Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • În perioada 12-26 decembrie MAIB vinde la licitații peste 426.000 de acțiuni nominative de clasa 1, prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
 • Moldexpo
  Pe 29 martie - 1 aprilie are loc expoziția specializată de turism, agrement şi hoteluri ”Tourism. Leizure. Hotels”.
 • În perioada 25-28 aprilie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Moldconstruct”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Afaceristul Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani de închisoare

1
 • Foto: europalibera.org
Joi, 20.04.2017 13:58   1317
Omul de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare de magistrații de la Judecătoria Chișinău (secția Buiucani). La auzul verdictului acesta a declarat că sentința nu este doar pentru el, ci pentru întreaga țară.

Procurorii au cerut 23 de ani de închisoare pentru Veaceslav Platon. Afaceristul urmează să-și ispășească pedeapsă în Penitenciarul nr.13 din capitală.

Avocații au dreptul să atace decizia la Curtea de Apel timp de 15 zile. Omul de afaceri a catalogat decizia magistraților ca un „Circ marca Plahotniuc”.

 Acuzat de dispariția a 800 milioane lei

Veaceslav Platon a fost acuzat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, fapt ce a condus la prejudicierea Băncii de Economii cu aproximativ 800 milioane de lei.

Procurorii au ajuns la concluzia că banii, obținuți prin înșelăciune sub formă de credite, au fost transferați pe conturile mai multor companii off-shore, pentru a le deghiza proveniența ilegală, iar ulterior, o parte din ei a fost utilizată pentru stingerea unor credite obținute anterior de către învinuit în băncile din Republica Moldova.

"În fapt, învinuitul a beneficiat de credite în valoare de peste 800 milioane lei de la BEM, utilizând persoane interpuse care, pentru obținerea banilor, au gajat acțiuni la Moldindconbank, compania ASITO, bunuri imobile ce aprțineau Moldindconbank, precum și bunuri din Federația Rusă.

Banii au ajuns însă pe conturile a zeci de firme off-shore, dar și a unor companii și instituții financiare din Rusia, Letonia și Ucraina. Toate acestea pentru a le conferi o proveniență legală", susțineau procurorii.

Anterior Procuratura a aplicat sechestru pe bunuri, părți sociale ale companiilor rezidente, ce aparțin învinuitului, și conturi bancare în valoare de aproximativ 700 milioane lei. 

Platon a respins acuzațiile și a declarat că dosarul a fost fabricat la comanda oligarhului Vlad Plahotniuc.

Pe 25 iulie, procurorii moldoveni au anunțat oficial că businessmanul este suspectat de implicare în delapidare și spălare de bani prin intermediul sistemului bancar din Republica Moldova.

În aceeași zi procurorii și serviciile secrete ucrainene l-au reținut la Kiev pe Platon. La finele lunii august, Platon a fost extrădat autorităților din Moldova.

Pe parcursul activității sale omul de afaceri Veaceslav Platon a fost arestat de câteva ori de autoritățile de la Chișinău și a figurat în mai multe cauze penale, inclusiv pentru fraude, falsificare de documente, cumpărare de politicieni, port ilegal de armă și asasinate. De fiecare dată a scăpat fără a fi condamnat.


print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Taguri: Infracțiuni economice   Corupția  
Urmariti-ne pe retelele sociale
la nunta

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.