Scandal. Firma ce a câștigat licitația de producere a pașapoartelor, implicată în scheme dubioase

shadow
Miercuri, 19.04.2017 06:55   15443
Compania UAB Garsų Pasaulis din Lituania, ce urmează să producă și să livreze în următorii trei ani în Moldova peste 1,5 milioane de carnete de pașapoarte se află în prezent împreună cu proprietarii săi în centrul unui scandal internațional.

O investigație Reuters relevă că grupul Semlex, acționarul majoritar la Garsų Pasaulis, dar și compania lituaniană sunt direct implicate într-o schemă prin care pașapoartele pentru cetățenii din Republica Democrată Congo au ajuns a fi printre cele mai scumpe din lume, circa 185 de dolari bucata, dublu față de cele britanice.

Cum crește prețul pașapoartelor

Documentele analizate de Reuters a arătat că, din costul de 185 de dolari pentru fiecare pașaport, doar 65 de dolari merge la guvernul congolez. 12 dolari merg la o firmă cu sediul în capitala Kinshasa, care supervizează proiectul, în timp ce 48 de dolari merg la grupul Semlex, furnizorul belgian de pașapoarte.

Restul de 60 de dolari ajung la LRPS, o companie offshore cu sediul în Emiratele Arabe Unite, care este deținută de Makie Makolo Wangoi. Ultimul ar fi o soră a președintelui congolez Joseph Kabila și este înregistrată ca acționar cu alți membri ai familiei Kabila în mai multe companii. În două dintre aceste firme, ea folosește numele Makolo wa Ngoy Kabila. 

Astfel costul unui pașaport congolez ajunge a fi cât 42% din venitul anual al unui cetățean al acest țări.

Cum crește prețul pașapoartelor din Congo: Reuters.com

Nici Semlex, nici compania offshore LRPS, nici președinția congoleză nu au răspuns la ancheta Reuters. 

Documentele analizate de Reuters - inclusiv cele privind acordurile între Semlex și guvernul din Congo, precum și acorduri între indivizi și companii implicate în schemă arată modul în care a fost aranjat semnarea unui astfel de contract.

Una dintre figurile-cheie în acest caz este CEO al Semlex Albert Karaziwan, care a fondat compania în 1992 controlată de familia sa aproape în întregime. Albert Karaziwan este un armean-belgian, născut în Aleppo, Siria. Are un castel în Belgia și interese în domeniul imobiliar și hoteluri. Acesta oferă servicii în domeniul IT și securitate pentru guverne, în special în Africa.

Advertisement

În perioada octombrie 2014-iunie 2015, Karaziwan a avut mai multe discuții cu autoritățile congoleze, inclusiv prin scrisori adresate direct președintelui Kabila, potrivit documentelor examinate de Reuters.

La 16 octombrie 2014, Karaziwan a trimis o primă expertiză  care ar putea costa un pașaport biometric: între 21.50 euro și 43 de euro, adăugând că firma sa ar putea să le producă în propria fabrică din Lituania.

Cinci zile mai târziu, Karaziwan a trimis o altă scrisoare către Kabila. De data aceasta, el a invitat în Dubai două rude ale președintelui din această țară africană pentru a discuta condițiile contractului.

Compania din Lituania, parte a unei scheme frauduloase

Contractul semnat 11 iunie 2015 prevede că 65 de dolari din cei 185 dolari care costă un pașaport vor fi transferați statului congolez. Restul de 120 dolari vor fi ajunge la consorțiu - care include Semlex Europa, cu sediul la Bruxelles, Semlex Global, cu sediul în Emiratele Arabe Unite, tipografia Semlex în Lituania și LRPS înregistrată în Emiratele Arabe Unite.

În timpul negocierilor, LRPS a fost reprezentat de Karaziwan, șeful Semlex, conform contractului dintre Semlex și guvernul congolez.

De notat că Semlex deține 60%, iar Karaziwan - 40% din capitalul Garsų Pasaulis din Lituania.

Vytautas Mieliauskas, directorul Garsų Pasaulis din Lituania a confirmat faptul că societatea pe care o conduce este implicată în acest proiect, dar a susține că rezultatele lui sunt dezamăgitoare.

„Contractul din Republica Democrată Congo este cel mai mare acord de producere a pașapoartelor la care participăm. Acesta a fost semnat în 2015, dar valoarea lui nu o putem preciza (...) Am avut planuri mari, am investit mult, pentru că pașaportul este cel mai modern si sofisticat. Conform estimărilor preliminare, urma să producem 2-2,5 milioane de carnete de pașapoarte pe an, dar în realitate proiectul nu prea a mers și am produs într-un an și jumătate doar câteva sute de mii de pașapoarte, a declarat Vytautas Mieliauskas, citat de Postul național de televiziune din Lituania.

În același timp managerul lituanian se laudă cu faptul că investițiile în proiectul congolez nu au fost în zadar, iar compania a obținut un contract în Afganistan, iar în viitorul apropiat este planificat să semneze un contract în Moldova.

Moldova va plăti 110 milioane lei pentru un contract dubios?

Ultimul ridică mari semne de întrebare. iar detalii din acesta s-au scurs în presă cu concursul întreprinderii de stat Registru. Astfel portalul deschide.md. a anunțat că întreprinderea de Stat Registru a semnat deja un nou contract de achiziție a carnetelor de pașapoarte cu UAB Garsų Pasaulis din Lituania.

"Analizându-se ulterior prețul propus de fiecare companie, raportat la alte condiții pe care le întrunesc participanții la licitație, s-a ajuns la concluzia că, din punct de vedere al respectării parametrilor tehnici UAB Garsu Pasaulis respectă cerințele integral”, a declarat Sergiu Răilean, directorul ÎS Registru, citat de deschide.md.

Totodată acesta a susținut prețul pașapoartelor va fi mai mic decât cel din contractul din 2012.

În același timp întreprinderea Registru și nici proprietarul acesteia Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor nu au difuzat nici-un comunicat la acest subiect.

Veaceslav Negruța, fost ministru al Finanțelor a cerut să fie făcute publice contractele negociate și semnate de către întreprinderea Registru în anii 2012 și 2017, "pentru a stabili clar și în baza detaliilor contractuale caracterul avantajos sau dezavantajos al acestor două contractate negociate și semnate de către conducerea ÎS CRIS Registru, precum și comparabilitatea acestor două contracte aflate în competența și gestiunea exclusivă a Î.S. CRIS Registru".

De notat că dacă se va depista că noile pașapoarte nu corespund cerințelor UE, atunci moldovenii ar putea pierde dreptul la circulația fără vize în Uniunea Europeană.

Citiți și:

Licitația de 110 milioane lei pentru noile pașapoarteOportunitati