Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Pe 22 august la Curtea de Apel Chișinău are loc o ședință de judecată pe cauza civilă Aroma SA și Euro Alco SRL.
 • Pe 23 august Curtea Supremă de Justiție examinează un litigiu civil intre StarNet Soluţii SRL și ANRCETI.
 • Pe 24 august la Curtea de Apel Chișinău este preconizată o ședință de judecată pe cauza penală intentată lui Veaceslav Platon.
 • Pe 30 august Curtea Supremă de Justiție examinează un litigiu civil intre Retelele Electrice de Distributie Nord Bălti și Inspectia Financiară a Ministerului Finanțelor.
 • Pe 6 septembrie la Curtea de Apel Chișinău se judecă cauza civilă între Antarius Com SRL și Calea Ferata din Moldova.
 • Pe 6 septembrie Curtea de Apel Chișinău examinează un litigiu civil intre Asociația Drepturi de Autor și Conexe și Metro Cash and Carry Moldova SRL.
 • Pe 6 septembrie la Curtea Supremă de Justiție se judecă cauza civilă între Partidul Naţional Liberal, Partidul Popular, Partidul Liberal Reformator și Comisia Electorală Centrală.
 • Pe 6 septembrie la Curtea Supremă de Justiție este examinat dosarul civil ANRCETI vs Casa Naţională de Asigurări Sociale.
 • Pe 6 septembrie la Curtea Supremă de Justiție este examinat dosarul civil Procurorul General vs ÎS Moldtranselectrica.
 • Pe 7 septembrie expiră termenul ofertei de vânzare a peste 3.860.000 de acțiuni emise de compania Asito S.A., la preț de 14,79 lei bucata.
 • Pe 13 septembrie la Curtea de Apel Chișinău este examinat dosarul civil Casa de Odihnă Nistru SRL vs Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova și Rețelele Nistrului SRL.
 • Pe 13 septembrie la Curtea de Apel Chișinău are loc o ședință de judecată pe cauza Victoriabank vs Fabrica de Conserve din Călărași.
 • Pe 13 septembrie Curtea Supremă de Justiție examinează un litigiu civil intre Basvinex SA și Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, intervrenient Buket Moldavii SA.
 • Pe 15 septembrie Curtea de Apel Chișinău examinează cauza penală împotriva businessmanului Viorel Țopa - spălare de bani.
 • Pe 13-16 septembrie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de echipamente medicale, preparate farmaceutice şi stomatologie MoldMedizin & MoldDent.
 • Pe 21-24 septembrie Moldexpo găzduiește expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Construct & Interior Expo”.
 • Pe 21-24 septembrie Moldexpo găzduiește expoziţia internaţională de tehnologii, mijloace de protecţie şi securitate ”Security”.
 • Moldexpo
  În perioada 21-24 septembrie are loc târgul specializat de servicii imobiliare, impotecă și construcția de locuințe ”Imobil Moldova”.
 • La Moldexpo are loc târgul ofertelor turistice pentru odihna de iarnă ”Winter Travel Fair”, în perioada 29 septembrie - 1 octombrie.
 • În perioada 29 septembrie - 1 octombrie la Moldexxpo se desfășoară Festivalul Vinurilor Tinere ”Tulburel”.
 • Radisson Blu Leogrand Hotel
  Are loc forumul de afaceri Moldova Business Week 2017, în perioada 3-6 octombrie.
 • Moldexpo
  Expoziția internaţională de mobilă, utilaje, scule, materiale şi accesorii pentru fabricarea mobilei ”Expo Mobilă” are loc pe 5-8 octombrie.
 • Washington, SUA
  Pe 14 octombrie are loc reuniunea Consiliului de Guvernare a Fondului Monetar Internațional, la care participă și o delegație a Republicii Moldova.
 • Pe 11-14 octombrie la Chișinău are loc expoziția dedicată mobilei și designului de interior ”Das Interior Show”.
 • Washington, SUA
  În perioada 13-15 octombrie 2017 are lor reuniunea anuală a Fondului Monetar Internațional și Grupului Băncii Mondiale.
 • Pe 18-21 octombrie la Chișinău are loc expoziția de produse, utilaje, tehnologii agricole şi meşteşuguri ”Farmer”.
 • Moldexpo găzduiește pe 18-21 octombrie expoziția de maşini, echipamente şi tehnologii pentru sectorul agroindustrial ”Moldagroteh”.
 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
 • Moldexpo
  Pe 29 martie - 1 aprilie are loc expoziția specializată de turism, agrement şi hoteluri ”Tourism. Leizure. Hotels”.

Laptopurile și tabletele interzise în avioanele ce intră în SUA și Marea Britanie din 10 țări

1 2 3
 • Laptopurile vor fi interzise în saloanele avioanelor care intră în SUA și UK
  Foto: ibtimes.co.uk
 • Aeroporturile afectate de interdicție
  Foto: bbc.co.uk
 • Țările afectate de interdicție
  Foto: bbc.co.uk
Miercuri, 22.03.2017 13:22   2511
Au fost interzise o serie de dispozitive electronice în avioanele care intră în spațul aerian al SUA și Marii Britanii din unele țări ale Africii de Nord, Orientului Mijlociu și Turcia.

Guvernele Statelor Unite ale Americii și a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord au impus restricții la prezența unui șir de dispozitive electronice în saloanele avioanelor ce aparțin unor companii din Orientul Mijlociu la intrarea în spațiul aerian al celor două țări.

Măsurile impuse fac parte din campania de combatere a terorismului și intră în vigoare la 25 martie 2017, au declarat oficialitățile americane și britanice. Nici una dintre părți nu a precizat dacă ele au o perioadă concretă de valabilitate, lăsând să se înțeleagă că vor fi aplicate o perioadă indefinită, comunică postul de televiziune britanic BBC

Interdicția se referă la dispozitive mai mari decât un smartfon: laptopuri, tablete, e-readere, camere, playere DVD portabile, unități pentru jocuri, imprimante și scanere portabile. Acestea nu vor putea să fie trecute în salonul avionului în calitate de bagaj de mână, însă vor putea fi transportate în secția de bagaje a navei imediat după înregistrarea pentru zbor. 

Turcia, printre țările afectate

Ordinul emis de Guvernul SUA afectează nouă companii, care operează zboruri directe spre SUA de la zece aeroporturi: Royal Jordanian, EgyptAir, Turkish Airlines, Saudi Arabian Airlines, Kuwait Airways, Royal Air Maroc, Qatar Airways, Emirates Airways și Etihad Airways. 

Aeroporturile vizate sunt situate în câteva țări din Africa de Nord, Asia Centrală și Orientul Mijlociu: Mohammed V International din Casablanca (Maroc), Ataturk din Istanbul (Turcia), Cairo International din Cairo (Egipt), Queen Alia International din Amman (Iordania), King Abdulaziz International din Jeddah (Arabia Saudită), King Khalid International din Riyadh (Arabia Saudită), Kuwait International din Kuwait, Hamad International din Doha (Qatar), Abu Dhabi International din Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite), și Dubai International din Dubai (Emiratele Arabe Unite). 

Ordinul emis de Londra vine la câteva ore după cel din Washington și conține aceleași condiții – dispozitivele mari urmează a fi predate în secția de bagaje a navelor și doar smartfoanele sau telefoanele obișnuite pot fi aduse în salon. Ordinul britanic afectează 14 companii, care operează zboruri din șase țări: Turcia, Liban, Iordania, Egipt, Tunis și Arabia Saudită. 

Șase dintre companii sunt britanice - British Airways, EasyJet, Jet2.com, Monarch, Thomas Cook, Thomson – iar celelalte opt aparțin companiilor din țările vizate - Turkish Airlines, Pegasus Airways, Atlas-Global Airlines, Middle East Airlines, Egyptair, Royal Jordanian, Tunis Air și Saudia.

Guvernul Canadei a anunțat că ar putea introduce măsuri similare. 

Pro și contra

Guvernul de la Ankara a numit decizia drept ”eronată” și a solicitat anularea acesteia.

De asemenea, măsurile au fost criticate de către organizațiile pentru protecția drepturilor omului, care le-au calificat drept atentat la democrație, iar ”Aviation Security” - o prestigioasă publicație dedicată aviației, citată de BBC - a afirmat că ”dacă în anul 2017 este imposibil să faci distincție între un laptop ce conține o bombă și un dispozitiv electronic autentic, atunci sistemul de scanare este defectat de-a binelea”. 

Totodată, unii specialiști au declarat că măsurile nu se bazează pe regulamente concrete și nu conțin descrierea tehnică a aparatelor, astfel încât agenții de securitate ar putea să nu facă diferența între o tabletă de dimensiuni mici și un smartfon de dimensiuni mari (iPhone 7 Plus de exemplu). 

Autoritățile de la Washington și Londra, însă, au precizat că decizia de a interzice utilizarea dispozitivelor electronice mari la bordul avioanelor este justificată prin amenințările teroriste tot mai frecvente sesizate de către agențiile speciale și serviciile de securitate ale aeroporturilor în ultimii trei ani, cele mai recente fiind atacurile armate la aeroporturile din Bruxelles și Istanbul în 2016. 

Reprezentanții oficiali au amintit presei că în anul 2016 gruparea extremistă al-Shabaab a utilizat un laptop plin cu explozibil care a fost detonat la bordul unui avion ce tocmai decolase din Mogadișu, Somalia. Din fericire gaura din fuzelaj a fost mică, iar altitudinea joasă, și pilotul a putut ateriza nava în siguranță. Provocarea vine de la faptul că un dispozitiv mai mare poate fi alterat pentru a plasa o bombă în interior, de exemplu în locul bateriei, și este dificil de identificat conținutul cu razele Roentgen, utilizate în prezent la aeroporturi, au subliniat sursele citate. 

De menționat că Turkish Airlines este frecvent utilizată de către cetățenii moldoveni pentru diverse destinații internaționale, datorită prețurilor mai atractive, iar Aeroportul Ataturk din Istanbul fiind preferat pentru zboruri conexe în special spre Statele Unite și Marea Britanie. 

Citiți și:

print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Taguri: Legislația și reglementările  
Urmariti-ne pe retelele sociale
la nunta

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.