Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • La Palatul Republicii pe 15 decembrie are loc Vernisajul Vinului - ”Visul unei nopți de iarnă”.
 • În perioada 12-26 decembrie MAIB vinde la licitații peste 426.000 de acțiuni nominative de clasa 1, prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
 • Moldexpo
  Pe 29 martie - 1 aprilie are loc expoziția specializată de turism, agrement şi hoteluri ”Tourism. Leizure. Hotels”.
 • În perioada 25-28 aprilie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Moldconstruct”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Proprietarul Eximbank din Moldova cere ajutor de la statul italian

1
 • Sediul Veneto Banca în Montebelluna, Italia
  Foto: adnkronos.com
Miercuri, 22.03.2017 16:30   2382
Gruppo Veneto Banca și Banca Popolare di Vicenza, două bănci italiene cu probleme financiare majore, au solicitat ajutor de la stat pentru a supraviețui pe piață.

Cele două bănci cu prezență regională au informat oficial Ministerul de Finanțe, Banca Națională din Italia și Banca Centrală Europeană că au prezentat pe 18 martie, o cerere oficială de recapitalizare „preventivă“ și singura speranță pentru menținerea celor două bănci pe linia de plutire, notează cotidianul La Stampa.

Recurgerea la sprijinul statului nu schimbă în nici un fel condițiile tranzacției propuse acționarilor pentru a evita procese, care s-au încheiat la 22 martie. Pentru Banca Popolare di Vicenza, au fost colectate cereri echivalente cu valoarea a 68,8% din acțiuni, în timp ce valoarea acordurilor deja semnate s-a ridicat la 49,6% din acțiuni.

Cele două bănci se află de mult timp în centrul unui proces de negociere complexă între Trezorerie, BCE și Comisia Europeană privind salvarea de la faliment. Veneto Banca și Banco Popolare au fost preluate în anul 2016 de către Fondul Atlante, creat la inițiativa guvernului italian, și sunt în proces de fuziune, proces care urmează să se încheie până la sfârșitul anului curent.

Pentru salvarea acestor bănci Guvernul de la Roma ar trebui să elaboreze un plan de salvare care ar costa bugetul circa 5 miliarde de euro.

Planul ar include un mecanism care permite statelor din zona euro să pompeze fonduri publice în bănci fără a încălca reglemenările cu privire la subvențiile de stat.

Veneto Banca din Italia are operațiuni în Republica Moldova, România, Croația și Albania. Ziarul Financiar notează că Reprezentanța din România a Veneto Banca și-a scos activele la vânzare, ca urmare a rezultatelor financiare proaste. 

Eximbank din Republica Moldova a fost preluat de către Gruppo Veneto Banca în anul 2006 și are în prezent 20 de filiale și 11 agenții. Presa italiană a speculat anterior că proprietarul intenționa să vândă activele din Republica Moldova, informație negată însă de către Eximbank. În iunie 2016 un fond de investiții american, JC Flowers a anunțat că este interesat de preluarea operațiunilor Veneto Banca în fosta republică sovietică. 

Potrivit rapoartelor financiare publicate de bancă pentru anul 2016 (aici, aici și aici), Eximbank Gruppo Veneto Banca deținea, la sfârșitul anului trecut, active în valoare de 5 miliarde de lei. În clasamentul eficienței bancare pentru anul 2016 realizat de agenția Estimator AV, Eximbank se află pe ultimul loc.

Citiți și:

O bancă din Moldova a fost scoasă la vânzare
Săptămână decizivă pentru soarta Eximbank și Veneto Banca
Un miliardar american caută partener pentru a prelua activele Veneto Banca din Moldova și România


print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Companii servicii și branduri   Proprietari și manageri   Sistemul bancar și asigurările  
03 Decembrie 2017 Joburi
25 Noiembrie 2017 Joburi
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close