Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Bălți, Universitatea Russo
  ADR Nord și Asociația Oamenilor de Afaceri organizează, în premieră, „Școala de afaceri AOAM”, în perioada 27-28 aprilie.
 • Compania de asigurări Grawe Carat Asigurări S.A. ține adunarea generală anuală a acționarilor pe data de 28 aprilie.
 • În perioada 27-29 aprilie la Ploiești, România, are loc expoziția ”Republica Moldova Prezintă”.
 • Zorile S.A. ține adunarea generală anuală a acționarilor pe data de 5 mai.
 • Pe 5 mai este convocată adunarea generală anuală a acționarilor Orhei-Vit S.A.
 • Franzeluța S.A. organizează adunarea generală ordinară a acționarilor pe data de 5 mai, la Chișinău.
 • Curtea de Apel Chișinău
  Pe 10 mai este preconizată o ședință pe cauza Evrobalt SRL vs Banca Națională a Moldovei.
 • Tirex Petrol S.A. convoacă adunarea generală ordinară a acționarilor pe 11 mai.
 • Glass Container Company S.A. convoacă adunarea generală anuală a acționarilor pe 12 mai.
 • Pe 12 mai este convocată adunarea anuală a acționarilor Moldovahidromaș S.A.
 • Chișinău
  Adunarea generală anuală a acționarilor Carmez S.A. are loc pe data de 17 mai.
 • Acționarii Mina din Cupcini S.A. organizează adunarea generală anuală pe 17 mai.
 • Pe 18 mai are loc adunarea generală anuală a acționarilor Tutun-CTC.
 • Pe 19 mai are loc adunarea generală anuală a acționarilor magazinului Gemeni S.A.
 • Ungheni-Vin S.A. convoacă adunarea generală a acționarilor pe 19 mai.
 • Alfa-Nistru S.A. convoacă acționarii la adunarea generală ordinară, pe 19 mai.
 • Fabrica de Mobilă ”Stejaur” organizează adunarea generală anuală a acționarilor pe 19 mai curent.
 • Chișinău
  Are loc adunarea generală anuală a acționarilor Fabricii de Conserve din Florești, pe 22 mai.
 • Taraclia
  Combinatul de Vinuri din Taraclia S.A. ține adunarea generală a acționarilor pe 24 mai curent.
 • Pielart Resurse S.A. ține adunarea generală ordinară pe 25 mai.
 • Fabrica de dulciuri Bucuria S.A. convoacă adunarea generală anuală pe 26 mai.
 • Tomai-Vinex S.A. convoacă adunarea generală a acționarilor pe 26 mai.
 • Acționarii Hodropompa S.A. se întrunesc în ședința anuală pe 27 mai.
 • Curtea de Apel Chișinău
  Pe 31 mai Camera Înregistrării de Stat contestă decizii ale Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal.
 • Pe 6-7 iunie la Madrid are loc conferința MoneyConf, care întrunește cele mai strălucite minți în domeniul tehnologiilor financiare și inovațiilor legate de bani și plăți.
 • Agroindbank a propus pentru vânzare, până la 26 iunie, două pachete cu peste 420 000 de acțiuni clasa I, prin Bursa de Valori a Moldovei.
 • Washington, SUA
  Pe 14 octombrie are loc reuniunea Consiliului de Guvernare a Fondului Monetar Internațional, la care participă și o delegație a Republicii Moldova.
 • Washington, SUA
  În perioada 13-15 octombrie 2017 are lor reuniunea anuală a Fondului Monetar Internațional și Grupului Băncii Mondiale.
 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.

Scandal. Firma ce a câştigat licitaţia de producere a paşapoartelor, implicată în scheme dubioase

1 2
 • Până în acest an carnetele de paşapoarte erau confecţionate de compania Gemalto
  Foto: registru.md
 • Albert Karaziwan, proprietarul Semlex și Garsų Pasaulis, demonstrează noile pașapoarte președintelui congolez Joseph Kabila
  Foto: reuters.com
Miercuri, 19.04.2017 06:55   11786
Compania UAB Garsų Pasaulis din Lituania, ce urmează să producă şi să livreze în următorii trei ani în Moldova peste 1,5 milioane de carnete de paşapoarte se află în prezent împreună cu proprietarii săi în centrul unui scandal internaţional.

O investigaţie Reuters relevă că grupul Semlex, acţionarul majoritar la Garsų Pasaulis, dar şi compania lituaniană sunt direct implicate într-o schemă prin care paşapoartele pentru cetăţenii din Republica Democrată Congo au ajuns a fi printre cele mai scumpe din lume, circa 185 de dolari bucata, dublu faţă de cele britanice.

Cum creşte preţul paşapoartelor

Documentele analizate de Reuters a arătat că, din costul de 185 de dolari pentru fiecare pașaport, doar 65 de dolari merge la guvernul congolez. 12 dolari merg la o firmă cu sediul în capitala Kinshasa, care supervizează proiectul, în timp ce 48 de dolari merg la grupul Semlex, furnizorul belgian de pașapoarte.

Restul de 60 de dolari ajung la LRPS, o companie offshore cu sediul în Emiratele Arabe Unite, care este deținută de Makie Makolo Wangoi. Ultimul ar fi o soră a președintelui congolez Joseph Kabila şi este înregistrată ca acționar cu alți membri ai familiei Kabila în mai multe companii. În două dintre aceste firme, ea folosește numele Makolo wa Ngoy Kabila. 

Astfel costul unui paşaport congolez ajunge a fi cât 42% din venitul anual al unui cetăţean al acest ţări.

Cum crește prețul pașapoartelor din Congo: Reuters.com

Nici Semlex, nici compania offshore LRPS, nici președinția congoleză nu au răspuns la ancheta Reuters. 

Documentele analizate de Reuters - inclusiv cele privind acordurile între Semlex și guvernul din Congo, precum și acorduri între indivizi și companii implicate în schemă arată modul în care a fost aranjat semnarea unui astfel de contract.

Una dintre figurile-cheie în acest caz este CEO al Semlex Albert Karaziwan, care a fondat compania în 1992 controlată de familia sa aproape în întregime. Albert Karaziwan este un armean-belgian, născut în Aleppo, Siria. Are un castel în Belgia și interese în domeniul imobiliar și hoteluri. Acesta oferă servicii în domeniul IT și securitate pentru guverne, în special în Africa.

În perioada octombrie 2014-iunie 2015, Karaziwan a avut mai multe discuţii cu autoritățile congoleze, inclusiv prin scrisori adresate direct preşedintelui Kabila, potrivit documentelor examinate de Reuters.

La 16 octombrie 2014, Karaziwan a trimis o primă expertiză  care ar putea costa un pașaport biometric: între 21.50 euro și 43 de euro, adăugând că firma sa ar putea să le producă în propria fabrică din Lituania.

Cinci zile mai târziu, Karaziwan a trimis o altă scrisoare către Kabila. De data aceasta, el a invitat în Dubai două rude ale preşedintelui din această ţară africană pentru a discuta condiţiile contractului.

Compania din Lituania, parte a unei scheme frauduloase

Contractul semnat 11 iunie 2015 prevede că 65 de dolari din cei 185 dolari care costă un pașaport vor fi transferaţi statului congolez. Restul de 120 dolari vor fi ajunge la consorțiu - care include Semlex Europa, cu sediul la Bruxelles, Semlex Global, cu sediul în Emiratele Arabe Unite, tipografia Semlex în Lituania și LRPS înregistrată în Emiratele Arabe Unite.

În timpul negocierilor, LRPS a fost reprezentat de Karaziwan, șeful Semlex, conform contractului dintre Semlex și guvernul congolez.

De notat că Semlex deţine 60%, iar Karaziwan - 40% din capitalul Garsų Pasaulis din Lituania.

Vytautas Mieliauskas, directorul Garsų Pasaulis din Lituania a confirmat faptul că societatea pe care o conduce este implicată în acest proiect, dar a susţine că rezultatele lui sunt dezamăgitoare.

„Contractul din Republica Democrată Congo este cel mai mare acord de producere a paşapoartelor la care participăm. Acesta a fost semnat în 2015, dar valoarea lui nu o putem preciza (...) Am avut planuri mari, am investit mult, pentru că pașaportul este cel mai modern si sofisticat. Conform estimărilor preliminare, urma să producem 2-2,5 milioane de carnete de paşapoarte pe an, dar în realitate proiectul nu prea a mers şi am produs într-un an şi jumătate doar câteva sute de mii de pașapoarte, a declarat Vytautas Mieliauskas, citat de Postul naţional de televiziune din Lituania.

În acelaşi timp managerul lituanian se laudă cu faptul că investițiile în proiectul congolez nu au fost în zadar, iar compania a obţinut un contract în Afganistan, iar în viitorul apropiat este planificat să semneze un contract în Moldova.

Moldova va plăti 110 milioane lei pentru un contract dubios?

Ultimul ridică mari semne de întrebare. iar detalii din acesta s-au scurs în presă cu concursul întreprinderii de stat Registru. Astfel portalul deschide.md. a anunţat că întreprinderea de Stat Registru a semnat deja un nou contract de achiziție a carnetelor de paşapoarte cu UAB Garsų Pasaulis din Lituania.

"Analizându-se ulterior prețul propus de fiecare companie, raportat la alte condiții pe care le întrunesc participanții la licitație, s-a ajuns la concluzia că, din punct de vedere al respectării parametrilor tehnici UAB Garsu Pasaulis respectă cerințele integral”, a declarat Sergiu Răilean, directorul ÎS Registru, citat de deschide.md.

Totodată acesta a susţinut preţul paşapoartelor va fi mai mic decât cel din contractul din 2012.

În acelaşi timp întreprinderea Registru şi nici proprietarul acesteia Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor nu au difuzat nici-un comunicat la acest subiect.

Veaceslav Negruţa, fost ministru al Finanţelor a cerut să fie făcute publice contractele negociate şi semnate de către întreprinderea Registru în anii 2012 şi 2017, "pentru a stabili clar şi în baza detaliilor contractuale caracterul avantajos sau dezavantajos al acestor două contractate negociate şi semnate de către conducerea ÎS CRIS Registru, precum şi comparabilitatea acestor două contracte aflate în competenţa şi gestiunea exclusivă a Î.S. CRIS Registru".

De notat că dacă se va depista că noile paşapoarte nu corespund cerinţelor UE, atunci moldovenii ar putea pierde dreptul la circulaţia fără vize în Uniunea Europeană.

Citiți și:

Licitaţia de 110 milioane lei pentru noile paşapoarte


print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Taguri: Prețuri și inflația   Corupția   Achiziții publice și licitații   Gestionarea banilor publici  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.