Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • În perioada 12-26 decembrie MAIB vinde la licitații peste 426.000 de acțiuni nominative de clasa 1, prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
 • Moldexpo
  Pe 29 martie - 1 aprilie are loc expoziția specializată de turism, agrement şi hoteluri ”Tourism. Leizure. Hotels”.
 • În perioada 25-28 aprilie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Moldconstruct”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Autoritățile caută 300 de milioane lei pentru a reforma Poșta

1 2
 • Tarifele pentru serviciile Poştei Moldovei au crescut foarte mult în acest an
  Foto: mold-street.com
 • Rezultate ale activităţii Poşta Moldovei
  Foto: mtic.gov.md
Vineri, 21.04.2017 05:18   626
Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (MTIC) planifică liberalizarea și reglementarea pieței serviciilor poștale, asigurarea accesibilității serviciilor în fiecare localitate din țară și promovarea serviciilor și produselor inovaționale.

Aceste măsuri sunt prevăzute în proiectul Strategiei de dezvoltare a comunicațiilor poștale pe anii 2017–2020, scopul anunțat al căreia este sporirea accesibilității și a competitivității serviciilor poștale prin implementarea produselor noi bazate pe TIC.

Poșta va avea o rețea tridimensională

"Strategia prevede trei obiective specifice, realizarea cărora va permite evoluția serviciilor poștale în decursul următorilor patru ani. Acestea se referă la: liberalizarea și reglementarea pieței serviciilor poștale, asigurarea accesibilității serviciilor în fiecare localitate din țară prin dezvoltarea Serviciului poștal universal; promovarea serviciilor și produselor inovaționale (dezvoltarea rețelei tridimensionale)", susține MTIC.

Potrivit administrației, elaborarea acestei Strategii este condiționată de transpunerea în actele naționale a prevederilor Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană, Strategiei naționale de dezvoltare „Moldova 2020”, precum și promovării Strategiei poștale de la Istanbul „Foia de parcurs pentru dezvoltarea serviciului poștal”.

Costuri de 300 de milioane lei

Ministerul susține că implementarea acestui proiect nu va necesita cheltuieli din bugetul de stat și nu va afecta negativ activitatea de întreprinzător.

"Acțiunile ce țin de dezvoltarea infrastructurii poștale va implica costuri de implementare estimate la circa 300 de milioane de lei. Finanțarea în cauză se preconizează să fie efectuată din sursele proprii ale furnizorilor de servicii poștale, din asistența tehnică și investițională a structurilor internaționale de profil, precum și din alte surse care nu contravin legislației în vigoare", se arată în nota de argumentare.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații și Tehnologia Informației, în prezent, în Republica Moldova sunt autorizați 34 de furnizori de servicii poștale.

Estimările MTIC arată că serviciile poștale au avut în 2016, o cotă de circa 0,3% din PIB sau peste 403 milioane lei. Cel mai mare operator de pe această piață este întreprinderea de stat Poșta Moldovei, care are o cotă de circa 99%, respectiv va avea loc de fapt o reformare a întreprinderii de stat 

Anul trecut Poșta Moldovei a avut venituri de 396,7 milioane lei, în creștere cu 2,2% față de 2015. Profitul întreprinderii a urcat mai bine de două ori: de la 4,6 milioane lei în 2015 la 10,5 milioane în 2016.

Circa 40% din veniturile Poștei sunt asigurate de serviciile de distribuție a scrisorilor, peste 20% - din achitarea plăților sociale, iar 15,6% din încasarea plăților și eliberarea mijloacelor bănești.

Întreprinderea gestionează o rețeaua poștală publică din 1.265 oficii și agenții poștale, dintre care 1.014 sunt în zonele rurale și 34 de Centre de poștă raionale. Poșta Moldovei este și unul dintre cei mai mari angajatori din economia țării având un personal de 5.328 de persoane.

Poșta Moldovei, lider și la scumpiri!

Astfel de la 1 ianuarie s-a majorat de circa cinci-opt ori costul unor servicii poștale, prestate de întreprinderea Poșta Moldovei. De exemplu tarifele pentru închirierea unei cutii poștale au crescut de la 10-15 lei la 100 de lei pe lună, iar dacă achiți imediat pentru un an, tariful a crescut de la 100 la 500 de lei.

Motivul invocat sunt costurile mari și nevoia de a moderniza oficiile poștale. Astfel anul trecut Poșta Moldovei a realizat reconstrucția mai multor oficii poștale, dar unele lucrări au fost efectuate prost și de câteva ori. Astfel la oficiile poștale au fost instalate inițial cutii poștale noi, în care însă nu încăpeau nici măcar revistele. Peste câteva luni cutiile au fost schimbate cu altele noi, care sunt ceva mai încăpătoare.


print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Taguri: Prețuri și inflația   Legislația și reglementările   Tehnologii informaționale   Comunicațiile  
Urmariti-ne pe retelele sociale
la nunta

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.