Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Curtea Supremă de Justiție
  Pe 24 ianuarie se decide admisibilitatea unui recurs înaintat de Efes Vitanta Moldova Brewery SA împotriva Guvernului Republicii Moldova.
 • Pe 24 ianuarie Curtea Supremă de Justiție examinează recursul Interacces-M SRL împotriva Consiliului Concurentei.
 • Curtea Supremă de Justiție
  Pe 24 ianuarie este examinată admisibilitatea unui recurs depus de Drancor SRL împotriva Ministerului Economiei și Infrastructurii.
 • Curtea Supremă de Justiție
  Pe 24 ianuarie se decide admisibilitatea recursului Inspectoratului General de Politie al MAI vs Inspecția Financiară din cadrul Ministerului Finanţelor.
 • Curtea Supremă de Justiție
  Pe 24 ianuarie se decide admisibilitatea recursului Eximbank-Gruppo Veneto Bancă SA împotriva SA Poliproiect, Andronic Arcadie, Andronic Mariana si SRL Poliproject Exhibitions.
 • Curtea de Apel Chișinău
  S.A. Termoelectrica se judecă cu Consiliul Municipal Chișinău, pe 2 februarie.
 • Moldexpo
  În perioada 31 ianuarie - 4 februarie 2018 are loc expoziţia naţională de servicii şi mărfuri autohtone, ”Made in Moldova”.
 • Pe 17 februarie în orașul subteran Cricova are loc festivalul vinurilor ”Underland”.
 • La Chișinău are loc concursul de vinuri și băutiru tari ”Black Sea Region Wines and Spirits”, pe 21-22 februarie 2018.
 • În perioada 21-23 februarie 2017 Poliproject Exhibitions organizează expoziţia specializată de vinuri ”ExpoVin Moldova”.
 • Pe 14-17 martie la Moldexpo se desfășoară expoziția de primăvară a tehnicii, produselor și serviciilor agricole ”Moldagroteh 2018”.
 • Pe 22-25 martie la Moldexpo este organizată expoziția de echipamente, tehnologii și servicii de construcție ”Moldconstruct 2018”.
 • În perioada 25-28 martie la Moldexpo se desfășoară expoziţia în domeniul energeticii ”MoldEnergy 2018”.
 • Pe 29-31 martie vinificatorii moldoveni participă la Campionatul Euroasiatic al Vinurilor și Băuturilor Tari, la Rostov (Rusia).
 • În perioada 29 martie - 1 aprilie la Chișinău are loc expoziția de produse și servicii de călătorii ”Turism. Agrement. Hoteluri”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Moldova rămâne fără energie

1
 • Centrala electrică de la Cuciurgan este controlată de gigantul Inter RAO EES
  Foto:
Vineri, 24.03.2017 13:08   15768
Ministerul Economiei a obligat toate companiile reglementate din sectorul energetic să mai extindă încă o dată termenul de colectare a ofertelor pentru furnizarea de energie până la 30 martie. Motivul este cererea unei companii cu capital rusesc și lipsa unor garanții.

Incertitudinea privind semnarea unui nou contract de achiziție a energiei electrice se menține. Astfel nu este clar dacă de la 1 aprilie 2017, Republica Moldova va fi asigurată cu o cantitate suficientă de energie.

Rușii fac jocurile

Pe 23 martie, Ministerul Economiei a recomandat iarăși companiilor să extindă termenul de colectare a ofertelor până la 30 martie.

"Pentru asigurarea și promovarea concurenței în procesul de achiziție a energiei electrice și în conformitate cu Instrucțiunea privind achiziția anuală a energiei electrice, precum și luând în considerare recomandarea Ministerului Economiei, companiile Gas Natural Fenosa în Moldova informează că termenul de prezentare a ofertelor se prelungește până la 30 martie 2017, la cererea unor ofertanți, dat fiind faptul că aceștia nu reușesc să prezinte ofertele până pe până pe 27 martie", se arată într-un comunicat al Gas Natural Fenosa.

Grupul spaniol susține că va întreprinde toate acțiunile necesare pentru identificarea celei mai avantajoase oferte de furnizare a energiei electrice.

Este deja a cincea oară în ultimele două luni când termenul este extins, iar informațiile de pe piață nu sunt deloc încurajatoare. 

Ministerul Economiei explică amânarea prin lipsă de oferte, conjunctura regională și prin "solicitarea parvenită de la unul din potențialii furnizori".

Acest furnizor este Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, controlată de gigantul rus Inter RAO EES și care asigură în prezent circa 80% din necesarul de curent al Moldovei, prin intermediara Energokapital.

Surse de pe piață susțin că evoluția lucrurilor seamănă a șantaj. Or, este straniu că timp de două luni întreprinderea din regiunea separatistă nu a reușit să elaboreze o ofertă și să decidă ce preț va cere pentru curent.

"Centrala este interesată să vândă energia, altfel va trebui să staționeze. E vorba de venituri ce depășesc o sută de milioane de dolari pe an. O eventuală reorientare a Moldovei și achiziția de energie din Ucraina ar putea lovi și în economia regiunii separatiste", susține o sursă de pe piață.

Ucrainenii pot asigura necesarul de energie

Singura ofertă de furnizare a venit de la compania ucraineană DTEK Pavlogradugoli, ce face parte din grupul DTEK al miliardarului ucrainean Rinat Ahmetov.

"Suntem gata să asigurăm cu energie electrică toată Republica Moldova. Or, în sistemul energetic ucrainenean sunt libere capacități de generare de 4.700 MW, ceea ce este cu mult peste necesitățile Republicii Moldova", se arată într-un răspuns primit de Mold-Street, de la administrația companiei.

Totodată reprezentanții companiei dau asigurări că criza cărbunelui din Donbas nu ar putea afecta siguranța livrărilor de energie în Moldova, deoarece curentul necesar țării noastre va fi generat de centralele nucleare.

În același timp portalul ucrainean censor.ua susține că producătorul din Ucraina ar fi gata să livreze energie electrică la un preț mai mic decât cel actual cu circa 30%: circa 32-34 dolari pentru un MW, grație energiei electrice de la centralele nucleare. 

Problema mare este că acest preț nu poate fi asigurat tot anul, iar deja din iunie 2017 ar putea apărea probleme, ca urmare a intrării în lucrări de reparație de lungă durată a unui bloc de 1.000 de MW de la Centrala Nucleară din Zaporojie și pe piață se poate crea un deficit de energie electrică ieftină.

În plus publicația ucraineană susține că împotriva furnizărilor din Ucraina ar fi și liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc. Motivele nu sunt clare. Serviciul de presă a DTEK a precizat că nu comentează speculațiile și zvonurile.

Ce se va întâmpla ]ns[ după 1 aprilie 2017? Autoritățile spun că nu sunt motive de îngrijorare și că vor prelungi licitația încâ pentru câteva zile, iar necesarul de curent va fi luat din sistemul energetic ucrainean, așa cum s-a întâmplat 4-5 ani în urmă. 

Aceasta însă nu va oferi o mai mare securitate energetică țării.

Situație critică în sectorul energetic. O singură ofertă pentru furnizarea curentului 


print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Energetica și industria   Prețuri și inflația  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close