Cum pot fi economisite miliarde de lei. O nouă platformă de achiziții publice

shadow
Vineri, 07.04.2017 06:19   2025
La Chișinău a fost lansat MTender, un sistem format din mai multe platforme interconectate, având la bază o Unitate Centrală de Date, la care sunt conectate câteva platforme comerciale de achiziții online.

”Acest sistem electronic reprezintă doar un element al reformei ample anunțate pe domeniul achizițiilor publice. Ne-am propus ca prin intermediul acestui instrument să obținem procurări transparente, pe bază competitivă și care să asigure o utilizare cât mai rațională a banilor publici”, a declarat ministrul Finanțelor, Octavian Armașu la prezentarea noii platforme, care a trecut etapa de testare.

De notat că sistemul M-Tender este construit după analogul sistemului ucrainean pentru licitații Prozorro, un sistem similar fiind implementat și în Georgia.

O economie de circa 15% de resurse financiare

Introducerea acestuia în Republica Moldova a fost anunțată la sfârșitul anului 2016, după semnarea unui Memorandum între Ministerul Finanțelor, Agenția Achizițiilor Publice, mai multe asociații de business, ONG-uri și companii IT pentru testarea și implementarea unui sistem atotcuprinzător după principiul sursă, date și contracte deschise.

Etapa de testare a proiectul-pilot MTender a început în ianuarie 2017 cu titlu de participare voluntară, autoritățile contractante având posibilitatea să testeze în sistem procurările de valoare mică.

Advertisement

Eficiența sistemului MTender a fost testată pe șapte autorității contractante din țară. De la lansare și până la începutul lunii aprilie, prin sistem au fost organizate 19 proceduri, dintre care 13 au fost finalizate cu succes. În final, a fost obținută o economie de 22,8% din banii publici sau circa 97.000 de lei.

”Pe parcurs, sistemul va fi dezvoltat și ajustat la legislație și necesitățile pieței. Sperăm ca în 2018 să acoperim întreg ciclul de achiziții – de la licitație până la procedurile de evidență a contractelor, cataloage, instrumente business intelligence, management al contractelor”, a punctat ministrul Finanțelor, care a estimat că noul sistem va permite o economie de circa 15% de resurse financiare.

În condițiile în care piața achizițiilor publice demult a trecut de 10 miliarde de lei, adică de 10% din PIB, apoi efectul economic va fi unul semnificativ - o economie de 1,5-2,0 miliarde lei pe an.

3.000 de autorități

”Așteptăm cu nerăbdare să punem în aplicare integrală acest proiect, după cum am convenit cu ministerul și să putem evalua împreună beneficiile economice ale achizițiilor electronice pentru cetățenii Republicii Moldova și toate părțile implicate în acest proces”, a spus șeful Oficiului BERD în Moldova, Dmitri Gvindadze, instituție care a oferit asistență tehnică pentru prima etapă a proiectului - pilot.

”Este un semnal bun și așteptat de mediul de afaceri care, la un moment dat, a devenit dezinteresat de achizițiile publice din cauza lipsei de transparență”, a remarcat Mila Mălairău, directorul executiv AmCham Moldova.

Potrivit autorităților, noul sistem electronic ar putea să devină obligatorii și să cuprindă întreg lanțul de achiziții publice în mai 2018.

În total, în Republica Moldova sunt  circa trei mii de autorități contractante. Totodată mai sunt și alte platforme de achiziții publice - tender.gov.md, etender.gov.md, care însă nu oferă o suficientă transparență.

Citiți și: Piața achizițiilor publice de produse alimentare, o „plăcintă” de sute de milioane lei



Oportunitati