Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Franzeluța SA organizează adunarea extraordinară a acționarilor pe 25 mai.
 • Rusia
  În perioada 24-26 mai la St.Petersburg are loc Forumul Economic Mondial.
 • Pe 28 mai IDIS Viitorul organizează o masă rotundă pe tema impactului comerțului, energeticii, migrației și securității asupra Parteneriatului Estic.
 • În perioada 29-30 mai are loc evenimentul Moldova Automotive Days 2018, cu participarea companiilor din Germania și Austria.
 • Bruxelles, Belgia
  O delegație din Moldova participă la Adunarea Generală a EU4Business în perioada 20-21 iunie 2018.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.
 • Pentru anul 2018 Banca Națională a Moldovei a prognozat o creștere economică de 3,5% și o inflație de 3,7%.

Proprietarul Eximbank din Moldova cere ajutor de la statul italian

1
 • Sediul Veneto Banca în Montebelluna, Italia
  Foto: adnkronos.com
Miercuri, 22.03.2017 16:30   2552
Gruppo Veneto Banca și Banca Popolare di Vicenza, două bănci italiene cu probleme financiare majore, au solicitat ajutor de la stat pentru a supraviețui pe piață.

Cele două bănci cu prezență regională au informat oficial Ministerul de Finanțe, Banca Națională din Italia și Banca Centrală Europeană că au prezentat pe 18 martie, o cerere oficială de recapitalizare „preventivă“ și singura speranță pentru menținerea celor două bănci pe linia de plutire, notează cotidianul La Stampa.

Recurgerea la sprijinul statului nu schimbă în nici un fel condițiile tranzacției propuse acționarilor pentru a evita procese, care s-au încheiat la 22 martie. Pentru Banca Popolare di Vicenza, au fost colectate cereri echivalente cu valoarea a 68,8% din acțiuni, în timp ce valoarea acordurilor deja semnate s-a ridicat la 49,6% din acțiuni.

Cele două bănci se află de mult timp în centrul unui proces de negociere complexă între Trezorerie, BCE și Comisia Europeană privind salvarea de la faliment. Veneto Banca și Banco Popolare au fost preluate în anul 2016 de către Fondul Atlante, creat la inițiativa guvernului italian, și sunt în proces de fuziune, proces care urmează să se încheie până la sfârșitul anului curent.

Pentru salvarea acestor bănci Guvernul de la Roma ar trebui să elaboreze un plan de salvare care ar costa bugetul circa 5 miliarde de euro.

Planul ar include un mecanism care permite statelor din zona euro să pompeze fonduri publice în bănci fără a încălca reglemenările cu privire la subvențiile de stat.

Veneto Banca din Italia are operațiuni în Republica Moldova, România, Croația și Albania. Ziarul Financiar notează că Reprezentanța din România a Veneto Banca și-a scos activele la vânzare, ca urmare a rezultatelor financiare proaste. 

Eximbank din Republica Moldova a fost preluat de către Gruppo Veneto Banca în anul 2006 și are în prezent 20 de filiale și 11 agenții. Presa italiană a speculat anterior că proprietarul intenționa să vândă activele din Republica Moldova, informație negată însă de către Eximbank. În iunie 2016 un fond de investiții american, JC Flowers a anunțat că este interesat de preluarea operațiunilor Veneto Banca în fosta republică sovietică. 

Potrivit rapoartelor financiare publicate de bancă pentru anul 2016 (aici, aici și aici), Eximbank Gruppo Veneto Banca deținea, la sfârșitul anului trecut, active în valoare de 5 miliarde de lei. În clasamentul eficienței bancare pentru anul 2016 realizat de agenția Estimator AV, Eximbank se află pe ultimul loc.

Citiți și:

O bancă din Moldova a fost scoasă la vânzare
Săptămână decizivă pentru soarta Eximbank și Veneto Banca
Un miliardar american caută partener pentru a prelua activele Veneto Banca din Moldova și Româniaprint Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Companii servicii și branduri   Proprietari și manageri   Sistemul bancar și asigurările  
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close