La FMI a crescut optimismul

shadow
Marţi, 18.04.2017 19:42   1337
Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit în creștere, de la 3% până la 4,5%, estimările privind evoluția economiei Republicii Moldova în acest an, potrivit celui mai nou raport "World Economic Outlook", publicat de instituția financiară internațională.

Astfel Moldova va avea una dintre cele mai mari creșteri economice din spațiul CSI. Doar Turkmenistan cu 6,5% și Uzbekistan cu 6% vor întrece țara noastră.

De asemenea, FMI a revizuit și estimările privind ritmul de creștere a prețurilor de la 4,4% în prognoza din octombrie 2016 la 5,5% în actuala.

Estimările autorităților sunt la fel de optimiste și coincid cu cele ale FMI. Ba chiar în discuții neoficiale unii membri ai Guvernului susțin că Moldova ar putea avea o creștere economică chiar mai mare, dacă se va menține o stabilitate politică, iar autoritățile vor putea administra corect intrările de asistență externă estimate la peste jumătate de miliard de dolari.  

Spațiul CSI dependent de prețurile la petrol și evoluția Rusiei

Conform documentului FMI referitor la perspectivele economiei globale, pe ansamblu, Comunitatea Statelor Independente va înregistra o creștere economică de 1,7%, în timp ce Europa Emergentă, regiune unde este inclusă și România, va înregistra un avans al PIB de 3%.

Advertisement

"Perspectivele pe termen scurt pentru Comunitatea Statelor Independente s-au îmbunătățit... Rusia este gata pentru a ieși din recesiune, cu o creștere ce va ajunge la 1,4%, în 2017 (după o contracție cumulată de circa 3% în ultimii doi ani). Această creștere reflectă majorarea prețurilor petrolului și redresarea cererii interne care poate fi atribuită relaxării condițiilor financiare și a îmbunătățit încrederea. În același timp, creșterea potențială a Rusiei va rămâne modestă la aproximativ 1,5%, dacă nu vor fi promovate reforme", se precizează în studiul FMI.

Specialiștii FMI susțin că creșterea prețurilor petrolului și perspective îmbunătățite pentru Rusia vor sprijini activitatea economică și în alte țări din regiune, "având în vedere legăturile strânse prin comerț, investiții și remitențe".

De notat că transferurile de bani din Rusia reprezintă circa 50% din totalul remitențelor în Republica Moldova. Altfel spus evoluțiile din Rusia continuă să aibă un impact economic major asupra Moldovei.

La nivel global, FMI și-a îmbunătățit estimările privind creșterea economiei mondiale în 2017 și 2018.

"Creșterea economiei mondiale, estimată în luna octombrie la 3,1% pentru 2016, este proiectată să se majoreze la 3,5% în 2017 și 3,6% în 2018, o revizuire în sus cu 0,1 puncte procentuale pentru 2017 comparativ cu estimările din luna octombrie a anului trecut", se arată în raportul publicat de FMI.

Aminitim că în noiembrie 2016, Guvernul Filip a reușit să semneze un nou program de finanțare cu FMI, ceea ce a permis deblocarea relațiilor cu institțiile financiare internaționale. Principala condiție a fost reformarea profundă și atotcuprinzătoare a sistemului bancar al Republicii Moldova.



Oportunitati