Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte
 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • În perioada 12-26 decembrie MAIB vinde la licitații peste 426.000 de acțiuni nominative de clasa 1, prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
 • Moldexpo
  Pe 29 martie - 1 aprilie are loc expoziția specializată de turism, agrement şi hoteluri ”Tourism. Leizure. Hotels”.
 • În perioada 25-28 aprilie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Moldconstruct”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Frauda bancară ne-a majorat cu 4-24% tarifele la energia electrică și termică

1
 • Foto: mold-street.com
Sâmbătă, 18.03.2017 08:02   1786
Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat la pachet majorarea cu 4-24% a tarifelor la serviciile de producere, furnizare și distribuție a energiei electrice și a energiei termice.

În ședința publică din 17 martie 2017 a Consiliului de Administrație al ANRE a examinat pe rând solicitările companiilor ce prestează serviciile respective.

Principiile ANRE și furtul miliardului

Potrivit ANRE examinarea s-a făcut pe baza principiului "acoperirii consumurilor și cheltuielilor minime necesare și justificate pentru desfășurarea normală a activității reglementate, cu utilizarea eficientă a capacităților de producție".

De fapt a fost o ședință regizată în care doar pe alocuri s-a ținut cont de argumentele conducerii companiilor reglementate, sau ale unor experți prezenți. În consecință situația critică din sector creată ca urmare a fraudei bancare, deprecierii leului și neajustării la timp a tarifelor se va menține și pune în risc securitatea energetică a țării.

Potrivit ANRE principalii factori care au cauzat actualizarea prețurilor de producere, furnizare și distribuție a energiei electrice și a energiei termice au fost:

 • modificarea parametrilor de actualizare conform Prognozei indicatorilor macroeconomici pentru anii 2018-2020;
 • evoluția cursului de schimb mediu anual al monedei naționale față de dolarul SUA;
 • majorarea costului de capital ca rezultat al efectuării investițiilor de către întreprinderile solicitante.

Un kWh la Briceni e mai scump cu 13 bani decât la Bălți și cu 26 bani decât la Chișinău

Din decizia adoptată de ANRE se vede clar că întreprinderile statului sunt mai ineficiente decât Gas Natural Fenosa și respectiv tarifele în zona de nord a Moldovei sunt cu peste 10% mai mari decât la Chișinău sau în raioanele din centrul și sudul țării.

Astfel un locuitor de la Briceni sau Soroca, plătește pentru un kWh cu 13 bani mai mult decât un locuitor din Bălți sau Fălești și cu 26 de bani mai mult decât un consumator casnic din Chișinău, Hâncești sau Comrat.

Diferențele erau chiar mai mari, dacă în tarife ar fi fost incluse costurile pentru investițiile în modernizarea rețelelor.   

Astfel, Consiliul de Administrație al ANRE a aprobat, reieșind din structura rețelelor electrice de distribuție, următoarele tarife:

- la energia electrică furnizată la tarife reglementate de către Gas Natural Fenosa SRL:

199 bani/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune joasă (0,4 kV);
182 bani/kWh pentru consumatorii ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie (6–10 kV).

- la energia electrică furnizată la tarife reglementate de către SA Furnizarea Energiei Electrice Nord:

184 bani/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie (6–10 kV) ale SA RED Nord;
212 bani/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune joasă (0,4 kV) ale SA RED Nord;
201 bani/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie (6–10 kV) ale SA RED Nord-Vest;
225 bani/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune joasă (0,4 kV) ale SA RED Nord-Vest.

Şi căldura va fi mai scumpă

De asemenea, ANRE a majorat cu circa 24% prețul pentru energia electrică produsă de CET- Nord din Bălți de la 137 la 170 bani/kWh.

Totodată, pentru energia termică livrată consumatorilor, ANRE a majorat cu circa 5-16% tarifele pentru anul 2017:

 • 1.122 lei/Gcal (+5,1%), tariful de livrare a energiei termice consumatorilor de Termoelectrica în Chișinău;
 • 1.220 lei/Gcal (+15,7%), energia termică livrată consumatorilor de CET- Nord în Bălți.

Noile tarife pentru serviciile de producere, furnizare și distribuție a energiei electrice vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, iar tarifele pentru energia termică vor intra în vigoare la data de 1 mai 2017.

Citiți și: Miliardul furat face noi jertfe. Tarifele la energie vor crește din 2017 cu circa 13%


print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Taguri: Energetica și industria   Prețuri și inflația   Protecția consumatorilor  
Urmariti-ne pe retelele sociale
la nunta

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.