Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Bălți, Universitatea Russo
  ADR Nord și Asociația Oamenilor de Afaceri organizează, în premieră, „Școala de afaceri AOAM”, în perioada 27-28 aprilie.
 • Compania de asigurări Grawe Carat Asigurări S.A. ține adunarea generală anuală a acționarilor pe data de 28 aprilie.
 • În perioada 27-29 aprilie la Ploiești, România, are loc expoziția ”Republica Moldova Prezintă”.
 • Zorile S.A. ține adunarea generală anuală a acționarilor pe data de 5 mai.
 • Pe 5 mai este convocată adunarea generală anuală a acționarilor Orhei-Vit S.A.
 • Franzeluța S.A. organizează adunarea generală ordinară a acționarilor pe data de 5 mai, la Chișinău.
 • Curtea de Apel Chișinău
  Pe 10 mai este preconizată o ședință pe cauza Evrobalt SRL vs Banca Națională a Moldovei.
 • Tirex Petrol S.A. convoacă adunarea generală ordinară a acționarilor pe 11 mai.
 • Glass Container Company S.A. convoacă adunarea generală anuală a acționarilor pe 12 mai.
 • Pe 12 mai este convocată adunarea anuală a acționarilor Moldovahidromaș S.A.
 • Chișinău
  Adunarea generală anuală a acționarilor Carmez S.A. are loc pe data de 17 mai.
 • Acționarii Mina din Cupcini S.A. organizează adunarea generală anuală pe 17 mai.
 • Pe 18 mai are loc adunarea generală anuală a acționarilor Tutun-CTC.
 • Pe 19 mai are loc adunarea generală anuală a acționarilor magazinului Gemeni S.A.
 • Ungheni-Vin S.A. convoacă adunarea generală a acționarilor pe 19 mai.
 • Alfa-Nistru S.A. convoacă acționarii la adunarea generală ordinară, pe 19 mai.
 • Fabrica de Mobilă ”Stejaur” organizează adunarea generală anuală a acționarilor pe 19 mai curent.
 • Chișinău
  Are loc adunarea generală anuală a acționarilor Fabricii de Conserve din Florești, pe 22 mai.
 • Taraclia
  Combinatul de Vinuri din Taraclia S.A. ține adunarea generală a acționarilor pe 24 mai curent.
 • Pielart Resurse S.A. ține adunarea generală ordinară pe 25 mai.
 • Fabrica de dulciuri Bucuria S.A. convoacă adunarea generală anuală pe 26 mai.
 • Tomai-Vinex S.A. convoacă adunarea generală a acționarilor pe 26 mai.
 • Acționarii Hodropompa S.A. se întrunesc în ședința anuală pe 27 mai.
 • Curtea de Apel Chișinău
  Pe 31 mai Camera Înregistrării de Stat contestă decizii ale Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal.
 • Pe 6-7 iunie la Madrid are loc conferința MoneyConf, care întrunește cele mai strălucite minți în domeniul tehnologiilor financiare și inovațiilor legate de bani și plăți.
 • Agroindbank a propus pentru vânzare, până la 26 iunie, două pachete cu peste 420 000 de acțiuni clasa I, prin Bursa de Valori a Moldovei.
 • Washington, SUA
  Pe 14 octombrie are loc reuniunea Consiliului de Guvernare a Fondului Monetar Internațional, la care participă și o delegație a Republicii Moldova.
 • Washington, SUA
  În perioada 13-15 octombrie 2017 are lor reuniunea anuală a Fondului Monetar Internațional și Grupului Băncii Mondiale.
 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.

Transnistria, supărată, clatină sistemul energetic al Republicii Moldova

1 2 3 4 5
 • Tiraspolul ameninţă că va scoate de sub tensiune linii şi staţii electrice
  Foto: arhiva
 • Schema reţelelor electrice de interconexiune Moldova-Ucraina-România
  Foto: entso.eu
 • Tarifele Dnestrenergo
  Foto: http://www.dnestrenergo.md
 • Mihail Dobrov, actualul director al Dnestrenergo a fost directorul Energokapital din octombrie 2014
  Foto: captura tv.pgtrk.ru
 • Centrala de la Cuciurgan este controlată de gigantul rus Inter RAO EES
  Foto: moldgres.com
Vineri, 14.04.2017 06:10   8346
Autorităţile separatiste de la Tiraspol au iniţiat un veritabil război contra sistemului energetic al Republicii Moldova şi sabotează pe toate căile posibile activitatea normală a acestuia.

După ce la 1 aprilie 2017, Republica Moldova a renunţat la achiziţiile de energie electrică de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, în favoarea importurilor de la compania DTEK Trading din Ucraina, situaţia din sistemul energetic al Moldovei s-a înrăutăţit brusc.

Sabotajul

De vină sunt acțiunile de sabotaj puse în aplicare de autorităţile separatiste de la Tiraspol, supărate, probabil în legătură cu refuzul Chișinăului de a mai procura energie electrică din regiunea transnistreană, susţin specialiştii din domeniu.

"Ne crează mari probleme. Or, autorităţile din Transnistria nu îşi îndeplinesc graficul lor de consum. Astfel în orele de vârf, ei majorează consumul, acesta fiind mai mare decât este stabilit în grafic. În schimb în orele de consum minim (orele de gol n.r.) ei produc mai mult şi împing energia în Republica Moldova (malul drept al Nistrului n.r.)", explică Veaceslav Zastavneţchi, director-adjunct al Moldelectrica, întreprindere ce administrează reţelele de transport energie şi asigura dispeceratul sistemului energetic.

Responsabilul spune că este o problemă artificială, ce a apărut după 1 aprilie şi a dus la supraîncărcării secţiunii energetice Ucraina-Moldova.

"Noi ne străduim să îi punem să respecte graficul, dar ei ne fac deranjamente. Problema este că noi nu avem cum să reglăm situaţia, pentru că avem doar un CET, care funcţionează cu un bloc (e vorba de CET-2 din Chişinău) şi a cărui producţie depinde şi de cantitatea de apă caldă furnizată consumatorilor", explică Veaceslav Zastavneţchi.

Citiţi şi:

Povestea intermediarilor din sectorul energetic moldovenesc

În schimb regiunea transnistreană are Centrală Hidroelectrică de la Dubăsari, cu care ar putea regla sarcina din sistemul elecroenergetic. Mai este și Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan (Moldgres), care are capacităţi şi posibilităţi tehnice semnificative pentru a regla sarcina.  

Nu sunt excluse probleme în asigurarea cu energie 

Directorul-adjunct al Moldelectrica spune că totul se loveşte în nedorinţa autorităţilor de la Tiraspol de a coordona activitatea întreprinderilor din sistemul energetic.

"Nu ştiu ce venit au din asta, dar ne creează probleme. Ei duc o politică sau pentru ca să liniştească populaţia sau să ne sperie pe noi. Pe noi nu ai cu ce ne speria", afirmă responsabilul.

Cât despre ameninţarea cu deconectarea unor linii de tensiune înaltă şi a unor staţii electrice, apoi acest lucru nu este exclus, doar că ar lovi mai tare în economia şi populaţia regiunii.

"Trebuie să fie nebun să faci una ca asta. Pe însă noi nu ne sperii cu una ca asta. Dar dacă se va întâmpla, apoi regimul de activitate a sistemului energetic nu va fi unul normal. Va fi unul extrem de sensibil. Or, pentru ca să ai posibilitatea să menţii un regim normal în sistem (energetic n.r.), trebuie să ai o centrală ca cea de la Cuciurgan, care însă să funcţioneze în baza comenzilor de la dispecer. Dar ei nu vor aşa. Ei fac ce vor ei". adaugă Veaceslav Zastavneţchi.

Energia se va scumpi?

Aceasta nu este singura problemă. După semnarea contractului de import a energiei din Ucraina, Tiraspolul a anunţat că Chişinăul ar trebui să semneze un contract de tranzit şi să plătească serviciile Dnestrenergo, companie ce administrează liniile de transport energie din regiunea separatistă. 

"Din informaţiile noastre şi judecând după reacţia unor reprezentanţi ai Moldelectrica, autorităţile din Moldova nu sunt gata să compenseze costurile suportate de Dnestrenergo", a declarat pentru postul de televiziune TSV, Nicolai Gliga, şef al aşa-zisului minister al industriei și dezvoltării regionale.

Administraţia de la Tiraspol susţine că a trimis încă acum o săptămână la Chişinău un proiect de acord privind tranzitul de energie electrică. Tariful pentru serviciile de transport şi tranzit ar urma să fie cel stabilit încă în anul 2016 şi este valabil pentru toţi consumatorii din regiune, anunţă postul de televiziune TSV, controlat de grupul Sheriff.

Acceptarea lui ar putea duce la scumpirea semnificativă a energiei electrice.

Potrivit datelor Dnestrenergo, tariful de transport în regiune este de 0,088 de aşa-zise ruble transnistrene, la care se adaugă costul serviciilor de dispecerat de 0,003 aşa-zise ruble transnistrene.

La cursul stabilit de banca republicană din regiune apoi ar fi un tarif de circa 15 bani pentru un kWh, iar la cursul mediu de la casele de schimb valutar - circa 13 bani pentru un kWh.

Astfel energia din Ucraina poate deveni mai scumpă decât cea oferită de Cuciurgan.

"Cât despre plata pentru tranzit prin Transnistria, aceasta nu e problema noastră. Noi nu plătim. De procurarea energiei se ocupă compania Energocom şi ea trebuie să rezolve problema", susţine directorul de la Moldelectrica.

Am încercat să obţinem şi o informaţie de la Ministerul Economiei în subordinea căruia se află şi Moldelectrica şi Energocom.

Valeriu Rusu, şeful serviciului de presă al Ministerului, a promis încă pe 11 aprilie că în privinţa acestei chestiuni va fi un comunicat de presă, cu explicaţiile necesare.

Cine stă în spatele manevrelor energetice

Pe 12-13 aprilie situaţia chiar s-a agravat, ca urmare a deciziei autorităţilor de la Kiev de a scoate de sub tensiune două linii electrice de tensiune înaltă LEA 330 kV Korovsk-Râbniţa, prin care era asigurat cu energie Uzina Metalurgică şi oraşul Râbniţa.

Motivul invocat au fost lucrări de reparaţie la staţia de transformare de la Kotovsk.

Reacţia Tiraspolului nu s-a lăsat aşteptată. Nikolai Gliga, aşa-zisul ministru al industriei susţine că este suspect faptul că au fost deconectate concomitent ambele linii electrice.

"Este un caz excepțional, acest lucru pare mai degrabă că ceva regizat", a afirmat funcţionarul de la Tiraspol.

Autorităţile au calculat deja şi pierderile suportate ca urmare a neplăţii de către Energocom a tranzitului de energie - circa 70 de milioane de aşa-zise ruble transnistrene, adică circa şase milioane de dolari. 

Judecând după acţiunile iniţiate de autorităţile de la Tiraspol, acestea par a fi decise să continue lupta pentru a reveni la starea veche şi să recâştige dreptul de a furniza energie electrică consumatorilor din Republica Moldova. Or, e vorba de o afacere de peste 150 milioane de dolari, iar fără aceşti bani în regiune ar putea începe o criză valutară.

Autorităţile din regiunea separatistă susţin că licitația pentru furnizarea de energie electrică în Moldova a fost desfăşurată cu încălcări, iar decizia de a renunţa la furnizorul din Transnistria ar avea conotaţii politice, fiind îndreptată contra Rusiei.

Unii experţi au estimat că dolarul ar putea ajunge pe piaţa neagră din regiune la 26 de aşa-zise ruble transnistrene, dublu faţă de actualul curs.

Încă un detaliu curios la toate acestea este contribuţia la tensionare a intermediarei Energokapital,eliminată din schemă. Astfel Mihail Dobrov, fostul manager al acestei companii ce a intermediat timp de doi ani şi ceva livrarea de energie de la Cuciugan la Chişinău a ajuns director la Dnestrenergo.  

În tensionarea situaţiei este direct interesată şi Moscova, căreia nu îi convine extinderea cooperării moldo-ucrainene în domeniul energetic. Mai ales acum când ambele ţări depun eforturi conugate ca să se integreze în sistemul energetic european. Aşa că ne putem aştepta la noi tentative de destabilizare.

Citiţi şi:

Moldova a depus cererea de integrare în piața energetică europeană

Directorul intermediarei de la Tiraspol: În conducerea Energokapital sunt cetățeni din Moldova

* * *

Acest material este publicat în cadrul Proiectului „Investigative reporting for transparency in public finance management and government integrity (Jurnalismul de investigație pentru transparența în managementul finanțelor publice și integritatea guvernului), implementat de Mold-Street.com. Preluarea și diseminarea, integrală sau parțială, a acestui material se poate face în mod gratui și nu necesită acordul Mold-Street.com.

Elaborarea acestui material a fost posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările și concluziile din articol aparțin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia Departamentului de Stat al SUA sau a Guvernului SUA.  

 

print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Taguri: Energetica și industria   Litigii comerciale   Infracțiuni economice   Achiziții publice și licitații  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.