Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • În perioada 12-26 decembrie MAIB vinde la licitații peste 426.000 de acțiuni nominative de clasa 1, prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
 • Moldexpo
  Pe 29 martie - 1 aprilie are loc expoziția specializată de turism, agrement şi hoteluri ”Tourism. Leizure. Hotels”.
 • În perioada 25-28 aprilie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Moldconstruct”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Banca Centrală a Rusiei acuză autoritățile de la Chișinău: Nu au cerut informații despre Laundromat!

1 2
 • Banca Centrală a Rusiei susţine că a stopat spălarea banilor abia în anul 2014
  Foto: youtube.com
 • Foto: rise.md
Sâmbătă, 25.03.2017 12:55   8314
Banca Centrală a Federației Ruse susține că a dezvăluit schema de spălare a banilor prin Moldova, numită Laundromat încă în anul 2013 și a stopat-o în prima jumătate a anului 2014.

Autoritatea bancară din Rusia precizează că a blocat așa-zisa schemă moldovenească de spălare a banilor la începutul anului 2014 și nu a primit nicio solicitare în acest sens de la autoritățile bancare din Uniunea Europeană și nici de la conducerea Moldovei, se arată într-un comunicat al Băncii Centrale citat de RIA Novosti.

Moldova nu a cerut informații

„La sfârșitul anului 2013, Banca Centrală a Rusiei a depistat și a identificat așa-numita schemă moldovenească cu ajutorul căreia sume importante de bani au fost transferate din băncile rusești pe conturile companiilor străine. În această schemă au fost implicate 23 de bănci din Rusia ... Aproape toate (19 bănci) au pierdut licențele pentru efectuarea operațiunilor bancare”, se spune în comunicatul de presă.

Printre băncile implicate se numărau Russkii Zemelnii Bank, Baltika, European Express,Smartbank, Mast-Bank, Intercapitalbank, Zapadnii, Energobusiness etc.

Potrivit Băncii Centrale până la jumătatea anului 2014, utilizarea schemei moldovenești de spălare a banilor a fost curmată, iar ultima bancă implicată în această schemă a fost Mast-Bank.

"Trebuie de remarcat faptul că legalizarea banilor nu a avut loc în băncile rusești, ci în băncile beneficiare, în care banii au ajuns prin intermediul Moldindconbank și câteva bănci din țările baltice. Autoritățile de reglementare financiară din Europa, precum și conducerea Republicii Moldova nu s-au adresat la Banca Centrală a Rusiei în această chestiune”, precizează instituția.

Citiți și: FSB-ul rusesc ar putea sta în spatele schemei de spălare a miliardelor prin băncile moldovenești

„În conformitate cu legislația Rusiei, Banca Centrală nu are împuternicire de a efectua investigații. Această funcție în sectorul financiar o are Serviciul Federal de Monitorizare Financiară, iar de anchete penale se ocupă organele de aplicare a legii”, menționează Banca.

În anii 2010-2014 din Rusia prin sistemul bancar și judiciar din Moldova au fost scoase circa 22 de miliarde de dolari. O investigație realizată de mai mulți ziariști și publicații sub egida OCCRP a arătat că în În spălătoria supranumită și Laundromat au fost implicați de la afaceriști ruși, politicieni, la companii offshore, giganți internaționali, bănci cu renume etc 

CE ESTE LAUNDROMAT?

Laundromat este un nume oferit de Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) pentru o schemă vastă de spălare a banilor. În perioada toamna 2010 -primăvara anului 2014, oficiali din Federația Rusă și oameni din interiorul sistemului au transferat miliarde de dolari în Europa, Statele Unite ale Americii și alte țări. Oamenii legii din Republica Moldova și Letonia au depistat cel puțin 20 de miliarde de dolari - bani murdari. Se consideră că valoarea reală poate fi de 80 miliarde de dolari, nefiind identificați toți banii implicați în spălătoria rusească.

CE ESTE SPĂLAREA DE BANI?

Un proces prin care banii obținuți într-un mod criminal sunt curățați, oferindu-li-se o proveniență aparent legală. De obicei, acest proces implică un număr mare de transferuri.

CUM LUCREAZĂ LAUNDROMATUL?

Schema era ingenioasă.. În multe cazuri, aceasta implica companii fictive. Majoritatea dintre ele au fost înregistrate în Londra, la Casa Companiilor. De obicei, compania A „împrumuta” o sumă mare de bani companiei B. O altă afacere în Federația Rusă, reprezentantă de moldoveni, trebuiau să devină garantul acestor companii. Judecătorii moldoveni autentificau „datoria”, lăsând companiile rusești să transfere bani reali unei bănci din Republica Moldova. De aici, banii ajungeau spre o bancă din Letonia, în interiorul Uniunii Europene.

Citiți și: Milioane de dolari din Laundromat pentru grupul Shor


print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Taguri: Infracțiuni economice   Sistemul bancar și asigurările  
Urmariti-ne pe retelele sociale
la nunta

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.