Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte

 • Pe 30 iunie la Chișinău are loc adunarea generală anuală a acționarilor Moldindconbank S.A.
 • Washington, SUA
  Pe 14 octombrie are loc reuniunea Consiliului de Guvernare a Fondului Monetar Internațional, la care participă și o delegație a Republicii Moldova.
 • Washington, SUA
  În perioada 13-15 octombrie 2017 are lor reuniunea anuală a Fondului Monetar Internațional și Grupului Băncii Mondiale.
 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.

Averea lui Platon: De la bănci, la companii de asigurări, terenuri, imobile și conturi de milioane

1 2 3
 • Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani închisoare
  Foto: rise.md fb
 • Acţiunile de la Moldindconbank care vor fi vândute
  Foto:
 • Moldindconbank este a doua ca mărime bancă
  Foto: mold-street.com
Vineri, 21.04.2017 06:20   2230

Veaceslav Platon, condamnat de Judecătoria Chișinău la 18 ani de închisoare în dosarul furtului miliardului, va trebui să achite Băncii de Economii 869,22 milioane lei. De asemenea, va trebui să achite și cheltuielile suportate de către Procuratura Anticorupție, 85.810 lei, și de către CNA, 217.258 lei, pe parcursul desfășurării acțiunilor de urmărire penală.

Dacă sentința pronunțată de instanța de fond pe 20 aprilie 2017 va fi menținută, atunci datoriile lui Platon față de fosta bancă a statului, acum în lichidare stat ar putea fi achitate în urma înstrăinării bunurilor deținute de către acesta.

Magistrații au decis că bunurile lui Platon, asupra cărora a fost aplicat sechestrul, urmează să fie vândute la licitație în contul datoriilor.

Cota de la Moldindconbank acoperă valoarea prejudiciului

Cea mai importantă avere sunt desigur cele 63,89% de acțiuni ale Moldindconbank, adică pachetul majoritar de acțiuni. În verdict e scris însă de câteva ori eronat Moldoindconbank.

Totodată se menționează că sechestru a fost pus pe o cotă de peste 70% din acțiunile Moldinconbank.

Doar vânzarea acestor acțiuni poate acoperi integral valoarea "prejudiciului cauzat" Băncii de Economii (BEM). Or, Moldindconbank este a doua ca mărime bancă și pachetul de control poate costa și mai mult de un miliard de lei.

Este adevărat că situația reală de la Moldindconbank nu a corespuns foarte frecvent cu cea din rapoartele oficiale. În acest sens sunt elocvente rezultatele auditelor din anul 2016, care au depistat că profitul era umflat artificial, cota creditelor neperformante era mai mare etc. Sau ultimele constatări ale Băncii Naționale, care a depistat diverse scheme de "optimizare fiscală" puse în aplicare de administrația acestei bănci.

În verdict nu este menționată însă și cota de peste 41% de la Moldova-Agroindbank, care la fel ar fi aparținut afaceristului Veaceslav Platon.

Companii de asigurări și zeci de terenuri și imobile

Printre alte active, se numără 83,12% din acțiunile Asito, 87,27% din acțiunile Alliance Insurance Group, dar și circa 3,67 milioane de lei de pe conturile de la Agroindbank ale companiei Moldasig.

Alte 170.000 de euro ar urma să fie încasate din mijloacele companiei Inamstro. La fel urmează a fi vândute câteva firme, inclusiv companii de brokeri, precum Asito Broker SA, Borking-VM etc.

Între activele menționate în sentință se numără două apartamente din capitală și mijloace bănești ale companiilor Factoring International SRL, BN-Proalim SRL, Kotvinvest SRL, Stock-Trading SRL, Total International SRL.

Totodată, urmează să fie înstrăinate 45 terenuri și construcții aferente pe care le deține Platon în diferite o

Acest articol este doar pentru abonați.

print Imprima in format A4
Teme: Bursa și tranzacții   Infracțiuni economice   Sistemul bancar și asigurările   Corupția  
pentru a vedea articolul intreg gratis pentru a vedea toate articolele
Urmariti-ne pe retelele sociale
la nunta

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.