De ce este acuzat Iurie Chirinciuc, ministrul Transporturilor

shadow
Vineri, 28.04.2017 06:10   2735
Iurie Chirinciuc, ministru al Transporturilor, a fost reținut de ofițerii CNA și procurorii anticorupție, fiind bănuit în cadrul unui dosar penal pornit pe fapte de corupție, în care sunt vizate și proiecte de zeci de milioane euro, finanțate din fonduri europene.

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor (MTID), directorul general-interimar al Administrației de Stat a Drumurilor (ASD) și șefii a două companii de construcții au fost reținuți de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție, fiind bănuiți de organizarea unei scheme infracționale pentru a dobândi mijloace financiare în proporții deosebit de mari.

Mită și contracte de milioane

În dimineața zilei de joi, 27 aprilie, ofițerii CNA au efectuat percheziții în birourile și domiciliile mai multor funcționari de la MTID și la sediul ASD, în urma cărora au fost reținute persoanele vizate.

Potrivit Serviciului de presă al CNA, ministrul Transporturilor, în complicitate cu persoanele menționate mai sus, ar fi exercitat presiuni asupra unei companii câștigătoare a licitațiilor finanțate de Banca Europeană de Investiții (BEI) cu scopul de a o determina să cedeze o parte din volumul de lucru unor agenți economici afiliați.

"Pe parcursul perioadei 2016-2017, ministrul și șeful ASD ar fi creat impedimente agentului economic câștigător prin neavizarea unor acte pentru executarea lucrărilor, prin tergiversarea aprobărilor de la MTID și ASD, precum și prin determinarea acestuia de a încheia subcontracte cu firme apropiate funcționarilor.

Totodată, a fost documentată o ședință din februarie 2017, în cadrul căreia a fost fixată întâlnirea dintre ministrul Transporturilor, directorul ASD, administratorii companiilor Global Trans Construct SRL și Nouconst SRL cu agentul economic câștigător al contractului de reabilitare a drumului R6 M1 – Ialoveni.

Advertisement

În timpul discuțiilor, acestuia i s-a cerut să cedeze 50% din volumul de lucrări (din suma totală de aproximativ 9 milioane de euro) companiilor menționate mai sus.

Ulterior, referindu-se la o indicație a ministrului, administratorul Global Trans Construct ar mai fi estorcat de la același agent economic 5% din suma contractului, adică circa 400.000 de euro. O parte din bani (80.000 de euro) era destinată factorilor de decizie din cadrul ASD", susține CNA.

Chirinciuc: Am furat lut și am construit drumuri

În acest dosar, ministrul și directorul ASD sunt coautori ai infracțiunii, iar agenții economici - complici. Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiții riscă până la 15 ani de închisoare cu amendă în mărime de la 400.000 la 500.000 de lei și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

De notat că ministrul se consideră nevinovat, iar toată operațiunea ar fi o comandă politică.

”Sunt învinuit pentru faptul că am furat lut și am construit drumuri”, a declarat Chirinciuc, citat de realitatea.md.

La mijlocul lunii martie, ministrul Agriculturii Eduard Grama a fost reținut într-un dosar de corupție, după care a fost demis din funcție.

Abonați la banii publici

De notat că Global Trans Construct SRL nu a fost implicată în proiecte majore de construcții. Singurul contract public care poate fi găsit în surse deschise este cel pentru efectuarea studiului de fezabilitate în vederea implementării punctelor de cântărire în mișcare a transportului auto de mare tonaj care circulă pe drumurile publice din Republica Moldova (198.000 lei). 

SRL Global Trans Construct a fost fondată în anul 2004 de Mobigrup Anturaj SRLiar administrator este Nicolae Ciobanu. Ultimul este și fondator la Mobigrup Anturaj.

În același timp Nouconst SRL (fondator și administrator Marin Sârbu, este o companie destul mare și a realizat lucrări de construcție de zeci de milioane lei.

De exemplu Nouconst a fost subcontractor la reabilitarea străzii Alecu Russo din Chișinău, unde Inspecția de Stat în Construcții a depistat în 2013 încălcări grave la calitatea lucrărilor și materialelor utilizate.

Potrivit datelor Agenției Achiziții Publice compania a câștigat în ultimii șase ani circa 96 de contracte de efectuarea de lucrări de reconstrucție și construcție a drumurilor și clădirilor în valoare de circa 130 milioane lei.Oportunitati