La Chișinău a fost lansat un centru pentru inovații în domeniul TIC

shadow
Miercuri, 15.03.2017 13:35   3530
Noul centru pentru inovații în domeniul TIC – Tekwill – lansat pe 15 martie 2017 la Chișinău, se ambiționează să devină un club de elită pentru studenții și specialiștii TIC, dar și oamenii de afaceri în căutarea ideilor și resurselor inovatoare și interacțiunii cu tehnologiile de ultima oră.

Cu un spațiu total de 3.400 de metru pătrați într-un sediu modern în sectorul Râșcani al capitalei, cu acces la 150 de spații de co-working, 12 săli de întâlniri și conferințe și 10 spații de oficii, Centrul Tekwill își propune să dezvolte competitivitatea sectorului TIC autohton prin inițiative educaționale racordate la cerințele industriei, susținerea antreprenoriatului IT și crearea produselor și serviciilor inovative. Acesta va găzdui, de asemenea, evenimente antreprenoriale și de comunitate, oferind posibilitatea de conectare la rețele locale și internaționale de investitori. În total, peste 1000 de persoane ar putea beneficia anual de activitățile și inițiativele lansate în cadrul Tekwill, care, însă, vor trebui să scoată din buzunar între 1.000 și 2.000 de lei pentru un abonament lunar. 

Filip: Guvernul nu reușește după tehnologii

Prezent la ceremonia de lansare, premierul Pavel Filip – care în anii 2011-2016 a exercitat funcția de ministru al tehnologiilor informaționale și comunicațiilor – a recunoscut că autoritățile nu pot ține pasul cu ritmul de dezvoltare a tehnologiilor. ”Domeniul TIC avansează atât de rapid, încât guvernele pur și simplu nu reușesc să elaboreze la timp curicule academice sau reglementări tehnice pentru necesitățile economiei. Centrele de genul Tekwill vin să repare astfel de deficiențe, oferind infrastructura și know-how-ul necesar businessului”, a declarat prim-ministrul.

Advertisement

El a promis asistența autoritățile pentru industria TIC, făcând referință la câteva măsuri în proces de elaborare și adoptare – proiectul Legii privind parcurile IT, proiectul Legii Start-up Visa, inițiativa de creare a Agenției Servicii Publice, care va fi digitală în totalitate. 

În prima zi după lansarea oficială vizitatorii au putut să participe la o serie de activități demonstrative și master-classe pentru a vedea cum funcționează, de exemplu, o imprimantă 3D și care sunt posibilitățile ei, la ce servește realitatea virtuală, cum se face comunicarea în timp real cu un satelit moldovenesc sau observarea fenomenelor astronomice, ce pot face roboții humanoizi și dronele construite în Moldova, sau ce se primește în rezultatul utilizării tehnologiilor IT în arta plastică. 

PNUD, contribuabil și client la Tekwill

În cadrul Tekwill vor activa un Laborator Internet-of-Things amenajat de Microsoft, o sală de calculatoare oferite de IBM, clase de robotică și realitate virtuală, un laborator de jocuri. Acesta va găzdui, de asemenea, Academia Tekwill și Laboratorul pentru Inovații Business al Programului ONU pentru Dezvoltare. 

Potrivit lui Dumitru Vasilescu, manager de proiect în cadrul Unității de Implementare a Proiectelor PNUD, care este responsabil pentru analiza politicilor, antreprenoriatul inovativ și promovarea angajării durabile, organizația pe care o reprezintă a contribuit la edificarea centrului și va opera un birou pentru dezvoltarea afacerilor inovative. Asistența va fi livrată în formă de consultanță în cadrul proiectului ”Dezvoltarea afacerilor inovative pentru creșterea economică durabilă”, care are și o componentă de granturi pentru IMM-uri și Startup-uri. 

La ceremonia de inaugurare au mai participat Ambasadorul SUA în Moldova, James Pettit, Ambasadoarea Suediei în Moldova, Signe Burgstaller, reprezentanți USAID și SIDA, ai Universității Tehnice din Moldova, ATIC, ai instituțiilor mass media, industriei TIC, beneficiari ai centrului. 

Tekwill este rezultatul colaborării dintre Asociația Națională a Companiilor din Domeniul Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor (ATIC), Universitatea Tehnică din Moldova (UTM)  și o serie de companii cunoscute pe piața locală – Orange, Moldcell, Starnet - în cadrul Proiectului ”Dezvoltarea Centrului de Excelență în domeniul TIC”. La finanțarea proiectului au participat Guvernul Statelor Unite și Guvernul Regatului Suediei, câte 2 milioane de dolari SUA, cu susținerea corporațiilor internaționale Microsoft și IBM. Centrul Tekwill este situat pe teritoriul UTM, str. Studenților 9/11. 

Potrivit datelor ATIC, sectorul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor reprezintă 8% din economia Republicii Moldova și oferă cle mai mari salarii angajaților. 



Oportunitati