Câți bani vor pierde pensionarii doar în primul an de așa zisă reformă? 200 milioane de lei

shadow
Miercuri, 15.03.2017 09:08   4633
Aplicarea unei noi metode de calcul a pensiilor a dus la reducerea cu circa 30% a mărimii valorii indexate. În consecință pensia a circa 600.000 de pensionari va fi mai mică cu 300 de lei în 2017, decât dacă rămânea modelul vechi, susține deputata comunistă Oxana Domenti.

Pe 1 aprilie va avea loc indexarea anuală a pensiilor, iar Guvernul a anunțat deja cu mare fast că va indexa în acest an pensiile cu 6.8% în baza unei noi metode de stabilire a coeficientului de indexare (echivalentul indicelui prețurilor de consum din anul precedent).

"Nivelul pensiei minime după indexare se va majora până la 1.026 de lei. Cel mai mult - cu 21%, va crește pensia minimă pentru persoanele care au activat în sectorul agrar", anunță Ministerul, Muncii Protecției Sociale și Familiei.
 

În realitate noua metodă revoluționară va permite autorităților să facă economii pe spinarea pensionarilor, susține parlamentara Oxana Domenti, președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie.

"Despre ce nu vorbesc guvernanții? Despre faptul că prin noua metodă au redus cu circa 30% mărimea valorii indexate. Anterior, din 2002 și pîna în 2016 coeficientul de indexare se calcula ca și media dintre creșterea prețurilor de consum și cea a salariului mediu pe economie.

Advertisement

Astfel, prin metoda aplicată pâna la "reformă", coeficientul indexării de la 1 aprilie 2017 urma să fie de aproximativ 8,5%", afirmă Oxana Domenti într-o postare pe facebook.

"La modul practic, în buzunarul fiecărui din cei circa 600 de mii de pensionari (pentru limită de vîrstă sau dizabilitate) nu vor ajunge în mediu câte circa 300 de lei pe an, iar economiile totale ale guvernului de pe urma acestei modificări se estimeaza la circa 200 milioane lei", precizează șefa Comisiei protecție socială din Parlament.

Autoritățile nu au comentat și nu au ținut cont de argumentele aduce de Oxana Domenti și alți colegi din fracțiune.

În același timp ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș susține că noua metodă de calcul a pensiilor este una revoluționară.

"Elementul cel mai revoluționar este valorizarea tuturor pensiilor, ceea ce înseamnă că se vor recalcula pensiile tuturor pensionarilor, însă valorizarea va avea loc treptat. Astfel, pensiile stabilite în perioada 2001-2008 vor fi recalculate în anul 2017, iar de valorizarea pensiei vor beneficia în jur de 80.000 de persoane", a declarat oficialul în cadrul unei vizite la Ungheni.

În Republica Moldova sunt înregistrați peste 690.000 de pensionari. În 2016 pensia medie pe țară a constituit aproximativ 1.300 de lei.

Citiți și:

Reforma sistemului de pensii. Autoritățile promit pensii mai mari, dar și o bătrânețe activăOportunitati