Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • La Chișinău are loc concursul de vinuri și băutiru tari ”Black Sea Region Wines and Spirits”, pe 21-22 februarie 2018.
 • În perioada 21-23 februarie 2017 Poliproject Exhibitions organizează expoziţia specializată de vinuri ”ExpoVin Moldova”.
 • Pe 14-17 martie la Moldexpo se desfășoară expoziția de primăvară a tehnicii, produselor și serviciilor agricole ”Moldagroteh 2018”.
 • Pe 22-25 martie la Moldexpo este organizată expoziția de echipamente, tehnologii și servicii de construcție ”Moldconstruct 2018”.
 • În perioada 25-28 martie la Moldexpo se desfășoară expoziţia în domeniul energeticii ”MoldEnergy 2018”.
 • Pe 29-31 martie vinificatorii moldoveni participă la Campionatul Euroasiatic al Vinurilor și Băuturilor Tari, la Rostov (Rusia).
 • În perioada 29 martie - 1 aprilie la Chișinău are loc expoziția de produse și servicii de călătorii ”Turism. Agrement. Hoteluri”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

„Echipa” democrată de la Bălți. Reprezentanții PD controlează principalele instituții și companii

1 2
 • Fostul comunist Octavian Mahu a devenit liderul democraţilor din Bălţi
  Foto: hotnews.md
 • Foto: smbalti.com
Marţi, 11.04.2017 08:39   1179
Mai multe instituții și întreprinderi de stat din municipiul Bălți sunt conduse de persoane ce fac parte din conducerea locală a Partidului Democrat. Unii au ajuns în funcție după ce au părăsit alte partide, aderând la democrați, se arată într-o anchetă realizată pe blogul Social Media Bălți.

În municipiul Bălți, Partidul Democrat nu s-a bucurat niciodată de o popularitate deosebită. La parlamentarele din 2014, PD-ul a fost votat de ceva mai mult de 5.000 de persoane din cei peste 100.000 înscriși pe listele electorale.

La localele din 2015 a obținut doar un loc în Consiliul Municipal, iar candidatul democraților la funcția de primar a acumulat doar o mie de voturi (3,5%), potrivit anchetei de pe blogul Social Media Bălți.

Mașini de lux pe banii părinților

Din februarie 2017, lider al democraților bălțeni este fostul comunist Octavian Mahu. Acesta și-a făcut cariera politică în rândurile PCRM, fiind viceprimar, în anii 2011-2015, în perioada administrației lui Vasile Panciuc. Totodată a exercitat și funcția de primar interimar câteva luni în 2011 și câteva uni în 2015. Anul trecut Mahu a fost numit reprezentantul Guvernului la Bălți.

Potrivit declarațiilor de avere, Mahu este unul din cei mai săraci politicieni bălțeni. Cel puțin în declarații. Cu toate acestea funcționarul, care are o slăbiciune pentru mașini impunătoare și scumpe, a reușit, practic în fiecare an, să se afișeze cu o nouă mașină de lux.

În 2012, Octavian Mahu circula cu un BMW X5, cumpărat în 2009. Peste un an, Mahu se plimba deja cu un alt crossover german – Audi Q5, pe care l-a schimbat pe un Mercedes nou în 2014. Peste încă un an, în 2015, locul Mercedes-ului a fost luat de o Toyota Highlander. Tot în 2015, Mahu a donat PCRM-ului 50.000 de lei în campania electorală pentru alegeri locale.

Octavian Mahu susține că primul automobil – un BMW X5 a fost cumpărat pe banii părinților “care au lucrat peste hotare, în Grecia și Rusia”. Ulterior a făcut schimb de automobile: cel vechi pe altul mai nou.

Afacerile soacrei și gunoiul lui Mahu

În afară de autoturisme de lux, Octavian Mahu oficial nu deține nimic. Acesta locuiește într-un apartament de 70 de metri pătrați, deținut de soacra sa, Tamara Dulghir. Tot pe numele ei este înscrisă și vila soților Mahu.

Soacra lui Mahu se ocupă de afaceri, aceasta este asociat unic al companiei Jenolux-Nord SRL și deține o cotă de 20% în Ecofactor SRL.

Prima are ca domenii de activitate comerțul cu piese auto și băuturi alcoolice, în timp ce a doua urma să se ocupe, din anul 2011, în cadrul programului ECOVERDE, de prelucrarea deseurilor menagere în Zona Economică Liberă Bălți (ZELB). 

Fotbalist, consilier, parlamentar și afacerist

Mahu l-a înlocuit la cârma PD-ului din Bălți pe deputatul Serghei Chiseliov. Acesta a acces în Parlament în martie 2016, când a rămas un loc vacant după plecarea lui Constantin Botnari. Până a ajunge deputat, Chiseliov a fost consilier municipal la Bălți. Unicul din partea PD.

Fost patron al echipei de fotbal Olimpia Bălți, afacerile lui Chiseliov se concentrează pe localuri de agrement și magazine online. Cea mai cunoscută afacere a sa este în domeniul web-designului, administrată de firma Telius-CCC, unde deputatul este director comercial, iar director general este soția sa Aliona.

Potrivit declarației de avere din 2015, soția lui Chiseliov este singurul fondator al companiei cu un capital de 2,8 milioane de lei. Oficial, compania i-a adus în 2015 un venit de 59.000 de lei deputatului și 32.000 de lei soției sale, dar și alte 377.000 și respectiv 177.000 de lei din arenda bunurilor înregistrate pe companie.

De asemenea, Chisiliov deține televiziunea online sports.md și portalurile de știri de limbă rusă baltionline.md și onlinemoldova.md.

Citiți și: Imperiul imobiliar din Bălți al consilierului Buceațchi

Lista PD-iștilor bălțeni este completată și de Mihail Didilică, socrul lui Chisiliov. Didilică este director general al SA Rețelelor Electrice de Distribuție Nord (RED-Nord), distributorul energiei electrice în municipiul Bălți și câteva raioane din nordul și centrul Moldovei. Statul deține 100% din capitalul RED Nord, care este una dintre cel mai mari întreprinderi ale statului.

Didilică mai deține 50% din firma SC Diaserv-Grup SRL, în parteneriat cu Nicolai Gudumac, șeful filialei Glodeni a SA Drumuri-Râșcani. Compania este specializată în lucrări de construcții.

Firma este un contractor important în raioanele Glodeni și Râșcani. Doar în perioada 2011-2015, compania a câștigat licitații de aproape cinci milioane de lei în aceste raioane.

Directorul filialei din Bălți a RED Nord este tot un democrat – Iurie Neghină. Colonel în rezervă, Neghină a mai fost șef al Camerei de Comerț din Bălți, dar și director al întreprinderii municipale Direcția specializată antrepriză, reparație și construcție-2.

Şef la cadastru, implicat în scheme de vânzare a terenurilor

Un alt lider democrat din Bălți este vicepreședintele organizației PD din Bălți Serghei Iordan, fostul consilier independent menționat mai sus. Acesta a preluat fotoliul de consilier PD, după ce Chiseliov a plecat în Parlament. Alesul local a contribuit la campania electorală în alegerile locale din 2015, donând 50.000 lei în fondul PD.

Textul integral al anchetei îl puteți citi aiciprint Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Infracțiuni economice   Corupția   Achiziții publice și licitații  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close