O nouă năpastă pentru economia Moldovei

shadow
Joi, 20.04.2017 06:44   8531
Un val de frig, însoțit de căderi masive de lapoviță și zăpadă a cuprins practic tot teritoriul Republicii Moldova. Meteorologii avertizează că căderile abundente de precipitații se vor menține până vineri, 21 aprilie.

În această noapte și dimineață a nins masiv în Capitală și în cea mai mare parte a țării. Astfel se confirmă prognozele meteorologilor care au emis cod galben de precipitații puternice sub formă de ploi și lapoviță (15-30 litri pe un metru pătrat, izolat 35-45 litri pe un metru pătrat) pentru zilele de 20 și 21 aprilie.. 

Aceasta va fi însoțit de vânt nord-estic cu intensificări de până la 17-22 metri pe secundă. În plus Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis avertizare de cod galben pentru perioada 18-24 aprilie, în care se prevăd înghețuri la suprafața solului cu intensitatea de -1..-4°С, izolat în aer 0..-3°С. Pe 22 aprilie înghețuri în aer cu intensitatea de -1..-4°С.

Fenomene ce nu sunt o raritate

Evoluții asemănătoare a vremii nu sunt o raritate pentru Republica Moldova, la noi atestându-se astfel de fenomene, doar că acesta a cuprins practic toată țară.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, înghețurile în aer primăvara se mențin în medie pe teritoriul Moldovei până pe 6-21 aprilie, la suprafața solului până pe 22-30 aprilie. Însă, în unii ani înghețurile se semnalează și în luna mai.

Cea mai tardivă dată a înghețurilor în aer în raioanele de nord și centrale ale republicii s-a semnalat pe 21 – 24 mai (în 1980), iar în anul 1962 pe 30 martie, în sudul republicii la 1-10 mai (anul 1990).

Advertisement

La suprafața solului înghețurile sunt posibile până pe 22-28 mai (anul 1977). Înghețurile în decada a treia a lunii mai se pot observa în medie o dată în 30 de ani.

Înghețurile provoacă daune considerabile recoltei culturilor pomicole în perioada înfloririi. Probabilitatea vătămării de către înghețuri a florilor și fructelor la cais constituie în medie 15-40%, la celelalte culturi pomicole – până la 15%. 

Un pericol deosebit pentru vița de vie prezintă înghețurile tardive de primăvară după desfacerea mugurilor. Probabilitatea acestor înghețuri pe teritoriul republicii constituie 10 – 30% ani.

Înghețurile tardive de primăvară sunt periculoase îndeosebi pentru culturile iubitoare de căldură și cele legumicole în fazele timpurii de dezvoltare a lor. Probabilitatea vătămării de către înghețuri a plantelor răsărite de porumb în dependență de termenii de semănat constituie 5-10%. Probabilitatea vătămării plantelor de floarea soarelui și sfeclei de zahăr în timpul răsăririi lor nu este mare și este posibilă doar în raioanele de nord ale republicii.

Plantele abia răsărite a culturilor cerealiere de primăvară sunt foarte rezistente la îngheț și suportă scăderea temperaturii până la 7 - 9°C frig.

Culturile legumicole – ca tomatele, ardeii, vinetele și altele sunt cele mai pretențioase față de căldură. Înghețurile cu intensitatea de 0 – 1°C frig duc la pieirea lor. Tutunul este foarte vulnerabil la îngheț primăvara după răsădirea lui în sol. Înghețurile cu intensitatea 0 - 1°C frig pot provoca pieirea totală a plantelor.
În tabelele 1 și 2 sunt prezentate valorile temperaturilor(°C) înregistrate la nivelul de aflare a plantelor, care produc vătămarea lor.


În ultimii ani mari pagube pentru sectorul agricol au fost pricinuite de înghețurile din: 15 aprilie, 18 mai și 18 octombrie 2001, 5-9 aprilie și 15-17 aprilie 2003, precum și cele din 15-17 aprilie și 11 septembrie 2004.

În 2016, pagube de 207 de milioane lei

Ce pagube ar putea produce sau a produs se va putea estima după. Dar frigul ar putea distruge viitoarea recoltă de fructe ți legume.

De exemplu înghețurile tardive din primăvara anului 2016 au afectat o bună parte din recolta pomicultorilor din raioanele de nord.

Proporțiile pagubelor au fost impresionante: 6.500 de hectare de livezi au fost afectate în raioanele Briceni, Edineț, Dondușeni, Drochia, Glodeni, Ocnița, Rîșcani și Soroca, fiind compromisă o recoltă de 62.000 de tone. Valoarea pagubelor a fost estimată la peste 207 milioane lei, iar unii producători au pierdut până la 70-90% din recoltă. 

Citiți și:

Unde este suportul Guvernului pentru înghețurile târzii din primăvara anului 2016?



Oportunitati