția de viceministru este incompatibilă cu oricare altă funcție retribuită. De asemenea, el este unul dintre fondatorii firmei Progestact SRL, împreună cu mai multe persoane, printre care ex-ministrul de Interne Dorin Recean și fostul deputat comunist Iurie Muntean, precum și alte 35 de persoane.

O altă firmă care ar fi fondată de Iurcu, de această dată în Federația Rusă, este OOO Helenkom, specializată în comerțul cu materiale de construcție. În această companie, demnitarul îi are în calitate de parteneri pe Muhmad Galaev și SA Loby Trade. Și soția lui Vitalie Iurcu, Angela, este implicată în afaceri. Aceasta a co-fondat, alături de Alexandru Vîlcu, firma SRL Hellis & Partners Imobiliare, specializată în închirierea bunurilor imobiliare. 

Anterior, anchete ale Centrului de Investigații Jurnalistice și Ziarului de Gardă au scos în vileag scheme prin care numeroase achiziții publice desfășurate de Moldtelecom în perioada când șef era Iurcu, erau câștigate, printr-un grup de firme, de prietenii și partenerii săi de afaceri, inclusiv de Alexandru Vîlcu și Muhmad Galaev. În timpul șefiei lui Iurcu, nicio achizție publică nu a fost trecută prin sistemul de achiziții publice, iar informația despre rezultatele concursurilor nu a fost făcută publică.   

O altă anchetă de presă relevă faptul că, prin intermediul unui nepot, Iurcu este implicat în activitatea mai multor firme cu activități în agricultură. Tot prin nepotul său, actualul viceministru al Economiei arendează jumătate de hectar de pădure lângă Ialoveni, la care, în 2014, în timpul orelor de serviciu, au muncit chiar angajații Moldtelecom, plătiți din banii statului.

Iuri Cicibaba a uitat să declare un apartament și firma soției

A fost desemnat viceministrul Finanțelor în aprilie 2016. Anterior, Iuri Cicibaba a activat în cadrul KPMG, reprezentanța companiei Hewlett-Packard și în cadrul Proiectului US BRITE. În anii 2010-2015, Iuri Cicibaba a fost membru activ al Camerei Americane de Comerț, dar și în Consiliul de directori al Asociației naționale a companiilor private din domeniul tehnologiilor informaționale.

Advertisement

În declarația sa de venit pentru primele trei luni ale lui 2016, Iuri Cicibaba a indicat că a ridicat un salariu de 43 de mii de lei și dividende de 37 mii lei.

Funcționarul declară că nu are în posesie automobile, terenuri și nici o locuință proprie, ci doar un loc pentru parcare subterană, estimat la circa 76 de mii de lei. Alte 24 de mii de lei, 20,8 mii de euro și 9 mii de dolari sunt depozitați în conturile viceministrului. Totuși, una din afacerile sale este înregistrată într-un apartament scris pe numele părinților, surorii și al lui Iuri Cicibaba. Acesta însă nu figurează în declarația de venit.

La capitolul cote-părți în societăți comerciale, demnitarul a declarat calitatea de asociat în două companii – ATA Consult SRL și TX&A CO SRL, administrată de soția sa, Angela Cicibaba. Funcționarul a uitat însă să declare o firmă la care soția sa este asociată cu o cotă de 35 % - CV Advisory SRL.

Eduard Serbenco – imobile și conturi grase

Este viceministrul Justiției de la mijlocul lunii august 2015. Anterior a activat în calitate de avocat la Ministerul Justiției din Québec, Canada. În declarația de avere pentru 2015, viceministrul indică că a ridicat un salariu de circa 64 de mii de lei din activitatea de funcționar și alte 58 de mii din cea didactică. Demnitarul are în proprietate un teren pentru construcții cu o valoare cadastrală de 26 de mii de lei în orașul Edineț.

Pe terenul de 24 de ari se înalță o casă de locuit impunătoare, de 239,1 metri pătrați, estimată cadastral la aproape jumătate de milion de lei, și alte două construcții accesorii, de 53,8 și, respectiv, 40,4 metri pătrați, evaluate la 47 de mii și, respectiv, 32 de mii de lei. Oficialul mai are în folosință din 2003 un apartament de 32 de metri pătrați, situat în sectorul Botanica al Capitalei, câteva conturi și depozite bancare, pe care are depozitate peste 71 de mii de lei, peste 11 mii de euro, 7,5 mii de dolari și 35,5 mii de dolari canadieni. 

Anatolie Munteanu – apartament la preț preferențial și datorii de milioane

A devenit viceministrul Justiției în mai 2016. Anterior a fost avocat parlamentar și președintele Mecanismului Național de Prevenire a Torturii. 

În 2015, potrivit declarației de avere, demnitarul a încasat împreună cu soția venituri de 311 mii de lei din salariu, activitatea de avocat, cea de patentatar, activitatea didactică și științifică, precum și din înstrăinarea unei cote părți din capitalul social al unei companii. În același timp, Munteanu a vândut la finele anului trecut un apartament cu peste 260 de mii de lei. În anul 2012, familia Munteanu a cumpărat în rate un spațiu comercial de 74 de metri pătrați pentru care a plătit 63 588 euro. Funcționarul a mai trecut în declarația de avere șase terenuri și un automobil de model Mercedes pe care l-a procurat în 2015 cu 100 de mii de lei.

Pe de altă parte, oficialul indică în declarația de avere o datorie de 800 de mii de lei, scadentă în 2021, și o altă datorie de 74.800 de euro pe care o va restitui până în 2020. Ultima este suma restantă dintr-un contract de leasing pe care Anatolie Munteanu l-a semnat în 2015, procurându-și un bun de 93.540 de euro (!), la o rată a dobânzii de numai 0,012%. Familia Munteanu a mai luat încă trei împrumuturi pe parcursul anului 2015, dar acestea nu depășesc în total 60 de mii de lei.

Anterior, o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice a arătat că printre procurorii care s-au pricopsit cu apartamente la preț preferențial în blocul procurorilor, ca ulterior să le vândă, se numără și Anatolie Munteanu.

El susținea însă că avea dreptul să cumpere apartamentul la preț redus, pentru că locuința în care locuia în acea vreme îl moștenise de la părinții lui. Spune că a fost nevoit să vândă apartamentul din blocul procurorilor, din motive personale”, scriau atunci reporterii.

Cele șapte firme ale viceministrului Anatolie Zolotcov

Este în funcția de viceministru al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor din 2009. Anterior a activat în sectorul privat în domeniul proiectării. Este unul dintre cei mai înstăriți viceminiștri.

Ultima declarație cu privire la venituri și proprietate făcută publică este cea pentru 2013, însă este disponibilă declarația cu privire la interese pentru 2015, de unde aflăm că oficialul a încasat timp de un an venituri de 236 de mii de lei, din activitatea de viceministru, cea științifică și pedagogică. Demnitarul are avere de milioane: un teren și patru imobile cu o valoare cadastrală totală de circa 3,9 milioane de lei și un BMW pentru care, în 2011, a achitat peste 460 de mii de lei. 

Datele Camerei Înregistrării de Stat arată că viceministrul are afaceri chiar în domeniul în care deține o funcție publică. El figurează în calitate de fondator în șapte firme. E adevărat, că unele dintre care au fost deja radiate. Patru din afacerile sale au fost înregistrate într-unul din imobilele sale. În 2000, a înregistrat Întreprinderea Individuală Anatolie Zolotcov, specializată în lucrări de proiectare, unde figura, până a ajunge viceministru, și în calitate de administrator, funcție în prezent suspendată.

Tot în 2000, împreună cu Evgheni Zuev a fondat SRL Gaz&Petrol Grup, specializată în comerțul cu produse petroliere. În prezent, compania se află în proces de dizolvare, însă numele lui Zolotcov încă figurează ca administrator, chiar dacă funcția de viceministru e incompatibilă cu oricare altă funcție retribuită.

În septembrie și decembrie 2001, Anatolie Zolotcov a fondat alte două firme – SRL Betonbloc, specializată în lucrări de proiectare, și SRL Baumat, unde îl are ca partener pe Ion Răileanu (cel mai probabil un fost Ministru al Mediului) și care e specializată în comercializarea materialelor de construcție. Și în aceste societăți comerciale Anatolie Zolotcov și-a păstrat funcția de administrator, contrar legii.

Pe 4 martie 2010, împreună cu Silvia Panova, Toader Balan și alți doi cetățeni ai SUA, Anatolie Zolotcov fondează alte două firme – Agrodacia SRL, specializată în cultura plantelor oleaginoase și a semințelor, și Aquadacia SRL, specializată în exploatarea sistemelor de irigare și desecare.

În prezent, ambele companii sunt radiate. În anul 2009, împreună cu moldoveanul Igor Damaschin din Moldova, românul Eufimii Sicoe și alți doi cetățeni spanioli, Anatolie Zolotcov a fondat în România, compania Herm International Consulting SRL, specializată în inginerie și consultanță tehnică. În prezent, compania se află în proces de dizolvare.

Iurie Ușurelu – administrator de afaceri

A fost numit viceministru al Agriculturii și Industriei Alimentare în martie 2016. Anterior, Iurie Ușurelu a activat în calitate de specialist în dezvoltarea lanțului valoric în cadrul Unității Consolidate pentru Implementarea Programelor IFAD în Moldova.

Potrivit declarației de avere pentru 2015, a acumulat împreună cu soția venituri de aproape un million de lei din salarii, onorarii și arenda automobilului. Oficialul mai raportează două automobile, unul de model Hunday, procurat în 2012 cu 180 de mii de lei și unul de model Suzuki, cumpărat în 2011 cu 190 de mii de lei.

Iurie Ușurelu a mai declarat un teren agricol estimat la 4 mii de lei și două case de locuit, cumpărate în 1998, cu o valoare cadastrală totală de aproape un million de lei. Datele de la Cadastru arată că una dintre case nu ar avea mai mult de 57 de metri pătrați, în timp ce în declarația de avere demnitarul o estimează la 150 de metri pătrați. În realitate, imobilul pare mult mai mare.

Soții Ușurelu sunt implicați și în afaceri. Aceștia au fondat două firme – SRL Dinagro Exim, specializată în comerț și Întreprinderea Individuală Lucia Ușurelu, specializată în consultanță. În cadrul primei companii, Iurie Ușurelu figurează în calitate de administrator, deși legea nu permite acest lucru.

Va urma...

* * *

Acest material este publicat în cadrul Proiectului „Investigative reporting for transparency in public finance management and government integrity (Jurnalismul de investigație pentru transparența în managementul finanțelor publice și integritatea guvernului), implementat de Mold-Street.com. Preluarea și diseminarea, integrală sau parțială, a acestui material se poate face în mod gratui și nu necesită acordul Mold-Street.com.

Elaborarea acestui material a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările și concluziile din articol aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția Departamentului de Stat al SUA sau a Guvernului SUA.   

 


Oportunitati