Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • 27 iunie este ultima zi până când urmează a fi identificați cumpărătorii a 43% din acțiunile MAIB, care au fost scoase la vânzare în baza deciziei BNM.
 • Pe 30 iunie la Chișinău are loc adunarea generală anuală a acționarilor Moldindconbank S.A.
 • Washington, SUA
  Pe 14 octombrie are loc reuniunea Consiliului de Guvernare a Fondului Monetar Internațional, la care participă și o delegație a Republicii Moldova.
 • Washington, SUA
  În perioada 13-15 octombrie 2017 are lor reuniunea anuală a Fondului Monetar Internațional și Grupului Băncii Mondiale.
 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.

Ce se întâmplă la Aeroport. Numărul pasagerilor a scăzut pentru prima dată în șapte ani

1 2 3
 • Foto: mold-street.com
 • Foto: caa.md
 • Foto: caa.md
Marţi, 28.03.2017 07:06   6364
În anul 2016 traficul aerian de pasageri prin Aeroportul Internațional Chișinău a înregistrat o scădere cu circa un procente, coborând la 2,2 milioane de pasageri, cu 20.000 mai puțin decât în anul 2015, arată un raport al Autorității Aeronautice Civile (AAC).

Este pentru prima dată din anul 2009, când se atestă o diminuare a traficului de pasageri la cursele aeriene. Autoritatea Aeronautică nu oferă explicații ale acestui fenomen.

Din datele Autorității rezultă că această evoluție s-a datorat scăderii cu circa 15% a numărului decolarilor de aeronave străine și cu 5% a numărului de pasageri transportați de companiile străine.

Datele statistice relevă că aproape 1,05 milioane de pasageri au fost transportați de companiile naționale, în timp ce companiile străine au transportat 1,08 milioane de pasageri. Circa 80.000 de pasageri au călătorit cu curse neregulate.

În același timp anterior Autoritatea Aeronautică a făcut prognoze extrem de optimiste în privința traficului aerian, estimând că deja în anul 2015 numărul pasagerilor transportați prin intermediulu singurului Aeroport Internațional din Moldova va trece de 2,31 milioane.

Potrivit AAC, repartizarea cotei-părți a transporturilor de pasageri între companiile aeriene naționale și străine care efectuează zboruri regulate în/din Republica Moldova este de 51,1% și, respectiv, 48,9%.

Din 13 companii aeriene certificate doar trei efectuează transporturi regulate de pasageri pe/de pe Aeroportul Internațional Chișinău - Întreprinderea de Stat Air Moldova, Fly One SRL și Tandem Aero SRL.

Datele Autorității mai arată că în anul 2016 au fost transportate în total 2.130,1 tone de marfă și 644,2 tone poștă. Comparativ cu 2015 transporturile de mărfuri au înregistrat o descreștere de 4,5% sau cu 100,8 tone mai puțin, iar transporturile de poștă au înregistrat o descreștere de 2,5% sau cu 16,7 tone mai puțin.

Citiți și: Aeroportul Chișinău a trecut de 2,26 milioane

Coeficientul de îmbarcare a fost de 74%, dar cifra este doar pentru companiile naționale. Pentru cele străine CAA nu prezintă informații.

Administrația CAA nu prezintă statistici și pe destinațiile principale unde călătoresc moldovenii, doar în cazul companiilor naționale menționează că peste 40% au fost statele CSI (444.500 pasageri).

Potrivit Autorității actualmente, în ramură 13 companii dețin certificatul de operator aerian: Air Moldova, Aerotranscargo, Tera Avia. Classica Air, Tandem Aero, Valan Internațional Cargo. AIM AIR, Megaviation, Oscar Jet, Pecotox, Air Stroc. Fly One, Fly Pro și trei companii dețin Autorizația de operator aerian pentru efectuarea operațiunilor de lucru aerian: Valan Internațional Cargo, Pecotox și Moldaeroservice.

Menționăm că Aeroportul Internațional Chișinău este principala poartă aeriană a Republicii Moldova și din august 2013 a fost transmis în concesiune companiei Avia Invest, care s-a angajat să investească în 49 de ani circa 245 de milioane de euro.

Citiți și: Pentru a nu închide Aeroportul Chișinău, Avia Invest va construi a doua pistă 


print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Taguri: Companii servicii și branduri   Transport și turism  
Urmariti-ne pe retelele sociale
la nunta

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.