Reacția Tiraspolului la pierderea contractului de livrarea energiei

shadow
Marţi, 04.04.2017 04:38   8047
Autoritățile din regiunea separatistă susțin că licitația pentru furnizarea de energie electrică în Moldova a fost desfășurată cu încălcări, iar decizia de a renunța la furnizorul din Transnistria ar avea conotații politice, fiind îndreptată contra Rusiei.

„Inter RAO EES a negociat un contract cu operatori și energie electrică Republica Moldova. Contractul nu a fost semnat. Această acțiune, care se numește tender, de fapt nu a fost în realitate, deoarece a fost organizat cu grave încălcări grave“, a declarat presei locale, așa-zisul ministru al dezvoltării economice, Serghei Obolonik.

Potrivit lui Obolonik, ministrului, aceste încălcări au fost comise de către partea moldovenească în mod deliberat pentru a scoate din cursă producatorul din regiunea separatistă Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan (MOLDGRES), care face parte din grupul Inter RAO EES.

În plus Obolonik a menționat că decizia ar fi parte dintr-un șir de măsuri luate de autoritățile de la Chișinău împreună cu cele din Ucraina pentru a pune presiune pe economia locală, de a elimina investitorul rus din regiune și pentru a lovi interesele Rusiei.

Funcționarul de la Tiraspol a dat asigurări că autoritățile au un plan bine pregătit pentru o astfel de situație, precum și un pachet de măsuri pentru a stabiliza situația din economie și sectorul energetic.

Advertisement

Amintim că vineri, 31 martie 2017, SA Energocom (100% - Guvernul) a semnat cu compania DTEK Trading din Ucraina un contract de furnizare a energiei electrice pentru perioada 1 aprilie 2017 – 31 martie 2018.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, oferta a fost agreată de operatorii reglementați datorită prețului mai avantajos oferit – 50,2 dolari pentru un MWh, cost ce este mai mic cu circa 8% decât oferta Centralei de la Cuciurgan, dar este cu două procente și ceva mai mare decât cel vechi de 48,99 dolari pentru un MWh.

De notat că decizia de a semna un contract de achiziție a energiei electrice de la compania ucraineană DTEK va lovi dur în economia regiunii. Or, livrările de energie erau una din principalele surse de valută pentru regiune și asigurau până la 30% din încasările din exporturi.

În consecință aceasta ar putea avea ca efect o nouă depreciere a monedei locale, cursul căreia este menținut în mod artificial de câțiva ani.

O situație asemănătoare s-a întâmplat în toamna anului 2005, când Chișinăul nu a acceptat pretenția Centralei de la Cuciurgan de a majora cu circa 33% prețul energiei și în consecință a început să cumpere tot volumul necesar din Ucraina.

Efectul a fost dezastruos pentru Centrala electrică, care a fost nevoită să activeze la mai puțin de 10% din capacitate și chiar a amenințat în câteva rânduri cu scoaterea de sub tensiune a unor linii electrice și a unor substații aflate în gestiune. De exemplu din 5 substații electrice ce asigură regiunea Odesa cu energie, patru sunt conectate la sistemul energetic prin intermediul Centralei de la Cuciurgan.

Renunțarea la livrările de energie electrică de la Cuciurgan a adus cu sine o serie de probleme de ordin tehnic pentru Republica Moldova, ce pune în pericol atât activitatea întregului sistem energetic național, cât și periclita substanțial securitatea energetică.



Oportunitati