Când va fi gata gazoductul Ungheni-Chișinău? La anul, sau peste doi ani

shadow
Miercuri, 22.03.2017 06:14   1906
Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău și a unei linii de interconectare electrică cu România vor fi declarate utilități publice de interes național, a declarat ministrul Economiei Octavian Calmâc în cadrul unor audieri parlamentare.

Vicepremierul Octavian Calmâc a susținut că instituția pe care o conduce elaborează un proiect de lege privind declararea utilității publice de interes național a lucrărilor celor două proiecte de interconectare energetică, iar, ulterior, urmează să fie adoptat de Parlament. Documentul va prevedea între altele simplificarea procedurilor de expropriere a terenurilor, obținerea certificatelor necesare etc.

Probleme sistemice

”Au fost identificate un șir de probleme sistemice care țin de implementarea acestor proiecte de anvergură. Este vorba de o simplificare a procedurii de expropriere a proprietarilor terenurilor pe teritoriul cărora aceste proiecte vor fi realizate precum și simplificarea procedurilor care țin de eliberarea certificatelor necesare”, a declarat Octavian Calmâc.

Ministrul a precizat că "proiectul tehnic al gazoductului Ungheni-Chișinău va fi gata la sfârșitul lunii august a anului curent, iar finalizarea construcției este planificată pentru decembrie 2019".

România mai optimistă

În același timp ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a estimat că gazoductul Ungheni-Chișinău ar putea fi funcțional chiar mai degrabă - la sfârșitul anului 2018.

"Se lucrează la elaborarea proiectului tehnic și după ce va fi finalizat, să sperăm că în următoarele două luni, se va trece la etapa de construcție a acestui gazoduct, cu obiectivul asumat de ambele părți ca gazoductul să poată fi pe deplin funcțional spre sfârșitul anului viitor", a declarat ambasadorul într-un interviu pentru portalul digi24.ro,ambasadorul român.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Energetica și industria   Construcții și imobiliare  

Advertisement

Oportunitati