Război de milioane la proiecte de reabilitarea drumurilor

shadow
Miercuri, 12.04.2017 11:42   1768
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor (MTID) și Administrația de Stat a Drumurilor (ASD), cu suportul inginerilor supervizori ai asocierii WSP Technic, au elaborat un nou Plan de Acțiuni pentru accelerarea progresului în implementarea contractului de reabilitarea a porțiunii drumului R1 Chișinău-Ungheni-Sculeni, cuprinsă între km 24 și 68.

Potrivit MTID, documentul include acțiuni concrete care urmează să fie implementate de către compania cehă OHL ZS pentru redresarea situației pe un sector de 44,2 kilometri al drumului național R1, astfel încât, până la sfârșitul lunii octombrie 2017, lucrările să fie finalizate.

Întârzieri de un an și amenzi de 1.000 de euro

"Compania cehă a înregistrat până în prezent întârzieri semnificative la derularea contractului, principala cauză fiind mobilizarea insuficientă a muncitorilor și utilajelor tehnice. Anterior, Ministrul Iurie Chirinciuc și viceministrul Vitalie Rapcea, au inspectat în repetate rânduri acest sector de drum și au accentuat despre existența riscului de reziliere a contractului. Companiei cehe i-au fost aplicate și penalități pentru întreținere carosabilului într-o stare nesatisfăcătoare, în mărime de 1.000 euro pe zi", se arată într-un comunicat de presă al MTID.

În același timp, vice-președintele Consiliului de Administrație a companiei OHL ZS, Carlos Baylin Larios a refuzat semnarea acestui Plan de Acțiuni, pe motiv că are mandat să semneze doar în cazul în care beneficiarul acceptă să semneze un acord adițional la contract, prin care renunță la penalitățile de întârziere.

Război între minister și compania cehă

Situația creată seamănă a război între MTID și compania cehă. Un an în urmă ministrul Iurie Chirinciuc amenința cu război compania OHL ZS.

"Dacă compania nu va respecta condițiile contractuale, Ministerul va începe un război mediatic total, pentru ca OHL ZS să nu mai aibă credibilitate și să nu poată activa nu doar în Republica Moldova, ci în toate țările Europei de Est și cele de Vest", declara oficialul.

În același timp, Adrian Vovec, manager de proiect pe tronsoanele Chișinău-Ungheni la OHL ZS spunea că, de fapt, compania din start nu a avut un proiect tehnic aprobat de autorități în baza căruia să lucreze.

"Am lucrat pe baza unor aprobări provizorii, deoarece la proiectul tehnic s-au constatat abateri, neconcordanțe.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Transport și turism   Construcții și imobiliare   Achiziții publice și licitații   Gestionarea banilor publici  

Advertisement

Oportunitati