Savanți din Moldova și România susțin că în sudul țării sunt rezerve importante de gaz de șist

shadow
Luni, 10.04.2017 05:50   5923
Trei cercetători din Moldova și România constată într-o lucrare științifică că subsolul țării noastre conține importante zăcăminte de hidrocarburi. Ei nu fac o evaluare cantitativă, dar menționează în special potențialele zăcăminte de gaz de șist.

"Extrapolând concentrațiile Carbonului Organic Total în șisturile argiloase vendiane (ediacariane) din nordul Republicii Moldova spre sud și ținând cont de specificul litologico-structural al formațiunilor de vârsta respectivă, teritoriile de perspectivă pentru o eventuală exploatare a gazelor de șist poate fi stabilită între limitele convenționale, trasate prin localitățile Ungheni-Căușeni și Tigheci-Valea Perjei", susțin într-un articol științific, trei cercetători în frunte cu Valerian Ciobotaru, șeful Laboratorului de geologie regională de la Institutul de Geologie și Seismologie.

Zăcăminte de gaz de șist

Valerian Ciobotaru, doctor în științe gelogice a fost anul trecut unul din membrii comisiei de stat, care a selectat compania Frontera Resources Internațional să facă prospecțiuni pe circa 40% din teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit savanților lucrările de prospectare-explorare a gazelor de șist în așa-zisele stratele de Kaliu se recomandă a fi începute în flancul de nord a Depresiunii Predobrogene, adică în raioanele Leova, Cantemir și UTA Găgăuzia.

În opinia cercetătorilor aceste resurse energetice pot fi găsite practic pe întreg teritoriul țării, dar cele mai însemnate manifestări au fost depistate la Naslavcea, Ocnița, în nordul Republicii Moldova, în extrema de sud a Platformei Moldovenești și în Depresiunea Predobrogeană.

Concentrația de la care se consideră că rezervele au un potențial industrial este de 0,5% de Carbon Organic Total (COT), iar în șisturile argiloase de Kaliu din Moldova acesta variază între 0,5% și 1,1%.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Energetica și industria   Construcții și imobiliare   Piața funciară  

Advertisement

Oportunitati