Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte

 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • În perioada 12-26 decembrie MAIB vinde la licitații peste 426.000 de acțiuni nominative de clasa 1, prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
 • Moldexpo
  Pe 29 martie - 1 aprilie are loc expoziția specializată de turism, agrement şi hoteluri ”Tourism. Leizure. Hotels”.
 • În perioada 25-28 aprilie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Moldconstruct”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Averea lui Platon: De la bănci, la companii de asigurări, terenuri, imobile și conturi de milioane

1 2 3
 • Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani închisoare
  Foto: rise.md fb
 • Acţiunile de la Moldindconbank care vor fi vândute
  Foto:
 • Moldindconbank este a doua ca mărime bancă
  Foto: mold-street.com
Vineri, 21.04.2017 06:20   2375

Veaceslav Platon, condamnat de Judecătoria Chișinău la 18 ani de închisoare în dosarul furtului miliardului, va trebui să achite Băncii de Economii 869,22 milioane lei. De asemenea, va trebui să achite și cheltuielile suportate de către Procuratura Anticorupție, 85.810 lei, și de către CNA, 217.258 lei, pe parcursul desfășurării acțiunilor de urmărire penală.

Dacă sentința pronunțată de instanța de fond pe 20 aprilie 2017 va fi menținută, atunci datoriile lui Platon față de fosta bancă a statului, acum în lichidare stat ar putea fi achitate în urma înstrăinării bunurilor deținute de către acesta.

Magistrații au decis că bunurile lui Platon, asupra cărora a fost aplicat sechestrul, urmează să fie vândute la licitație în contul datoriilor.

Cota de la Moldindconbank acoperă valoarea prejudiciului

Cea mai importantă avere sunt desigur cele 63,89% de acțiuni ale Moldindconbank, adică pachetul majoritar de acțiuni. În verdict e scris însă de câteva ori eronat Moldoindconbank.

Totodată se menționează că sechestru a fost pus pe o cotă de peste 70% din acțiunile Moldinconbank.

Doar vânzarea acestor acțiuni poate acoperi integral valoarea "prejudiciului cauzat" Băncii de Economii (BEM). Or, Moldindconbank este a doua ca mărime bancă și pachetul de control poate costa și mai mult de un miliard de lei.

Este adevărat că situația reală de la Moldindconbank nu a corespuns foarte frecvent cu cea din rapoartele oficiale. În acest sens sunt elocvente rezultatele auditelor din anul 2016, care au depistat că profitul era umflat artificial, cota creditelor neperformante era mai mare etc. Sau ultimele constatări ale Băncii Naționale, care a depistat diverse scheme de "optimizare fiscală" puse în aplicare de administrația acestei bănci.

În verdict nu este menționată însă și cota de peste 41% de la Moldova-Agroindbank, care la fel ar fi aparținut afaceristului Veaceslav Platon.

Companii de asigurări și zeci de terenuri și imobile

Printre alte active, se numără 83,12% din acțiunile Asito, 87,27% din acțiunile Alliance Insurance Group, dar și circa 3,67 milioane de lei de pe conturile de la Agroindbank ale companiei Moldasig.

Alte 170.000 de euro ar urma să fie încasate din mijloacele companiei Inamstro. La fel urmează a fi vândute câteva firme, inclusiv companii de brokeri, precum Asito Broker SA, Borking-VM etc.

Între activele menționate în sentință se numără două apartamente din capitală și mijloace bănești ale companiilor Factoring International SRL, BN-Proalim SRL, Kotvinvest SRL, Stock-Trading SRL, Total International SRL.

Totodată, urmează să fie înstrăinate 45 terenuri și construcții aferente pe care le deține Platon în diferite orașe din Republica Moldova

Curios este că procurorul Andrei Băieșu, care s-a arătat mulțumit de sentința instanței, a declarat presei că "bunurile sechestrate care urmează a fi întrăinate în vederea recuperării prejudiciului cauzat prin infracțiune ...


Acest articol este doar pentru abonați.

print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Bursa și tranzacții   Infracțiuni economice   Sistemul bancar și asigurările   Corupția  
pentru a vedea articolul intreg gratis pentru a vedea toate articolele
Urmariti-ne pe retelele sociale
la nunta

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.