O scurtă istorie a tentativelor și omorurilor la comandă din Moldova

shadow
Luni, 10.04.2017 06:30   11659
Mulți moldoveni încă mai cred că Republica Moldova este o țară unde trăiesc oameni cuminți și harnici. Ultimii 25 de ani demonstrează că moldovenii nu sunt nici cele mai pașnice ființe și nici cele mai harnice.

Tentativa de asasinare a oligarhului Vlad Plahotniuc nu este un caz singular în istoria națională și mondială.   

De-a lungul timpului, asasinatul a fost aplicat frecvent peste tot în lume în lupta pentru putere și bani, jertfe fiind de la Cezar, la regi și împărați, la premieri, președinți sau lideri religioși.

În cei 25 de ani de independență nici Republica Moldova nu a fost ocolită de tentative și omoruri la comandă. Jertfe au fost numeroși oameni de afaceri și autorități criminale, dar și oameni politici.

Mold-street a făcut o selecție a celor mai răsunătoare tentative și atentate.

Primele atentate au avut loc încă în anii 1992-1993, imediat după războiul de la Nistru, când un număr mare de arme a ajuns pe mâinile lumii criminale. S-a evidențiat în special regiunea transnistreană unde în luptele pentru împărțirea sferei de influență au dispărut subit mai mulți „eroi” ai războiului de la Nistru.

Cazul Andronic

12 mai 1995, în apartamentul deputatului agrarian Nicolae Andronic, viitor vicepreședinte al Parlamentului, a fost aruncată o grenadă de atac F1. Aceasta a spart geamul, dar nu a explodat.

Peste opt ani, la începutul lunii noiembrie 2003, politicianul a mai fost ținta unui atentat cu bombă, fiind grav rănit la picior. Mecanismul explozibil teleghidat a fost declanșat în momentul în care Andronic era în apropierea unui camion, parcat în apropierea casei pe care și-o construia în sectorul Rîșcani al capitalei. Potrivit unei versiuni atentatul la viața fostului viceprim-ministru în anii 1998-1999 și vicepreședinte al Parlamentului ar fi avut legătură cu afacerile pe care le desfășura.

De la bombe la Kalașnikov

Toamna anului 1995, în spatele Clădirii Guvernului, lângă o celebra piscină a fost aruncat în aer un automobil BMW. Proprietarul era autoritatea criminală Boyara din Tighina, care a murit pe loc în urma detonării de la distanță a unei mine din plastic.

Primăvara anului 1996, în cartierul Buiucani, noaptea în curtea blocului a fost ucis autoritatea criminală Carp și patru persoane din paza de corp. Mitralierele Kalașnikov din care s-a tras au fost aruncate de asasini cu tot cu încărcături, fiind depistate a doua zi de copii în curtea școlii din vecinătate.

Tot în primăvara anului 1996 a dispărut Ion Fortună, directorul adjunct al Catalan, primul post TV privat. Acesta era acuzat de omorul a doi angajați ai poliției. Potrivit unor surse acesta a fugit, iar potrivit altora a fost lichidat de „prietenii” săi din poliție. Proprietarul Catalan a promis atunci și o recompensă de 100.000 de dolari pentru informații ce ar permite găsirea lui Fortună, dar banii au rămas nesolicitați.

Mai 1997, este asasinat fostul deputat în primul Parlament al Moldovei Victor Constantinov, la acel moment, directorul Asociației antreprenorilor din Transnistria și director al firmei Tur-Pri, care controla traficul de țigări din regiunea separatistă. După moartea lui Constantinov, afacerile cu tutun au trecut la Sheriff.

26 iunie 1998, la Tiraspol este asasinat deputatul local Alexandr Saidacov, fruntaș politic al regiunii separatiste, el fiind în 1989 inițiatorul și unul din liderii grevelor contra deciziei Sovietului Suprem ca limba română să fie limbă oficială în RSS Moldovenească. 

Septembrie 1998 la Tiraspol, este asasinat Stanislav Alexeenco, alias Stas, unul dintre fondatorii Sheriff. Acesta controla afaceri de zeci de milioane de dolari, dar era vânat de oamenii altui lider criminal din regiune, Alexandr Gurschii, alias Ogureț.

Valul de atentate

În toamna anului 1999 numărul atentatelor crește brusc.

Alexei Tendler, cetățean al Israelului, directorul companiei Tandem Aero este găsit mort lângă satul Colonița. Alături era aruncat pistolul său Walther. Potrivit poliției ar fi fost vorba de sinucidere, dar Tendler era stângaci, iar împușcătura a fost făcută în tâmpla dreaptă.

Curios este că ulterior Olga Tendler, văduva omului de afaceri l-a dat în judecată pe Nicolae Andronic, pretinzând că acesta l-a șantajat pe soțul ei, care a fost nevoit să-i dea politicianului 150.000 de dolari. Andronic a fost și condamnat la 5 ani închisoare de prima instanță, dar în aprilie 2009 a fost achitat de Curtea de Apel. 

În septembrie 1999, sunt asasinați frații Diasemidze, capii „mafiei georgiene” din Moldova. Ulterior, lângă o benzinărie Boiana Grup de pe strada Albișoara a fost asasinat cu o împușcătură în cap, afaceristul Mihail Lopatinschi. 

Peste câteva zile în scara blocului din sectorul Râșcani a fost rănit grav omul de afaceri Oleg Stahnev, ce deținea o rețea de magazine de electrocasnice și haine. Stahnev în vârstă de 30 de ani a suportat mai multe operații și chiar a început să dea depoziții, dar a fost găsit mort în spital după ce cineva i-a administrat o doză mare de medicamente.

Pe 24 decembrie 1999, Vasile Lapteacru, directorul firmei Oferta Plus a fost împușcat în cap în biroul său aflat într-un imobil amplasat peste drum de sediul central al Moldindconbank. Cine este autorul crimei așa-și nu s-a descoperit, chiar dacă investigațiile au fost reluate de câteva ori și au durat aproape 10 ani. Despre amploarea afacerilor administrate de Lapteacru vorbește faptul că în anii 1998-1999, Oferta Plus a avut vânzări anuale de peste 100 de milioane lei.

Unul dintre suspecții principali de omorul lui Vasile Lapteacru a figurat afaceristul Veaceslav Platon. Afacerile lui Lapteacru au fost însă preluate de un alt afacerist controversat, Corneliu Ţurcanu, anchetat acum pentru fraude.

Advertisement

Jeka, Zeleionâi și alții

Atentatele continuă și pe 10 februarie 2000, este împușcat Evghenii Grișcenco, cunoscut mai mult ca autoritatea criminală Jeka.

Peste câteva zile pe 16 februarie 2000 este asasinat cunoscutul hoț în lege Valeri Rotari, alias Zelionâi, proprietarul echipei de fotbal Constructorul. Cu el a murit și unul dintre cei doi paznici.
Printre versiunile vehiculate atunci se menționa că are loc reîmpărțirea zonelor de influență, iar asasinii erau o echipă de ucigași plătiți. Ulterior s-a vehiculat că chiar că asasinii ar fi fost din sânul poliției, care astfel lichida criminalii.

Peste câteva zile după omorul lui Valerii Rotari, lângă Zolotievca, Anenii Noi a fost depistat un automobil Mercedes cu trei corpuri neînsuflețite, toți fiind omorâți cu arme de foc.

Poliția a anunțat atunci că unul dintre cei trei morți era Rumba, liderul unei grupări criminale din Transnistria, iar altul era cunoscut în lumea criminal după porecla Caplun. Ambii erau suspecți că ar fi fost complici la asasinarea lui Jeka și Zeleionâi.

Pentru asasinarea lui Zelionâi, în octombrie 2002, fostul polițist Iurie Lungu a fost condamnat la 20 de ani închisoare. Împreună cu alți doi interlopi moldoveni, frații Vitalie și Pavel Levința, Iurie Lungu a comis crimele la comanda lui Popovici Gâlca Petru zis „Micu" - primul „hoț în lege" dovedit în Moldova care, la acea vreme, își lichida rivalii („Zelionîi", „Jeca") și care până nu demult s-a aflat în pușcărie. Iurie Lungu și frații Levința, vor fi eliberați în 2008, înainte de termen, pentru „comportament pozitiv".

Mafia tutunului

În aceeași perioadă se dau lupte crâncene pentru controlul pieței tutunului și a piețelor din Bălți.
La finele lunii mai 2001, la Bălți este împușcat Gheorghi Grumațchi, șeful piețelor din oraș. În ajun acesta a susținut o conferință de presă în cadrul căreia i-a acuzat de șantaj și estorcare de bani pe fostul procuror de Bălți, Ion Morei, în acea perioadă ministru al Justiției și pe fostul primar de Bălți, deputatul Victor Morev. 

Ultimul va fuge peste câțiva ani în Rusia, iar Morei este anchetat în prezent pe cazul mitei din agricultură.

Ре parcursul anului 2001, Vasile Şișcov, directorul IМ “Fabrica de tutun din Orhei Тubесоп-Таbассо" SRL, fost partener de afaceri cu Grigorii Caramalak а fost vânat сu insistență de un grup de killeri. Pe 26 martie 2001, în scara blocului unde locuia a fost detonată o bombă artizanală telecomandată. Explozia s-a produs la ora 22.30, când Vasile Şișcov se întorcea acasă.

Omul de afaceri a scăpat nevătămat, însă au fost răniți cei doi bodyguarzi ai săi. La finele lunii iulie o altă bombă a fost detonată în scara blocului. A treia tentativă a fost prevenită de poliție.

Dispariția lui Cubreacov și Dimitrov

Pe 21 martie 2002, în toiul manifestațiilor de protest anticomuniste organizate de PPCD în acea perioadă, deputatul PPCD Vlad Cubreacov este răpit de persoane necunoscute. Acesta este eliberat peste două luni. Peste cinci ani Procuratura Generală va anunța că răpirea lui Vlad Cubreacov a fost o înscenare în scopul tensionării situației social-politice în țară."

În același an, la începutul lunii august dispare Piotr Dimitrov, șef-adjunct în cadrul Departamentului Tehnologii Informaționale (DTI). Reprezentanții instituțiilor de drept au declarat că este vorba despre răpire. Potrivit Centrului de Investigații Jurnalistice, acesta ar fi fost răpit de fostul deputat comunist Petru Şoșev și Grigorii Carmalak pentru a negocia întoarcerea lor în Moldova.

În dimineața zilei de 27 mai 2002, în vila sa luxoasă este depistat într-o baltă de sânge omul de afaceri Boris Gherșcovici, directorul companiei mixte MoldIz. Faptul că nu existau semne de forțare a ușilor sau geamurilor demonstra că jertfa îl cunoștea pe ucigaș sau ucigași. Asasinul nu s-a limitat la împușcarea în cap din pistol, ci și la tăierea gâtului, iar înainte de moarte afaceristul a fost bătut cu cruzime.

Este unul dintre asasinatele, pe care poliția și procurorii au raportat ca rezolvat, iar instanța i-a condamnat pe comanditari și autorii crimei. Era vorba de soție, de fostul șofer al victimei, care a activat în calitate de director la SA „Avicola Bujor” și alte două persoane. În 2008, toți au fost achitați, iar în 2012 Ministerul Finanțelor a plătit și despăgubiri celor patru.

Trei împușcături ce au speriat președintele

În noapte de 2 august 2002, cineva a tras trei focuri de armă în apropiere de blocul unde locuiește Vladimir Voronin, atunci președintele Moldovei. Un glonț chiar a nimerit în pereții blocului. Prima versiune a fost tentativă de omor la adresa președintelui.

Peste o săptămână Alexei Sergheev, șeful pazei de la compania Megadat a depus mărturii la poliție susținând că după ce a sărbătorit cu prietenii ziua trupelor de desant a tras trei focuri în aer din pistolul Baikal deținut legal.

În noaptea de 1 septembrie 2002, o persoană necunoscută a tras patru gloanțe în Svetlana Botezatu, o femeie de afaceri ce controla compania Cvin (o rețea de magazine, depozit angros, trei restaurante etc).

Moldovenii și asasinarea celui mai bogat bulgar

Pe 7 martie 2003, la Sofia, Bulgaria este asasinat Ilia Pavlov, cel mai bogat om de afaceri din această țară cu o avere de 1,5 miliarde de dolari. Moartea a venit de la un singur glonte tras dintr-o lunetă de la o distanță de 47 metri.

Peste 18 ore de la uciderea lui Pavlov, în Sofia este ucis și Stepan Râbacov, cetățean al Moldovei, fost colaborator al poliției economice și membru al grupării lui Grigori Caramalac. Automobilul lui Râbacov a fost ciuruit la o intersecție din imediata apropiere de luxosul hotel Ambasador.

Potrivit presei asasinatele ar fi parte a unui lanț, dar poliția susținea că omorul lui Râbacov ar fi fost comis pentru a încurca ancheta. Râbacov era partener de afaceri cu Dimitar Djamov, fost șofer a lui Pavlov, care în decurs de jumătate de an a fost victima a două atentate. Djamov avea o datorie de 700.000 de dolari pentru gaz lichefiat livrat de Râbacov.

În același timp Râbacov fusese dat în urmărire internațională pentru tentativă de omor asupra lui Vasilii Șișcov. De notat că Grigori Caramalac avea afaceri în Bulgaria care se intersectau cu cele ale lui Ilia Pavlov. Era vorba de businessul hotelier din Veliko Tarnovo și Șumen, sau comerțul cu vin din Bulgaria în Republica Moldova, în conformitate cu criminologi.

Pe 28 iulie 2003, este asasinat omul de afaceri Piotr Sari, care controla mai multe fabrici de vin, companii de construcții fiind și partener de afaceri cu unul din liderii comuniștilor, vicepremierul Vasilii Iovv.
Peste o lună la Vulcănești a fost găsit mort și autoritatea criminală Ion Cebanu (alias Hans), partenerul de afaceri a lui Sarî. Ambii ar fi fost uciși de doi killeri, reținuți în 2004 la București.

Pe 5 mai 2005, cineva a tras câteva focuri de armă în automobilul Mercedes, în care se afla omul de afaceri Alexandr Bilinchis, președinte al companiilor Orhei-Vit, Moldpresa și Dionisos Mereni. Potrivit Procuraturii atentatul ar fi avut legătura cu activitatea economică a lui Bilinchis.

În 2005 și apoi în 2008, Iurie Roșca, vicepreședinte al Parlamentului și lider al PPCD reclamă tentative de asasinat asupra sa, care au servit drept temei pentru Procuratura Generală să inițieze urmăriri penale. La începutul anului 2009, Iurie Roșca numește și persoanele ce ar fi comandat omorul. În februarie 2010 dosarul a fost clasat, iar Procurorul General a adus scuze publice unor înalți demnitari, care figurau în dosar.

Vinul transformat în sânge

La începutul lunii iulie 2008, pe strada Milano din Chișinău a fost găsit mort Igor Weinberg Gers. Lângă corp a fost găsit pistolul Beretta. Poliția a calificat cazul drept sinucidere, dar presa a scris că a fost omor la comandă.

Weinberg era unul dintre cei mai mari furnizori de vin în Rusia și a avea o afacere comună cu Igor Basararab (Pântea), care va fi împușcat mortal în ianuarie 2010. Cei doi aveau o fabrică de vin, o plantație de pomi fructiferi de peste 200 de hectare și una de viță-de-vie.

La un moment dat însă, afacerea nu a mai mers, iar cei doi ar fi acumulat datorii de circa 10 milioane dolari, față de banca Konvers-Moskva din Rusia, controlată de miliardarii ruși Alexandr și Vladimir Antonov. Ulterior cei doi au vândut banca Konvers-Moskva lui Gherman Gorbunțov, care la finele anului 2008 a cumpărat Universalbank din Moldova.

Pe 7 iunie 2011, în urma exploziei unei mașini capcană, în centul Chișinăului a fost omorât afaceristul Igor Ţurcan, președintele Federației de Tenis din Moldova. Igor Turcan a făcut și el parte din gruparea Boiana Grup și mafia bulgară a țigărilor, având importante conexiuni politice și afaceri de milioane.

Pe 19 septembrie 2011 la o terasă din centrul Capitalei este împușcat fostul polițist Ion Stratulat, implicat în mai multe afaceri dubioase și care asigura și paza bancherului Gherman Gorbunțov. Ulterior s-a vehiculat că Stratulat care controla și câteva afaceri ar fi fost implicat în asasinarea lui Igor Basarab și a lui Igor Ţurcanu.

20 martie 2012, la Londra, Vitalie Proca, trage șase gloanțe în bancherul Gherman Gorbunțov, dat în urmărire internațională de autoritățile din Moldova. Gorbunțov, fost proprietar al Universalbank a supravețuit și a declarat ulterior că ar fi fost comandat de foștii săi parteneri de afaceri de la Moscova.

23 decembrie 2012, în timpul unei vânători în Pădurea Domnească este ucis omul de afaceri Sorin Paciu. Printre vânători era și procurorul general Victor Zubco. Cazul a fost tăinuit, dar după ce informația a fost făcută public a zguduit viața politică, ducând la căderea Guvernului Filat, demiterea Procurorului general și a prim-vicepreședintelui Parlamentului Vlad Plahotniuc.

Pe 9 decembrie 2014, a fost găsit împușcat în inimă în ograda casei sale din Cahul deputatul Ion Butmalai. Potrivit organelor de drept acesta și-ar fi pus capăt zilelor, doar că, avocata Ana Ursachi care reprezintă familia Butmalai susține, după discuții cu soția și copiii acestuia, că el nu ar fi dat vreun semn că ar intenționa să facă acest lucru. Aceasta crede că Ion Butmalai a fost omorât.

Pe 1 februarie 2016, o grenadă RGD a explodat la balconul casei fostului guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu. Potrivit unor surse ar fi fost vorba de o tentativă de atentat. Peste câteva luni a fost reținut un suspect cu antecedente penale.

Citiți și: Posibil atentat la viața unui om de afaceri 

Poliția din Ucraina se laudă că a dejucat o tentativă de omor a celui mai mare oligarh din MoldovaOportunitati