Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Pe 22 august la Curtea de Apel Chișinău are loc o ședință de judecată pe cauza civilă Aroma SA și Euro Alco SRL.
 • Pe 23 august Curtea Supremă de Justiție examinează un litigiu civil intre StarNet Soluţii SRL și ANRCETI.
 • Pe 24 august la Curtea de Apel Chișinău este preconizată o ședință de judecată pe cauza penală intentată lui Veaceslav Platon.
 • Pe 30 august Curtea Supremă de Justiție examinează un litigiu civil intre Retelele Electrice de Distributie Nord Bălti și Inspectia Financiară a Ministerului Finanțelor.
 • Pe 6 septembrie la Curtea de Apel Chișinău se judecă cauza civilă între Antarius Com SRL și Calea Ferata din Moldova.
 • Pe 6 septembrie Curtea de Apel Chișinău examinează un litigiu civil intre Asociația Drepturi de Autor și Conexe și Metro Cash and Carry Moldova SRL.
 • Pe 6 septembrie la Curtea Supremă de Justiție se judecă cauza civilă între Partidul Naţional Liberal, Partidul Popular, Partidul Liberal Reformator și Comisia Electorală Centrală.
 • Pe 6 septembrie la Curtea Supremă de Justiție este examinat dosarul civil ANRCETI vs Casa Naţională de Asigurări Sociale.
 • Pe 6 septembrie la Curtea Supremă de Justiție este examinat dosarul civil Procurorul General vs ÎS Moldtranselectrica.
 • Pe 7 septembrie expiră termenul ofertei de vânzare a peste 3.860.000 de acțiuni emise de compania Asito S.A., la preț de 14,79 lei bucata.
 • Pe 13 septembrie la Curtea de Apel Chișinău este examinat dosarul civil Casa de Odihnă Nistru SRL vs Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova și Rețelele Nistrului SRL.
 • Pe 13 septembrie la Curtea de Apel Chișinău are loc o ședință de judecată pe cauza Victoriabank vs Fabrica de Conserve din Călărași.
 • Pe 13 septembrie Curtea Supremă de Justiție examinează un litigiu civil intre Basvinex SA și Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, intervrenient Buket Moldavii SA.
 • Pe 15 septembrie Curtea de Apel Chișinău examinează cauza penală împotriva businessmanului Viorel Țopa - spălare de bani.
 • Pe 13-16 septembrie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de echipamente medicale, preparate farmaceutice şi stomatologie MoldMedizin & MoldDent.
 • Pe 21-24 septembrie Moldexpo găzduiește expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Construct & Interior Expo”.
 • Pe 21-24 septembrie Moldexpo găzduiește expoziţia internaţională de tehnologii, mijloace de protecţie şi securitate ”Security”.
 • Moldexpo
  În perioada 21-24 septembrie are loc târgul specializat de servicii imobiliare, impotecă și construcția de locuințe ”Imobil Moldova”.
 • La Moldexpo are loc târgul ofertelor turistice pentru odihna de iarnă ”Winter Travel Fair”, în perioada 29 septembrie - 1 octombrie.
 • În perioada 29 septembrie - 1 octombrie la Moldexxpo se desfășoară Festivalul Vinurilor Tinere ”Tulburel”.
 • Radisson Blu Leogrand Hotel
  Are loc forumul de afaceri Moldova Business Week 2017, în perioada 3-6 octombrie.
 • Moldexpo
  Expoziția internaţională de mobilă, utilaje, scule, materiale şi accesorii pentru fabricarea mobilei ”Expo Mobilă” are loc pe 5-8 octombrie.
 • Washington, SUA
  Pe 14 octombrie are loc reuniunea Consiliului de Guvernare a Fondului Monetar Internațional, la care participă și o delegație a Republicii Moldova.
 • Pe 11-14 octombrie la Chișinău are loc expoziția dedicată mobilei și designului de interior ”Das Interior Show”.
 • Washington, SUA
  În perioada 13-15 octombrie 2017 are lor reuniunea anuală a Fondului Monetar Internațional și Grupului Băncii Mondiale.
 • Pe 18-21 octombrie la Chișinău are loc expoziția de produse, utilaje, tehnologii agricole şi meşteşuguri ”Farmer”.
 • Moldexpo găzduiește pe 18-21 octombrie expoziția de maşini, echipamente şi tehnologii pentru sectorul agroindustrial ”Moldagroteh”.
 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
 • Moldexpo
  Pe 29 martie - 1 aprilie are loc expoziția specializată de turism, agrement şi hoteluri ”Tourism. Leizure. Hotels”.

Moldova rămâne fără energie

1
 • Centrala electrică de la Cuciurgan este controlată de gigantul Inter RAO EES
  Foto:
Vineri, 24.03.2017 13:08   15542
Ministerul Economiei a obligat toate companiile reglementate din sectorul energetic să mai extindă încă o dată termenul de colectare a ofertelor pentru furnizarea de energie până la 30 martie. Motivul este cererea unei companii cu capital rusesc și lipsa unor garanții.

Incertitudinea privind semnarea unui nou contract de achiziție a energiei electrice se menține. Astfel nu este clar dacă de la 1 aprilie 2017, Republica Moldova va fi asigurată cu o cantitate suficientă de energie.

Rușii fac jocurile

Pe 23 martie, Ministerul Economiei a recomandat iarăși companiilor să extindă termenul de colectare a ofertelor până la 30 martie.

"Pentru asigurarea și promovarea concurenței în procesul de achiziție a energiei electrice și în conformitate cu Instrucțiunea privind achiziția anuală a energiei electrice, precum și luând în considerare recomandarea Ministerului Economiei, companiile Gas Natural Fenosa în Moldova informează că termenul de prezentare a ofertelor se prelungește până la 30 martie 2017, la cererea unor ofertanți, dat fiind faptul că aceștia nu reușesc să prezinte ofertele până pe până pe 27 martie", se arată într-un comunicat al Gas Natural Fenosa.

Grupul spaniol susține că va întreprinde toate acțiunile necesare pentru identificarea celei mai avantajoase oferte de furnizare a energiei electrice.

Este deja a cincea oară în ultimele două luni când termenul este extins, iar informațiile de pe piață nu sunt deloc încurajatoare. 

Ministerul Economiei explică amânarea prin lipsă de oferte, conjunctura regională și prin "solicitarea parvenită de la unul din potențialii furnizori".

Acest furnizor este Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, controlată de gigantul rus Inter RAO EES și care asigură în prezent circa 80% din necesarul de curent al Moldovei, prin intermediara Energokapital.

Surse de pe piață susțin că evoluția lucrurilor seamănă a șantaj. Or, este straniu că timp de două luni întreprinderea din regiunea separatistă nu a reușit să elaboreze o ofertă și să decidă ce preț va cere pentru curent.

"Centrala este interesată să vândă energia, altfel va trebui să staționeze. E vorba de venituri ce depășesc o sută de milioane de dolari pe an. O eventuală reorientare a Moldovei și achiziția de energie din Ucraina ar putea lovi și în economia regiunii separatiste", susține o sursă de pe piață.

Ucrainenii pot asigura necesarul de energie

Singura ofertă de furnizare a venit de la compania ucraineană DTEK Pavlogradugoli, ce face parte din grupul DTEK al miliardarului ucrainean Rinat Ahmetov.

"Suntem gata să asigurăm cu energie electrică toată Republica Moldova. Or, în sistemul energetic ucrainenean sunt libere capacități de generare de 4.700 MW, ceea ce este cu mult peste necesitățile Republicii Moldova", se arată într-un răspuns primit de Mold-Street, de la administrația companiei.

Totodată reprezentanții companiei dau asigurări că criza cărbunelui din Donbas nu ar putea afecta siguranța livrărilor de energie în Moldova, deoarece curentul necesar țării noastre va fi generat de centralele nucleare.

În același timp portalul ucrainean censor.ua susține că producătorul din Ucraina ar fi gata să livreze energie electrică la un preț mai mic decât cel actual cu circa 30%: circa 32-34 dolari pentru un MW, grație energiei electrice de la centralele nucleare. 

Problema mare este că acest preț nu poate fi asigurat tot anul, iar deja din iunie 2017 ar putea apărea probleme, ca urmare a intrării în lucrări de reparație de lungă durată a unui bloc de 1.000 de MW de la Centrala Nucleară din Zaporojie și pe piață se poate crea un deficit de energie electrică ieftină.

În plus publicația ucraineană susține că împotriva furnizărilor din Ucraina ar fi și liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc. Motivele nu sunt clare. Serviciul de presă a DTEK a precizat că nu comentează speculațiile și zvonurile.

Ce se va întâmpla ]ns[ după 1 aprilie 2017? Autoritățile spun că nu sunt motive de îngrijorare și că vor prelungi licitația încâ pentru câteva zile, iar necesarul de curent va fi luat din sistemul energetic ucrainean, așa cum s-a întâmplat 4-5 ani în urmă. 

Aceasta însă nu va oferi o mai mare securitate energetică țării.

Situație critică în sectorul energetic. O singură ofertă pentru furnizarea curentului 


print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Taguri: Energetica și industria   Prețuri și inflația  
Urmariti-ne pe retelele sociale
la nunta

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.