O nouă asistență de 100 milioane de euro din partea UE

shadow
Miercuri, 12.04.2017 17:57   1650
Guvernul Republicii Moldova a inițiat negocierile privind asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro din partea UE.

Cabinetul de miniștri a aprobat, în cadrul o hotărâre pentru inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind asistența macrofinanciară în valoare de 100 de milioane de euro.

Documentul stabilește componența Grupului de negociatori, care va purta tratative cu Comisia Europeană pentru alocarea finanțării în termene cât mai restrânse și în condiții reciproc avantajoase. 

Programul de asistență macrofinanciară pentru țara noastră prevede că 40 de milioane de euro urmează să fie oferite sub formă de grant, iar 60 de milioane de euro – sub formă de împrumut, alocat în trei tranșe egale în perioada 2017-2018.

Advertisement

În context, Premierul Pavel Filip a remarcat importanța asistenței pentru Republica Moldova, menționând că aceasta va stimula creșterea economică. Totodată, șeful Executivului a spus că fiecare dintre cele trei tranșe va fi precedată de o serie de condiții.

„Trebuie însă să înțelegem că există și condiționalități pentru primirea asistenței. Aceste condiții ne fac să fim mai organizați și să ne mobilizăm”, a notat Pavel Filip.

Împrumutul vine să completeze intervențiile instituțiilor financiare internaționale, cum ar fi mecanismul de finanțare extinsă al Fondului Monetar Internațional și împrumuturile pentru politicile de dezvoltare acordate de către Banca Mondială, pentru susținerea Agendei de reforme a Guvernului. 

Astfel, vor fi asigurate condiții favorabile pentru creșterea economică durabilă, menținerea stabilității fiscale și macroeconomice și implementarea reformelor structurale în Republica Moldova.Oportunitati