Detalii noi pe cazul tentativei de asasinare a lui Vlad Plahotniuc

shadow
Sâmbătă, 08.04.2017 13:08   5026
În cadrul urmăririi penale pe cazul tentativei de asasinat la comandă a fostului vice-președinte al Parlamentului de la Chișinău, Vladimir Plahotniuc, au fost reținute opt persoane în Moldova și nouă în Ucraina.

Vitalie Busuioc, șef-adjunct al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat că în cadrul acțiunilor de urmărire penală s-a stabilit și două persoane care ar fi comandat omurul liderului Partidului Democrat.

"Unul dintre aceștia este cetățean al Republicii Moldova, dar trăiește la Moscova și este o autoritate criminală", a precizat Vitalie Busuioc.

El nu a precizat despre cine ar fi vorba, dar din descrierea persoanei, s-ar putea presupune că ar putea fi vorba de cunoscutul ”hoț în lege” Grigori Karamalak (Bulgaru), care de aproape 15 ani se află la Moscova.

Procurorul a precizat că gruparea pregătea un atac cu aruncătoarele de grenade asupra sediului Global Business Center.și asupra automobilului potențialei victime. Totodată el a confirmat numele lui Vlad Plahotniuc.

"În înregistrările audio persoanele au menționat de câteva ori numele acestuia", a afirmat Vitalie Busuioc.

Advertisement

Şeful Inspectoratului Național de Investigații, Ion Iachimov a spus că anchetatorii au stabilit că pregătirea tentativei de omor ar fi început încă la finele anului trecut, iar două persoane ce ar fi luptat în Donbass ar fi venit în Moldova pentru a pregăti asasinarea.

Ofițerul a spus că infractorii aveau pregătit și un automobil cu numere lituaniene cu care să plece peste hotare după săvârșirea omorului.

Potrivit procurorului PCCOCS, Vitalie Busuioc, în acest caz au fost reținute 8 persoane. 6 sunt cetățeni ai Republicii Moldova care dețin alte cetățenii, iar 2 sunt ucraineni. Majoritatea au antecedente penale deosebit de grave.

„Printre ei se află atât executori ai asasinatului, intermediari, persoane de legătură și cei care au contribuit într-o anumită măsură la acțiuni. Fiecare persoană avea un rol concret și știa bine ce acțiuni trebuie să execute”, a afirmat Busuioc.

În Ucraina au fost reține 9 persoane, două dintre care au luptat în Donbass și anterior au fost în Moldova pentru a analiza persoana care era ținta atacului.

Suma ce urma să fie achitată pentru asasinare era de 200.000 de dolari, din care s-au achitat 100.000 de dolari.

Amintim că ieri, Ministerul de Interne de la Kiev a anunțat că forțele de ordine ucrainene ar fi contracarat o tentativă de asasinat la comandă a fostului vice-președinte al Parlamentului de la Chișinău, Vladimir Plahotniuc.

Operațiunea pentru reținerea membrilor grupării criminale care ar fi organizat acest atentat s-ar fi desfășurat la Kiev și Chișinău, a precizat ministrul ucrainean Arseni Avakhov.Oportunitati