Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • În perioada 12-26 decembrie MAIB vinde la licitații peste 426.000 de acțiuni nominative de clasa 1, prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
 • Moldexpo
  Pe 29 martie - 1 aprilie are loc expoziția specializată de turism, agrement şi hoteluri ”Tourism. Leizure. Hotels”.
 • În perioada 25-28 aprilie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Moldconstruct”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Ministerul Finanțelor: Erorile de miliarde depistate de Curtea de Conturi sunt din 2015

1
 • Foto:
Joi, 27.04.2017 05:14   2645
Raportul Curții de Conturi care indică ”abateri și erori” în sumă de 7 miliarde lei, constatate la Ministerul Finanțelor, se referă la date preponderent, din estimarea făcută de minister a valorii facilităților fiscale și vamale pentru anul 2015 cu care Curtea nu este de acord.

"Considerăm că este un lucru firesc ca auditorul să-și formeze o opinie independentă și să-și facă propriile estimări, care nu neapărat trebuie să coincidă cu estimările instituției auditate. Însă astfel de divergențe de opinie nu pot fi catalogate drept o ”abatere sau eroare de administrare a veniturilor bugetare” după cum se indică în raportul respectiv", se arată într-o reacție a Ministerului Finanțelor la informațiile din Raportul de activitate a Curții de Conturi pentru anul 2016.

"Nu au existat abateri și erori care ar fi prejudiciat bugetul!"

"Ministerul Finanțelor insistă că nu au existat abateri și erori care ar fi prejudiciat veniturile bugetului de stat și nici nu au fost, de fapt, identificate de Curtea de Conturi.

Menționăm, că Ministerul Finanțelor și-a expus poziția pe marginea raportului de audit, dar aceasta nu a fost luată în considerație de auditorii Curții de Conturi la realizarea și definitivarea raportului.

Astfel, în opinia Ministerului Finanțelor mărimea sumei facilităților fiscale și vamale raportate este una realistă și reflectă opinia specialiștilor din cadrul ministerului, mai ales că nu există o metodologie aprobată de estimare a valorii facilităților fiscale", susține administrația instituției.

Serviciile financiare nu sunt impozabile cu TVA

O situație similară este și în cazul așa-numitor ”abateri și erori” în sumă de 2,19 miliarde lei pe care le-ar fi admis Inspectoratul Principal Fiscal de Stat.

Astfel Ministerul Finanțelor afirmă că "auditorii interpretează drept facilitate fiscală faptul că serviciile financiare nu se supun impozitării cu TVA", respectiv, fiscului i se aduc învinuiri cum că nu a raportat această ”facilitate”.

"De menționat, că potrivit Codului Fiscal, dar și Directivelor Europene, serviciile financiare nu sunt impozabile cu TVA, deci nu reprezintă o facilitate și nu urma să fie raportată de către Fisc", spune instituția.

Ministerul mai precizează că s-a creat o confuzie vis-a-vis de perioada la care se referă raportul Curții de Conturi și atenționează asupra faptului că documentul se referă la rapoartele de audit care acoperă situațiile din anul 2015.  

Totodată, Ministerul Finanțelor insistă ca auditul financiar să fie efectuat la fiecare instituție în parte și nu doar la Ministerul Finanțelor, care este responsabil de alocarea resurselor, nu și de efectuarea cheltuielilor.  

Aminitim că pe 20 aprilie, Veaceslav Untilă, președintele Curții de Conturi a anunțat că auditorii au identificat în anul 2016 abateri și nereguli uriașe, atât în gestionarea fondurilor publice, inclusiv a patrimoniului public, cât și în raportarea financiară, valoarea acestora însumând circa 20,8 miliarde lei.

În topul instituțiilor erau Ministerul Finanțelor, Primăria Chișinău, Fiscul și UTA Gagauzia.

Citiți și:

Cele 105 de soluții pentru a lăsa bugetul cu o gaură de 57 miliarde de lei


print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Taguri: Infracțiuni economice   Corupția   Gestionarea banilor publici  
Urmariti-ne pe retelele sociale
la nunta

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.