Transnistria, supărată, clatină sistemul energetic al Republicii Moldova

shadow
Vineri, 14.04.2017 06:10   9723
Autoritățile separatiste de la Tiraspol au inițiat un veritabil război contra sistemului energetic al Republicii Moldova și sabotează pe toate căile posibile activitatea normală a acestuia.

După ce la 1 aprilie 2017, Republica Moldova a renunțat la achizițiile de energie electrică de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, în favoarea importurilor de la compania DTEK Trading din Ucraina, situația din sistemul energetic al Moldovei s-a înrăutățit brusc.

Sabotajul

De vină sunt acțiunile de sabotaj puse în aplicare de autoritățile separatiste de la Tiraspol, supărate, probabil în legătură cu refuzul Chișinăului de a mai procura energie electrică din regiunea transnistreană, susțin specialiștii din domeniu.

"Ne crează mari probleme. Or, autoritățile din Transnistria nu își îndeplinesc graficul lor de consum. Astfel în orele de vârf, ei majorează consumul, acesta fiind mai mare decât este stabilit în grafic. În schimb în orele de consum minim (orele de gol n.r.) ei produc mai mult și împing energia în Republica Moldova (malul drept al Nistrului n.r.)", explică Veaceslav Zastavnețchi, director-adjunct al Moldelectrica, întreprindere ce administrează rețelele de transport energie și asigura dispeceratul sistemului energetic.

Responsabilul spune că este o problemă artificială, ce a apărut după 1 aprilie și a dus la supraîncărcării secțiunii energetice Ucraina-Moldova.

"Noi ne străduim să îi punem să respecte graficul, dar ei ne fac deranjamente. Problema este că noi nu avem cum să reglăm situația, pentru că avem doar un CET, care funcționează cu un bloc (e vorba de CET-2 din Chișinău) și a cărui producție depinde și de cantitatea de apă caldă furnizată consumatorilor", explică Veaceslav Zastavnețchi.

Citiți și:

Povestea intermediarilor din sectorul energetic moldovenesc

În schimb regiunea transnistreană are Centrală Hidroelectrică de la Dubăsari, cu care ar putea regla sarcina din sistemul elecroenergetic. Mai este și Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan (Moldgres), care are capacități și posibilități tehnice semnificative pentru a regla sarcina.  

Nu sunt excluse probleme în asigurarea cu energie 

Directorul-adjunct al Moldelectrica spune că totul se lovește în nedorința autorităților de la Tiraspol de a coordona activitatea întreprinderilor din sistemul energetic.

"Nu știu ce venit au din asta, dar ne creează probleme. Ei duc o politică sau pentru ca să liniștească populația sau să ne sperie pe noi. Pe noi nu ai cu ce ne speria", afirmă responsabilul.

Cât despre amenințarea cu deconectarea unor linii de tensiune înaltă și a unor stații electrice, apoi acest lucru nu este exclus, doar că ar lovi mai tare în economia și populația regiunii.

"Trebuie să fie nebun să faci una ca asta. Pe însă noi nu ne sperii cu una ca asta. Dar dacă se va întâmpla, apoi regimul de activitate a sistemului energetic nu va fi unul normal. Va fi unul extrem de sensibil. Or, pentru ca să ai posibilitatea să menții un regim normal în sistem (energetic n.r.), trebuie să ai o centrală ca cea de la Cuciurgan, care însă să funcționeze în baza comenzilor de la dispecer.

Advertisement

Dar ei nu vor așa. Ei fac ce vor ei". adaugă Veaceslav Zastavnețchi.

Energia se va scumpi?

Aceasta nu este singura problemă. După semnarea contractului de import a energiei din Ucraina, Tiraspolul a anunțat că Chișinăul ar trebui să semneze un contract de tranzit și să plătească serviciile Dnestrenergo, companie ce administrează liniile de transport energie din regiunea separatistă. 

"Din informațiile noastre și judecând după reacția unor reprezentanți ai Moldelectrica, autoritățile din Moldova nu sunt gata să compenseze costurile suportate de Dnestrenergo", a declarat pentru postul de televiziune TSV, Nicolai Gliga, șef al așa-zisului minister al industriei și dezvoltării regionale.

Administrația de la Tiraspol susține că a trimis încă acum o săptămână la Chișinău un proiect de acord privind tranzitul de energie electrică. Tariful pentru serviciile de transport și tranzit ar urma să fie cel stabilit încă în anul 2016 și este valabil pentru toți consumatorii din regiune, anunță postul de televiziune TSV, controlat de grupul Sheriff.

Acceptarea lui ar putea duce la scumpirea semnificativă a energiei electrice.

Potrivit datelor Dnestrenergo, tariful de transport în regiune este de 0,088 de așa-zise ruble transnistrene, la care se adaugă costul serviciilor de dispecerat de 0,003 așa-zise ruble transnistrene. La cursul stabilit de banca republicană din regiune apoi ar fi un tarif de circa 15 bani pentru un kWh, iar la cursul mediu de la casele de schimb valutar - circa 13 bani pentru un kWh.

Astfel energia din Ucraina poate deveni mai scumpă decât cea oferită de Cuciurgan.

"Cât despre plata pentru tranzit prin Transnistria, aceasta nu e problema noastră. Noi nu plătim. De procurarea energiei se ocupă compania Energocom și ea trebuie să rezolve problema", susține directorul de la Moldelectrica.

Am încercat să obținem și o informație de la Ministerul Economiei în subordinea căruia se află și Moldelectrica și Energocom.

Valeriu Rusu, șeful serviciului de presă al Ministerului, a promis încă pe 11 aprilie că în privința acestei chestiuni va fi un comunicat de presă, cu explicațiile necesare.

Cine stă în spatele manevrelor energetice

Pe 12-13 aprilie situația chiar s-a agravat, ca urmare a deciziei autorităților de la Kiev de a scoate de sub tensiune două linii electrice de tensiune înaltă LEA 330 kV Kotovsk-Râbnița, prin care era asigurat cu energie Uzina Metalurgică și orașul Râbnița.

Motivul invocat au fost lucrări de reparație la stația de transformare de la Kotovsk.

Reacția Tiraspolului nu s-a lăsat așteptată. Nikolai Gliga, așa-zisul ministru al industriei susține că este suspect faptul că au fost deconectate concomitent ambele linii electrice.

"Este un caz excepțional, acest lucru pare mai degrabă că ceva regizat", a afirmat funcționarul de la Tiraspol.

Autoritățile au calculat deja și pierderile suportate ca urmare a neplății de către Energocom a tranzitului de energie - circa 70 de milioane de așa-zise ruble transnistrene, adică circa șase milioane de dolari. 

Judecând după acțiunile inițiate de autoritățile de la Tiraspol, acestea par a fi decise să continue lupta pentru a reveni la starea veche și să recâștige dreptul de a furniza energie electrică consumatorilor din Republica Moldova. Or, e vorba de o afacere de peste 150 milioane de dolari, iar fără acești bani în regiune ar putea începe o criză valutară.

Autoritățile din regiunea separatistă susțin că licitația pentru furnizarea de energie electrică în Moldova a fost desfășurată cu încălcări, iar decizia de a renunța la furnizorul din Transnistria ar avea conotații politice, fiind îndreptată contra Rusiei.

Unii experți au estimat că dolarul ar putea ajunge pe piața neagră din regiune la 26 de așa-zise ruble transnistrene, dublu față de actualul curs.

Încă un detaliu curios la toate acestea este contribuția la tensionare a intermediarei Energokapital,eliminată din schemă. Astfel Mihail Dobrov, fostul manager al acestei companii ce a intermediat timp de doi ani și ceva livrarea de energie de la Cuciugan la Chișinău a ajuns director la Dnestrenergo.  

În tensionarea situației este direct interesată și Moscova, căreia nu îi convine extinderea cooperării moldo-ucrainene în domeniul energetic. Mai ales acum când ambele țări depun eforturi conugate ca să se integreze în sistemul energetic european. Așa că ne putem aștepta la noi tentative de destabilizare.

Citiți și:

Moldova a depus cererea de integrare în piața energetică europeană

Directorul intermediarei de la Tiraspol: În conducerea Energokapital sunt cetățeni din Moldova

* * *

Acest material este publicat în cadrul Proiectului „Investigative reporting for transparency in public finance management and government integrity (Jurnalismul de investigație pentru transparența în managementul finanțelor publice și integritatea guvernului), implementat de Mold-Street.com. Preluarea și diseminarea, integrală sau parțială, a acestui material se poate face în mod gratui și nu necesită acordul Mold-Street.com.

Elaborarea acestui material a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările și concluziile din articol aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția Departamentului de Stat al SUA sau a Guvernului SUA.  

 


Oportunitati