Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Pe 23 aprilie are loc adunarea anuală a acționarilor Comerțbank.
 • Pentru 23 aprilie este convocată adunarea anuală a acționarilor Moldova-Astrovaz SA.
 • Chișinău
  Pe 24 aprilie are loc adunarea generală anuală a acționarilor FinComBank S.A.
 • Întreprinderea Ionel S.A. convoacă adunarea generală anuală a acționarilor pe 24 aprilie.
 • Viorica Cosmetic SA
  Taxi Service SA convoacă adunarea anuală a acționarilor pe 25 aprilie.
 • Chișinău
  Procredit Bank ține adunarea anuală a acționarilor pe 25 aprilie.
 • Tirex Petrol S.A. convoacă adunarea generală ordinară a acționarilor pe 26 aprilie.
 • Bălți
  Agroprod S.A. convoacă adunarea generală a acționarilor pe 26 aprilie.
 • Pe 26 aprilie se desfășoară adunarea generală ordinară a acționarilor companiei Agromașina S.A.
 • Energbank S.A. organizează adunarea generală anuală a acționarilor pe data de 25 aprilie.
 • DAAC Hermes S.A. desfășoară adunarea generală ordinară a acționarilor pe 27 aprilie.
 • Pe 27 aprilie are loc adunarea anuală a acționarilor Avicola Nord.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • 2 mai este ultima zi pentru înscrierea la concursul de granturi din partea Guvernului Germaniei pentru proiecte de eficiență energetică, prin FISM.
 • Adunarea anuală a acționarilor Cioc-Maidan Vin SA are lor pe 2 mai.
 • Fabrica Zorile organizează adunarea anuală a acționarilor pe 4 mai.
 • La 4 mai expiră termenul pentru depunerea ofertelor privind selectarea unei companii de audit la Franzeluța SA.
 • Întreprinderea de stat Farmaco desfășoară adunarea generală anuală pe 5 mai.
 • Grawe Carat Asigurări SA convoacă adunarea anuală a acționarilor pe 8 mai.
 • Compania de construcții și comerț Monolit SA convoacă acționarii la adunarea anuală pe 10 mai.
 • ASEM
  Pe 11 mai la Chișinău are loc Summitul Mondial al Tehnologiilor Blockchain și Criptovalutelor.
 • Moldelina SA convoacă adunarea anuală a acționarilor pe 11 mai.
 • Pe 11 mai are loc adunarea anuală a acționarilor Imperial Vin SA.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Vinăria Bardar SA convoacă adunarea anuală a acționarilor pe 15 mai.
 • Summit Events
  Pe 18 mai Mobiasbanca Group Societe Generale S.A. convoacă adunarea generală anuală a acționarilor.
 • Compania Mezon organizează adunarea anuală a acționarilor pe 18 mai.
 • CET Nord SA convoacă adunarea anuală a acționarilor pe 18 mai.
 • Corporația de Finanțare Rurală convoacă adunarea extraordinară a acționarilor pe 18 mai.

Scandal. Firma ce a câștigat licitația de producere a pașapoartelor, implicată în scheme dubioase

1 2
 • Până în acest an carnetele de paşapoarte erau confecţionate de compania Gemalto
  Foto: registru.md
 • Albert Karaziwan, proprietarul Semlex și Garsų Pasaulis, demonstrează noile pașapoarte președintelui congolez Joseph Kabila
  Foto: reuters.com
Miercuri, 19.04.2017 06:55   13856
Compania UAB Garsų Pasaulis din Lituania, ce urmează să producă și să livreze în următorii trei ani în Moldova peste 1,5 milioane de carnete de pașapoarte se află în prezent împreună cu proprietarii săi în centrul unui scandal internațional.

O investigație Reuters relevă că grupul Semlex, acționarul majoritar la Garsų Pasaulis, dar și compania lituaniană sunt direct implicate într-o schemă prin care pașapoartele pentru cetățenii din Republica Democrată Congo au ajuns a fi printre cele mai scumpe din lume, circa 185 de dolari bucata, dublu față de cele britanice.

Cum crește prețul pașapoartelor

Documentele analizate de Reuters a arătat că, din costul de 185 de dolari pentru fiecare pașaport, doar 65 de dolari merge la guvernul congolez. 12 dolari merg la o firmă cu sediul în capitala Kinshasa, care supervizează proiectul, în timp ce 48 de dolari merg la grupul Semlex, furnizorul belgian de pașapoarte.

Restul de 60 de dolari ajung la LRPS, o companie offshore cu sediul în Emiratele Arabe Unite, care este deținută de Makie Makolo Wangoi. Ultimul ar fi o soră a președintelui congolez Joseph Kabila și este înregistrată ca acționar cu alți membri ai familiei Kabila în mai multe companii. În două dintre aceste firme, ea folosește numele Makolo wa Ngoy Kabila. 

Astfel costul unui pașaport congolez ajunge a fi cât 42% din venitul anual al unui cetățean al acest țări.

Cum crește prețul pașapoartelor din Congo: Reuters.com

Nici Semlex, nici compania offshore LRPS, nici președinția congoleză nu au răspuns la ancheta Reuters. 

Documentele analizate de Reuters - inclusiv cele privind acordurile între Semlex și guvernul din Congo, precum și acorduri între indivizi și companii implicate în schemă arată modul în care a fost aranjat semnarea unui astfel de contract.

Una dintre figurile-cheie în acest caz este CEO al Semlex Albert Karaziwan, care a fondat compania în 1992 controlată de familia sa aproape în întregime. Albert Karaziwan este un armean-belgian, născut în Aleppo, Siria. Are un castel în Belgia și interese în domeniul imobiliar și hoteluri. Acesta oferă servicii în domeniul IT și securitate pentru guverne, în special în Africa.

În perioada octombrie 2014-iunie 2015, Karaziwan a avut mai multe discuții cu autoritățile congoleze, inclusiv prin scrisori adresate direct președintelui Kabila, potrivit documentelor examinate de Reuters.

La 16 octombrie 2014, Karaziwan a trimis o primă expertiză  care ar putea costa un pașaport biometric: între 21.50 euro și 43 de euro, adăugând că firma sa ar putea să le producă în propria fabrică din Lituania.

Cinci zile mai târziu, Karaziwan a trimis o altă scrisoare către Kabila. De data aceasta, el a invitat în Dubai două rude ale președintelui din această țară africană pentru a discuta condițiile contractului.

Compania din Lituania, parte a unei scheme frauduloase

Contractul semnat 11 iunie 2015 prevede că 65 de dolari din cei 185 dolari care costă un pașaport vor fi transferați statului congolez. Restul de 120 dolari vor fi ajunge la consorțiu - care include Semlex Europa, cu sediul la Bruxelles, Semlex Global, cu sediul în Emiratele Arabe Unite, tipografia Semlex în Lituania și LRPS înregistrată în Emiratele Arabe Unite.

În timpul negocierilor, LRPS a fost reprezentat de Karaziwan, șeful Semlex, conform contractului dintre Semlex și guvernul congolez.

De notat că Semlex deține 60%, iar Karaziwan - 40% din capitalul Garsų Pasaulis din Lituania.

Vytautas Mieliauskas, directorul Garsų Pasaulis din Lituania a confirmat faptul că societatea pe care o conduce este implicată în acest proiect, dar a susține că rezultatele lui sunt dezamăgitoare.

„Contractul din Republica Democrată Congo este cel mai mare acord de producere a pașapoartelor la care participăm. Acesta a fost semnat în 2015, dar valoarea lui nu o putem preciza (...) Am avut planuri mari, am investit mult, pentru că pașaportul este cel mai modern si sofisticat. Conform estimărilor preliminare, urma să producem 2-2,5 milioane de carnete de pașapoarte pe an, dar în realitate proiectul nu prea a mers și am produs într-un an și jumătate doar câteva sute de mii de pașapoarte, a declarat Vytautas Mieliauskas, citat de Postul național de televiziune din Lituania.

În același timp managerul lituanian se laudă cu faptul că investițiile în proiectul congolez nu au fost în zadar, iar compania a obținut un contract în Afganistan, iar în viitorul apropiat este planificat să semneze un contract în Moldova.

Moldova va plăti 110 milioane lei pentru un contract dubios?

Ultimul ridică mari semne de întrebare. iar detalii din acesta s-au scurs în presă cu concursul întreprinderii de stat Registru. Astfel portalul deschide.md. a anunțat că întreprinderea de Stat Registru a semnat deja un nou contract de achiziție a carnetelor de pașapoarte cu UAB Garsų Pasaulis din Lituania.

"Analizându-se ulterior prețul propus de fiecare companie, raportat la alte condiții pe care le întrunesc participanții la licitație, s-a ajuns la concluzia că, din punct de vedere al respectării parametrilor tehnici UAB Garsu Pasaulis respectă cerințele integral”, a declarat Sergiu Răilean, directorul ÎS Registru, citat de deschide.md.

Totodată acesta a susținut prețul pașapoartelor va fi mai mic decât cel din contractul din 2012.

În același timp întreprinderea Registru și nici proprietarul acesteia Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor nu au difuzat nici-un comunicat la acest subiect.

Veaceslav Negruța, fost ministru al Finanțelor a cerut să fie făcute publice contractele negociate și semnate de către întreprinderea Registru în anii 2012 și 2017, "pentru a stabili clar și în baza detaliilor contractuale caracterul avantajos sau dezavantajos al acestor două contractate negociate și semnate de către conducerea ÎS CRIS Registru, precum și comparabilitatea acestor două contracte aflate în competența și gestiunea exclusivă a Î.S. CRIS Registru".

De notat că dacă se va depista că noile pașapoarte nu corespund cerințelor UE, atunci moldovenii ar putea pierde dreptul la circulația fără vize în Uniunea Europeană.

Citiți și:

Licitația de 110 milioane lei pentru noile pașapoarteprint Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Prețuri și inflația   Corupția   Achiziții publice și licitații   Gestionarea banilor publici  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close