O scurtă istorie a tentativelor și omorurilor la comandă din Moldova

shadow
Luni, 10.04.2017 06:30   18265
Mulți moldoveni încă mai cred că Republica Moldova este o țară unde trăiesc oameni cuminți și harnici. Ultimii 25 de ani demonstrează că moldovenii nu sunt nici cele mai pașnice ființe și nici cele mai harnice.

Tentativa de asasinare a oligarhului Vlad Plahotniuc nu este un caz singular în istoria națională și mondială.   

De-a lungul timpului, asasinatul a fost aplicat frecvent peste tot în lume în lupta pentru putere și bani, jertfe fiind de la Cezar, la regi și împărați, la premieri, președinți sau lideri religioși.

În cei 25 de ani de independență nici Republica Moldova nu a fost ocolită de tentative și omoruri la comandă. Jertfe au fost numeroși oameni de afaceri și autorități criminale, dar și oameni politici.

Mold-street.com a făcut o selecție a celor mai răsunătoare tentative și atentate.

Primele atentate au avut loc încă în anii 1992-1993, imediat după războiul de la Nistru, când un număr mare de arme a ajuns pe mâinile lumii criminale. S-a evidențiat în special regiunea transnistreană unde în luptele pentru împărțirea sferei de influență au dispărut subit mai mulți „eroi” ai războiului de la Nistru.

Cazul Andronic

12 mai 1995, în apartamentul deputatului agrarian Nicolae Andronic, viitor vicepreședinte al Parlamentului, a fost aruncată o grenadă de atac F1. Aceasta a spart geamul, dar nu a explodat.

Peste opt ani, la începutul lunii noiembrie 2003, politicianul a mai fost ținta unui atentat cu bombă, fiind grav rănit la picior. Mecanismul explozibil teleghidat a fost declanșat în momentul în care Andronic era în apropierea unui camion, parcat în apropierea casei pe care și-o construia în sectorul Rîșcani al capitalei. Potrivit unei versiuni atentatul la viața fostului viceprim-ministru în anii 1998-1999 și vicepreședinte al Parlamentului ar fi avut legătură cu afacerile pe care le desfășura.

De la bombe la Kalașnikov

Toamna anului 1995, în spatele Clădirii Guvernului, lângă o celebra piscină a fost aruncat în aer un automobil BMW. Proprietarul era autoritatea criminală Boyara din Tighina, care a murit pe loc în urma detonării de la distanță a unei mine din plastic.

Primăvara anului 1996, în cartierul Buiucani, noaptea în curtea blocului a fost ucis autoritatea criminală Carp și patru persoane din paza de corp. Mitralierele Kalașnikov din care s-a tras au fost aruncate de asasini cu tot cu încărcături, fiind depistate a doua zi de copii în curtea școlii din vecinătate.

Tot în primăvara anului 1996 a dispărut Ion Fortună, directorul adjunct al Catalan, primul post TV privat. Acesta era acuzat de omorul a doi angajați ai poliției. Potrivit unor surse acesta a fugit, iar potrivit altora a fost lichidat de „prietenii” săi din poliție. Proprietarul Catalan a promis atunci și o recompensă de 100.000 de dolari pentru informații ce ar permite găsirea lui Fortună, dar banii au rămas nesolicitați.

Mai 1997, este asasinat fostul deputat în primul Parlament al Moldovei Victor Constantinov, la acel moment, directorul Asociației antreprenorilor din Transnistria și director al firmei Tur-Pri, care controla traficul de țigări din regiunea separatistă. După moartea lui Constantinov, afacerile cu tutun au trecut la Sheriff.

26 iunie 1998, la Tiraspol este asasinat deputatul local Alexandr Saidacov, fruntaș politic al regiunii separatiste, el fiind în 1989 inițiatorul și unul din liderii grevelor contra deciziei Sovietului Suprem ca limba română să fie limbă oficială în RSS Moldovenească. 

Septembrie 1998 la Tiraspol, este asasinat Stanislav Alexeenco, alias Stas, unul dintre fondatorii Sheriff. Acesta controla afaceri de zeci de milioane de dolari, dar era vânat de oamenii altui lider criminal din regiune, Alexandr Gurschii, alias Ogureț.

Valul de atentate

În toamna anului 1999 numărul atentatelor crește brusc.

Alexei Tendler, cetățean al Israelului, directorul companiei Tandem Aero este găsit mort lângă satul Colonița. Alături era aruncat pistolul său Walther. Potrivit poliției ar fi fost vorba de sinucidere, dar Tendler era stângaci, iar împușcătura a fost făcută în tâmpla dreaptă.

Curios este că ulterior Olga Tendler, văduva omului de afaceri l-a dat în judecată pe Nicolae Andronic, pretinzând că acesta l-a șantajat pe soțul ei, care a fost nevoit să-i dea politicianului 150.000 de dolari. Andronic a fost și condamnat la 5 ani închisoare de prima instanță, dar în aprilie 2009 a fost achitat de Curtea de Apel. 

În septembrie 1999, sunt asasinați frații Diasemidze, capii „mafiei georgiene” din Moldova. Ulterior, lângă o benzinărie Boiana Grup de pe strada Albișoara a fost asasinat cu o împușcătură în cap, afaceristul Mihail Lopatinschi. 

Peste câteva zile în scara blocului din sectorul Râșcani a fost rănit grav omul de afaceri Oleg Stahnev, ce deținea o rețea de magazine de electrocasnice și haine. Stahnev în vârstă de 30 de ani a suportat mai multe operații și chiar a început să dea depoziții, dar a fost găsit mort în spital după ce cineva i-a administrat o doză mare de medicamente.

Pe 24 decembrie 1999, Vasile Lapteacru, directorul firmei Oferta Plus a fost împușcat în cap în biroul său aflat într-un imobil amplasat peste drum de sediul central al Moldindconbank. Cine este autorul crimei așa-și nu s-a descoperit, chiar dacă investigațiile au fost reluate de câteva ori și au durat aproape 10 ani. Despre amploarea afacerilor administrate de Lapteacru vorbește faptul că în anii 1998-1999, Oferta Plus a avut vânzări anuale de peste 100 de milioane lei.

Unul dintre suspecții principali de omorul lui Vasile Lapteacru a figurat afaceristul Veaceslav Platon. Afacerile lui Lapteacru au fost însă preluate de un alt afacerist controversat, Corneliu Ţurcanu, anchetat acum pentru fraude.

Jeka, Zeleionâi și alții

Atentatele continuă și pe 10 februarie 2000, este împușcat Evghenii Grișcenco, cunoscut mai mult ca autoritatea criminală Jeka.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Litigii comerciale   Infracțiuni economice   Corupția  

Advertisement

Oportunitati